trikkeligaen

Stadige utskiftninger og en ny hverdag – dette felte Lyn-trener Bent Inge Johnsen

Tidligere Lyn-trener Bent Inge Johnsen sier at han ikke har noe å klage på etter avskjeden i Lyn, men er skuffet over at han ikke fikk mer ut av laget. Samtidig peker han på en rekke faktorer til at det gikk som det gikk.

I koronaåret 2020 brukte Lyn-trener Bent Inge Johnsen og klubben mye tid på å utvikle en kultur, spillestil og en organisasjon for å ta Lyn på veien videre. Nordlendingen besøkte blant annet Bodø/Glimt, og brukte mye tid på hvordan han ønsket at laget skulle se ut når de endelig fikk spille fotball igjen.

Da den fire uker lange oppkjøringen inn mot årets sesong startet, var imidlertid hverdagen en helt annen enn hva den var både under koronaåret 2020 og da han signerte. Inn hadde kommet nærmere ti millioner i en emisjon, og med det flere nye spillere og et forsterket krav fra omgivelsene om opprykk.

– Ting forandret seg mye i løpet av den tiden jeg hadde i Lyn, da jeg først hadde en sesong der jeg skulle skape ting med unge Lyn-gutter. Så kom koronaen, og alt forandret seg igjen etter emisjonen. Da fikk vi plutselig inn ganske mye penger, og et mye sterkere krav om opprykk. Helst i går, så det ble en ny hverdag for meg, sier Bent Inge Johnsen til Dagsavisen.

Manglende kontinuitet

Laget ble blant annet forsterket med spillere som Jo Nymo Matland, Anwar Pellegrino, William Sell og papiret så det hele veldig spennende ut.

– Spiller for spiller hadde vi et bedre lag før sesongstart i 2021 enn i 2020, men i 2020 hadde vi fått spilt inn det laget over tid. Før sesongstarten i år fikk vi inn mange nye etablerte spillere, som også endret maktbalansen i troppen. De som var naturlige ledere i troppen og som skulle ta mye ansvar på banen var plutselig ikke på laget lenger. Så selv om spillerne ble bedre, var det en utfordring å få inn så mye nytt like før og underveis i sesongen, forteller Johnsen.

Ved siden av utskiftningene i spillerstallen peker han på to ting som er medvirkende til at sesongen ble som den ble.

– Jeg er vant til å jobbe over tid med å utvikle spillere, og med så mange utskiftninger og skader vi har hatt på laget i år har jeg ikke hatt anledning til det. Alle hadde en spesiell inngang på sesongen, men utgangspunktene var også forskjellig, alt ettersom hvor mye man forholdt seg til koronareglene. Det tar tid å sette et lag, og vi hadde vel to mann som spilte i den første cupkampen som spilte de fem-seks siste kampene, sier den avgåtte Lyn-treneren og fortsetter:

– Hvis du ser på for eksempel Frigg, som spilte med samme ellever stort sett hele sesongen, har de en helt annen kontinuitet i laget. Det har vært en kjempeforskjell mellom oss, og vi har slitt med de relasjonelle ferdighetene på banen i langt større grad. Det gjorde at vi kom tidlig bakpå, og når du heller ikke fikk en god start på sesongen, var det nesten over allerede etter de tre-fire første kampene. Da begynner det å melde seg litt negative tanker og da har du en spiral som er i gang, forteller Johnsen.

Tar selvkritikk

Han er den første til å ta selvkritikk for at han ikke har fått mer ut av årets spillerstall, og er naturlig nok skuffet over at laget ikke gjorde det bedre.

– All ære til Frigg, som gikk ubeseiret gjennom sesongen, men vi er selvsagt skuffet over at vi ikke klarte å gi dem mer kamp om opprykket. Selv med skadene vi fikk, og de nye spillerne som kom inn, burde vi tatt flere poeng og vært med i opprykkskampen. Det klarte vi ikke, og det er mitt ansvar, sier Johnsen.

Etter en skuffende sesong kulminerte det med 5-0-tapet for Frigg, der mange Lyn-fans vendte treneren ryggen og sang at han kommer til å få sparken i morgen.

– Det var ikke noe artig, og ikke noe jeg har opplevd før. Jeg må si at det var litt spesielt i oppleve det i 3. divisjon, men så betyr Lyn også litt ekstra for folk. Det gjør at omgivelsene også krever mer i en klubb som Lyn, og den 5-0-kampen var et stygt tap. Det som skuffer meg mest er at vi ikke klarer å komme med et ordentlig forsøk i den andre omgangen. Hadde vi fått et tidlig mål kunne vi fått litt mer energi ut av det, men det var en dårlig opplevelse for alle involvert i Lyn, sier han.

Kommer med én klar oppfordring

Som han tidligere har uttalt til Dagsavisen skulle han gjerne sett at han fikk fortsette, men han har ikke noe å utsette på måten Lyn har behandlet han i denne prosessen.

– Det var en forholdsvis grei og ryddig prosess, der de spilte med åpne kort hele veien. Vi avsluttet på en god og verdig måte, der vi hadde en fin samtale om veien videre og vel ble enige om at de trenger en annen type trener akkurat nå. Med det mannskapet vi nå har og litt mer kontinuitet i laget er jeg sikker på at vi skulle greid å kjempe om opprykk neste sesong, men jeg ser at klubben kanskje ønsker mer positivitet rundt prosjektet som enkelte fans har sluttet å tro på, forteller Johnsen.

Han kommer med én klar oppfordring til klubben når de nå skal jakte hans erstatter.

– Det er alfa og omega å ha en trener på 100 prosent, som kan gi den oppfølgingen som kreves. Det har jeg selv følt på at jeg ikke har lyktes med siden jeg bare har en 50 prosents stilling. Det å kunne dedikere 100 prosent av tiden din er ekstremt viktig i en sånn type klubb, og det tror jeg Lyn også har sett, sier han og fortsetter:

– Jeg har lært veldig mye av perioden i Lyn. Jeg kommer aldri til å gå på kompromiss med meg selv igjen, og aldri gå inn i en jobb som bare er 50 prosent. Trenerjobben krever så mye av deg at det rett og slett ikke går, og samtidig har det også gått utover min andre jobb som lærer. Men jeg har fortsatt ambisjoner, og vet hva jeg står for og vil, så dette er en erfaring jeg tar med meg til senere, sier Johnsen som avslutter med å ønske Lyn alt godt og håper de lykkes med prosjektet om å ta klubben tilbake mot toppen av norsk fotball.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen