Kultur

Alt Bryan Adams gjør, gjør han for deg

Bryan Adams kommer til Norge om og om igjen. Etter konserten i Oslo Spektrum mandag er det lett å skjønne hvorfor publikum også kommer tilbake hver gang.

Dagsavisen anmelder

---

5

KONSERT

Bryan Adams

Oslo Spektrum

---

Bryan Adams begynner å nærme seg alminnelig pensjonsalder, men holder på og holder på. Publikum i Oslo Spektrum er også for det meste voksent, men fortsatt er det ståplasser på gulvet på konsertene til kanadieren. Her skal det rockes. For å gni dette inn starter han med den nesten nye «Kick Ass». To og en halv time skal det bli, med rundt 30 sanger som for det meste framføres eksemplarisk kort og kontant.

Det er lett å skjønne hvorfor så mange kommer for å se dette om og om igjen. Konserten nå er etter våre beregninger hans åttende i Oslo Spektrum. Etter våre erindringer har ikke Dagsavisen vært til stede på noen av dem, så da var det på tide. Adams har vært en stor stjerne i 40 år. Samtidig må det sies at han er blitt et av de fremste symbolene på rockens sterke klasseskiller. Ikke direkte utskjelt, men ofte ignorert når det kommer til å omtale popmusikk av «betydning», og desto større blant venner av stor, melodiøs rock.

Les også: Her er AFP-grepene som kan sikre pensjonen din

Etter at varmen er skrudd på med den enkle «Kick Ass» kommer storslått soulrock i «Can’t Stop This Thing We Started». «Somebody» er en sånn kraftballade som han var med på å introdusere på 80-tallet. «18 Till I Die» er derimot tilnærmet punkrock. «Please Forgive Me» er sentimental visepop. «Kids Wanna Rock» god, gammeldags rock and roll. «Go Down Rockin’» er en litt fattig trøst for at Rolling Stones er på turné et annet sted. Det slår meg at mange av sangene til Bryan Adams er de nest beste i sitt slag, men det er ikke dårlig bare det.

.

Noen av kveldens innslag var opprinnelig duetter. Først av disse er «It’s Only Love», som han gjorde med Tina Turner for 40 år siden. Her er det hans trofaste gitarist Keith Scott som må gjøre så godt han kan med koringen, men får spille en voldsom gitarsolo som takk for hjelpa. Et vers av Turners «The Best» er også lagt inn i pakka. Adams må klare seg uten Mel C i «When You’re Gone». Denne gjør han tvert imot alene med kassegitaren, men han har fansen i Oslo Spektrum som korister. Denne artisten trenger aldri å trygle folk om å synge med.

Les også: Boligbobla vi snakker for lite om

Rockabillylåtene «You Belong To Me» og «I’ve Been Looking For You» presenteres som en «Skal vi danse»-konkurranse, og skaper stor stemning i salen, spesielt fordi de livligste deltagerne kommer på storskjerm. I den andre enden av spekteret er «Don’t Drop That Bomb On Me» kveldens alvorsstund. Den er nok glemt når den etterfølges av «Everything I Do (I Do It For You), som lå 17 uker på topp i Norge. Det var leeeenge, nesten rekord, og det merkes knapt på stemningen at mange må være litt lei av den? For alt Bryan Adams gjør, gjør han for sitt publikum. Turneen er oppkalt etter det ferske albumet «So Happy It Hurts», men han utfordrer ikke sine gjester med mange sanger derfra.

Det 40 år gamle gjennombruddsalbumet «Reckless» feires med en rekke glansnummer. «Heaven» er effektivt skrudd litt opp i tempo. Med programmessige versjoner av «Run To You» og «Summer Of 69» kunne opptredenen egentlig vært over. Men nå kommer ønskekonserten der publikum har sendt inn sine favorittsanger på forhånd. Her blir det «Cloud No 9», «One Night Love Affair» og «Have You Ever Really Loved A Woman». Er dette på ekte? «Jeg skjønner ikke hvorfor jeg valgte dem selv», sier sangeren, det er også de samme som ble spilt i Stockholm noen kvelder før, men kanskje tenker fansen hans så likt? Vi lar tvilen komme ham til gode.

Les også: Derfor flykter velgerne fra arbeiderpartiene (+)

Etter «Cuts Like A Knife» gir Bryan Adams bandet fri for denne gangen. Han holder en takketale til mor, forteller om hvordan han begynte å spille i ungdomsårene, og synger «Straight From The Heart». Helt, helt til slutt, «All for One», nå uten Sting og Rod Stewart, men folk godtar den likevel – for å si det forsiktig.

Bryan Adams reiser videre for å opptre i Stavanger 30. april. Når sommeren kommer er han tilbake for konserter i Bergen (26. juni), Trondheim (30. juni) og Bodø (2. juli).