Nyheter

Raymond Johansen: – Koronakrisen er ikke over

Byrådet i Oslo med pressekonferanse.

Bilde 1 av 2

Saken oppdateres

Byrådet i Oslo holdt tirsdag pressekonferanse om koronasituasjonen i hovedstaden. Under åpningen var byrådsleder Raymond Johansen klar:

– Koronakrisen er ikke over, sa Johansen.

Det iverksettes flere tiltak. Blant annet opprettes flere teststasjoner i Oslo. Samtidig oppfordres det til å fortsette med hjemmekontor for flest mulig.

Oslo kommune vil videreføre hjemmekontor for alle som kan jobbe hjemmefra, opplyste Johansen på en pressekonferanse. Han oppfordret både private og offentlige arbeidsgivere i byen til å gjøre det samme. Han ba også om fleksible arbeidstider og rullering av når folk er på jobb, skriver NTB.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Munnbind

– Jeg tror og håper vi ikke kommer dit at vi må stenge ned igen, fortsatte Johansen.

Samtidig ville han ikke innføre munnbind på kollektivtransport i Oslo før det nasjonale rådet eventuelt kommer 14. august. Regjeringen kommer med sine oppdaterte koronaråd fredag.

Likevel oppfordret han regjeringen om å innføre et nasjonalt smittevernråd om munnbind for reisende i kollektivtransporten.

– Vår holdning er klar. Vi ønsker at det kommer nasjonal anbefaling om bruk av munnbind på kollektivtransporten, sier Johansen.

Han sier videre at det med en slik anbefaling også bør være et system som sikrer at alle får tilgang til gratis munnbind.

Les også: FHI: – Fornuftig med skjenkestopp

Sjenketid

Byrådet ønsker også å slå ned på festing i parker. Det skal innføres vakter i byens grønne lunger etter mye festing og samling av mennesker de siste dagene.

Regjeringen bør ta en ny vurdering av beslutningen om å stenge alkoholservering på utesteder ved midnatt, mener byrådsleder Johansen.

Johansen sier han forstår at det er et ønske om å bremse alkoholservering. Men han stiller spørsmål ved om dette er riktig vei å gå, skriver NTB.

– Jeg ønsker en dialog om begrensninger i skjenketider fungerer etter hensikten, sa Johansen.

Han uttrykte bekymring for at folk flytter seg fra utesteder til parker og privatfester.

– Vi ser at når folk drikker alkohol, endres atferden, fokuset på smittevern blir mindre og anbefalt avstand på én meter brytes, sier stabssjef Harald Nilssen.

For mange studenter samles i Oslos parker som en del av fadderuka. Dersom dette ikke endrer seg, må fadderuka avlyses, mener Johansen.

Han skal møte rektorene ved hovedstadens høgskoler og universiteter til et møte.

Johansen viste til at smitten nå øker mest blant unge.

– Vi trenger festvett. Er det 20 eller færre til stede? Kan man holde én meters avstand? Er du frisk? Har du mulighet for å vaske hender? Er du klar for å risikere karantene? Er svaret nei på ett av disse, dropp festen, var hans klare beskjed.

– Det er ikke lov å drikke alkohol på offentlig sted. Politiet forsikret meg i dag om at de vil slå ned på dette. Den ølen du konsumerer i parken, kan bli svært dyr, advarer Johansen.

Drikking av alkohol på offentlig sted kan bety 2.500 kroner i bot.

Oslo politidistrikt bekrefter at de vil innføre en strengere håndheving av forbudet mot å drikke alkohol på offentlig sted, skriver NTB.

– Dette vil være et smitteforebyggende tiltak, skriver politiet i en pressemelding, der de ber befolkningen og arrangører av fester og sammenkomster ta ansvar og respektere drikkeforbudet.

Les også: Kun halvparten sier klart ja til å ta koronavaksine (+)

– Vurdere flyreiser

Det kan ikke være opp til flyselskapene hvilke flyruter som skal åpnes, mener Oslos byrådsleder Raymond Johansen, som vil ha helsemyndighetenes godkjentstempel.

Mange smittetilfeller under koronapandemien kan knyttes til utenlandsreiser. Johansen påpeker at det hver dag lander fly fra en lang rekke land på Oslo lufthavn Gardermoen.

– Det betyr at vi er prisgitt de smittevernsregimer som gjelder i andre land når vi skal treffe tøffe tiltak. Jeg mener regjeringen må tenke seg nøye om når vi vurderer hvilke flyankomster som er fornuftig å ha i den fasen vi er i nå, sa han under en pressekonferanse tirsdag.

Han mener man må få på plass et varig system for slike vurderinger. Alternativet er at det sikres tilstrekkelig screening, testing og kontroll av ankomne passasjerer på flyplassene, sa han.

Etterlyser hjelp

Helsebyråd Robert Steen i Oslo etterlyser hjelp fra staten på tre områder knyttet til koronapandemien: smittesporing, spyttprøver og økonomisk kompensasjon.

– Smittesporings-appen hadde vært god å ha nå. Vi trenger også effektive måter å teste på, som test ved spyttprøver. Og vi trenger en ytterligere forsikring om at alle kommunens kostnader og ressurser som brukes til dette arbeidet, vil kompenseres fra staten, sier Steen.

Oslo kommune trapper opp testkapasiteten og regner med at tilbudet vil være på plass i løpet av en til to uker, Steen,

Kommunen styrker blant annet kapasiteten ved byens feberpoliklinikker og vil legge til rette for drop in-testing.

– Jeg regner med at drop in-testene vil kunne komme på plass i løpet av noen dager, sier Steen.

Han understreker at ressursene til koronatelefonen ble økt allerede på mandag, og at opptrappingen av kommunens testkapasitet er en kontinuerlig prosess.

– Jeg forventer at et nivå som er forsvarlig i forhold til det behovet som vi har i Oslo i dag, burde komme i løpet av en uke eller to, sier Steen.

Fakta om nye koronatiltak i Oslo

* Egne byvakter settes inn for å sikre at drikkeforbud og smittevernregler overholdes i parker

* Koronatelefonen skal oppbemannes og få flere linjer.

* Det blir mulig å bestille time til koronatesting på kommunens nettsider

* Testkapasiteten i Oslo skal økes kraftig, både gjennom økt bemanning på eksisterende testasjoner og nye drop in-tilbud.

* En ny teststasjon opprettes på Filipstad, rettet mot passasjerer som ankommer med ferge. I tillegg vurderes ytterligere teststeder.

* Det opprettes egne feberpatruljer, som kan komme hjem til dem som av ulike grunner ikke kan dra til en teststasjon.

Nyeste fra Dagsavisen.no: