Nyheter

Bygger bibliotek med utleiedel

Byrådet vil ikke reversere byggingen av nytt bibliotek, men budsjettsprekken skal kompenseres med nye utleieinntekter.

– Vi kommer til å gå videre med byggingen, men vi vil be bystyret om en fullmakt til å kunne disponere opp mot 7.500 kvadratmeter av bygget til utleie. Men det betyr ikke at vi nødvendigvis vil bruke hele den plassen, sier kulturbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) til Dagsavisen. Hun understreker at dette må skje på en måte som ikke vil gå utover bibliotekets funksjoner.

– Dessuten vil vi foreslå å legge på 5 millioner kroner til å innrede kinosalen, og det kan jo øke attraktiviteten, sier hun.

KOMMENTAR: Beslutning om å ferdigstille hovedbiblioteket i Bjørvika fyller gropa med håp (Mode Steinkjer)

Vurderte stopp 

Det har vært stor spenning knyttet til hvorvidt den nye byregjeringen vil fortsette byggingen av det nye hovedbiblioteket i Bjørvika. Biblioteket har blitt over 400 millioner kroner dyrere grunnet dårlig styring og vanskelige byggeforhold i Bjørvika, og den nye politiske ledelsen i Oslo har vurdert elleve alternativer for den videre prosessen.

Men byregjeringen vil fortsette byggingen, og de sa på onsdagens pressekonferanse at det ikke vil gjøres justeringer i selve bygget som er tegnet av Lund Hagem og Atelier Oslo.

De vil imidlertid forsøke å lette på driftskostnadene ved å leie ut deler av bygget. De ber dermed om en fullmakt til å leie ut opp mot 7.500 kvadratmeter, og blant de aktuelle utleieområdene er kinosalen, kunne byråd for næring, Geir Lippestad (Ap) fortelle under pressekonferansen.

Frp-forslag

Å leie ut deler av hovedbiblioteket samt deler av det nye Munchmuseet var et forslag fra Frp i 2013: Vil selge leiligheter i Munch-museet

Den gangen fnøys SV av forslaget, men på onsdagens pressekonferanse understreket byregjeringsleder Raymond Johansen (Ap), at det har vært viktig å finne nye driftsinntekter til biblioteket.

På spørsmål om byregjeringen vil revurdere Munchmuseet, svarte Johansen at det vil være aktuelt med en gjennomgang av alle de store byggeprosjektene til kommunen.

Les også: 

Bente Rognan Gravklev

Oslo-redaktør i Dagsavisen