Trikkeligaen

VIF-keeperen drømmer om Dortmund

Han er ubeseiret i Eliteserien. Og har erobret keeperplassen i Vålerenga. 20 år gamle Magnus Sjøeng våger å tenke stort.

INTILITY ARENA (Dagsavisen): De to VIF-keeperne før ham er solgt til Leeds United (Kristoffer Klaesson) og Toulouse (Kjetil Haug). Nå er det en 20-åring fra Grefsen som har overtatt jobben.

Hva kan han tenke seg?

– Borussia Dortmund! kommer det umiddelbart fra den 197 cm lange keeperen som har tatt Klanen og VIF-miljøet med storm.

Reddet straffe

Han fikk en ganske ellevill debut i cupkampen mot Bodø/Glimt 29. juni der han reddet et straffespark. At laget tapte 0–1 kom nesten i skyggen av prestasjonen til den lange unggutten i mål.

Siden har han stått Vålerengas seks påfølgende seriekamper som har endt med fem seire og en uavgjort. Han er blitt Østblokkas (Vålerengas supportertribune) nye helt.

Og holder den nyinnkjøpte påtenkte førstekeeperen Per Kristian Bråtveit ute av laget.

Irriterende baklengs

Trikkeligaen er en podkast fra Dagsavisen om oslofotball. Den kan høres på Apple Podcasts her, på Spotify her, eller der du vanligvis finner podkaster. I tillegg kan du høre den i spilleren under:

– Ja, det har vært en ganske ellevill start, sier Magnus Smelhus Sjøeng, som har inntatt Dagsavisens lånte VIF-studio på Intility til innspilling av ukas podkast.

– Jøss, her har jeg ikke vært før, sier han før han setter seg ned og tilbringer over en time i det altfor varme lokalet.

Han snakker levende om hvordan debutkampene har vært og hvor irriterende det var å få et baklengsmål på overtid mot HamKam som hindret klubbrekord på seks strake seire.

Nå forventer ikke Sjøeng å bli solgt til Dortmund med det første, han har mer enn nok med å absorbere opprykket fra VIF2 i 2. divisjon til Eliteserien og fremgangen han har opplevd på Valle.

Vil utfordre Klaesson

– Men jeg fikk en god følelse for Borussia Dortmund da de spilte i mesterligaen for noen år siden. Den fantastiske gule veggen der. Jo da, hvis jeg skulle drømme om å spille noe sted i Europa, må det være der. Men akkurat nå er det helt topp i Vålerenga, sier han.

Like klar er han i ambisjonene om å bli landslagskeeper etter hvert, foreløpig har han vært inne på to aldersbestemte landslag og han vil gjerne utfordre Kristoffer Klaesson på U21-landslaget som skal ut i EM-sluttspill neste sommer.

Han har mye på hjertet.

Vi er innom oppveksten, om valget om å bi keeper som skjedde på en grusbane på Korsvoll da han spilte for Skeid, der han blant annet hadde dagens Skeid-spiss Jakob Napoleon Romsaas som lagkamerat.

For han har vært en del av Oslo-fotballen i hele oppveksten der han berømmer støtten hjemmefra.

– Det er to lag i Norge jeg aldri kan spille for. Lillestrøm og Kjelsås, sier han om den opplagte rivaliseringen mellom Lillestrøm og Vålerenga og mellom Kjelsås og Skeid.

Fantastisk ro

– Jeg kan ikke sette en slik spiller ut av laget, sier VIF-trener Dag-Eilev Fagermo om det nye keeperfunnet som har levd et ganske anonymt liv på annetlaget.

Men Sjøeng avviser at han har fått fast plass.

– Jeg og Bråtveit har en sunn konkurranse, han er veldig profesjonell og ingen av oss får vite om hvem som skal stå neste kamp før torsdag. Vi må prestere på trening også, sier han.

Vi som har studert ham litt ekstra på begge VIF-lagenehar latt oss imponere over roen han viser.

– Jo, da, det er også noe man kan trene på. Akkurat nå har jeg fokus på å bli litt bedre med ballen i beina, men jeg har et godt tilslag. Også er det viktig å legge eventuelle tabber bak seg, sier han.

I podkasten snakker han også om sin verste keepertabbe og hvilke internasjonale forbilder han har.

Søndag står han sin sjuende seriekamp når Tromsø kommer til Intility og når dette leses har han studert Tromsø-spissenes måte å opptre på.

For det er en grunn til at VIF har solgt keepere. Her er keeperrollen et fag, anført av keepertrenerveteranen Gjermund Østby.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

---

FAKTA

Magnus Smelhus Sjøeng

Født: 23. mars 2002.

Oppvokst på Grefsen i Oslo.

Klubber: Skeid, Vålerenga fra 2015.

Aktuell: Ny førstekeeper i VIF, ubeseiret på de seks første seriekampene.

Har tre landskamper for Norge U19 og U20.


Mer fra Dagsavisen