Kultur

La til side sterke advarsler

Byggeledelsen i Bjørvika fikk advarsler om utfordrende forhold og for dårlig tidsplan i ekstern rapport, men satte det til side. Det er all grunn til å være bekymret for det videre arbeidet, mener Arbeiderpartiet og Frp.

– Jeg burde kjempet for større kostnadsrammer i byrådssaken, sa Gunnar Leganger, tidligere direktør for byggeprosjektene i Bjørvika, i Oslo bystyresal onsdag.

Leganger måtte forlate jobben sin i april etter det ble kjent at det nye hovedbiblioteket ligger an til å koste en halv milliard kroner mer enn planlagt, og bli betydelig forsinket.

LES OGSÅ: Bjercke grillet i bystyresalen

Høring

Onsdag var høringen i forbindelse med byggingen av det nye hovedbiblioteket i Bjørvika, og oppføringen av nytt Munchmuseum. De to store byggeprosjektene har en kostnadsverdi på til sammen godt over fem milliarder kroner, og opposisjonspartiene i Oslo rådhus grillet i går både kulturbyråd Hallstein Bjercke (V) og byggherren for prosjektene, Kulturbyggene i Bjørvika.

I april kom den knusende rapporten som peker på dårlig prosjektstyring og svært utfordrende grunnforhold i Bjørvika som årsak til at Hovedbiblioteket er i en svært alvorlig situasjon.

LES OGSÅ: Prosjektet som ikke holdt vann

Ekstern rapport

I onsdagens høring kom det fram at Kulturbyggene i Bjørvika ble advart om disse forholdene i en ekstern gjennomgang gjort av Terramar AS. Advarslene i denne rapporten skal ha vært sterkere enn de er i den offisielle kvalitetssikringen, KS2, som er utført av Holte Consulting. I ettertid skulle Gunnar Leganger ønske at de hadde vektlagt advarslene til Terramar i større grad, fortalte han finanskomiteen i Oslo kommune onsdag.

– Deichman-tomta er muligens den vanskeligste i hele Bjørvika og kvalitetssikringen anbefalte undersøkelser som ble gjort. Undervurderingen av kompleksitet i prosjektet utgjør etter mitt skjønn årsaken til overskridelsen, påpekte han. Han viste også til respons fra entreprenører som ikke ville påta seg oppdrag fordi det var satt av for kort tid i tidsplanen.

Følg oss på Twitter og Facebook!

Mer komplisert

Det er selskapet ÅF Advansia som har ledet prosjektet i Bjørvika, på oppdrag av etaten ledet av Leganger. Administrerende direktør i ÅF Advanisa, Olaf Melbø, innrømmet onsdag at de skulle anbefalt Kulturbyggene i Bjørvika en grundigere planlegging, da kompleksitetsgraden ble tydeligere først etter forprosjektet var gjennomført. Konklusjonen til flere av innlederne høringen var at forprosjektet til biblioteket var for dårlig.

LES OGSÅ: Ble advart om Munch-problemer

Etterpåklokskap

På direkte spørsmål om hvorvidt han mener Bystyret fikk god nok informasjon til å fatte beslutningen om Deichman, svarte Bjercke at det er lettere å se situasjonen i ettertid.

– I etterpåklokskapens lys kan byråden si seg enig i at man burde hatt et mer detaljert forprosjekt, sa Bjercke. Han understreket i går at det ikke er mulig å eliminere all risiko i slike byggeprosjekter, og at Oslo kommunes rutiner i byggeprosjekter er blitt bedre.

Kulturetaten skal flere ganger ha advart mot at bibliotekets funksjoner ville bli svekket som følger av kutt i inventar, som ble vedtatt for å holde byggekostnadene i sjakk. Flere av finanskomiteens medlemmer stilte spørsmål ved hvorfor dette ikke har kommet fram tydeligere overfor Bystyret.

LES OGSÅ: Ledelsen i Bjørvika får strykkarakter

Ingen tillit

Leder for Oslo Frp, Camilla Wilhelmsen, vil ikke stille mistillitsforslag til kulturbyråd Bjercke, men mener han bør vurdere sin stilling.

– Vi har sett tidligere at byråder har trukket seg i slike store saker. Byråden er ansvarlig, og nå må byrådsleder og Bjercke vurdere hva de skal gjøre, sier hun.

Arbeiderpartiets representant, Rina Mariann Hansen, mener hun ikke har grunn til å tro at prosjektet vil gå fint heretter.

– Jeg har ingen tillit til at Bjercke vil sørge for at dette prosjektet vil bli bra videre. Han har gitt Bystyret for dårlig informasjonsgrunnlag, og brutt en grunnleggende parlamentarisk spilleregel, sier hun. Ap har ikke bestemt seg for hvorvidt de vil stille mistillit til Bjercke.

– Dere får bli med oss og stoppe prosjektet, sier Camilla Wilhelmsen, som understreker at Frp står fast ved sitt syn på at hele Hovedbiblioteket bør skrinlegges.

LES OGSÅ: – En alvorlig politisk situasjon

Munch-museet

Det ble også stilt spørsmål i går til hvorvidt samme problemer som med biblioteket, kan ramme Munchmuseet. Det skal utredes fram mot høsten, men et usikkerhetsmoment er allerede klart: Museet skal bygges i nærheten av senketunnelen fra Operaen, og nye krav fra Statens vegvesen skaper usikkerhet.

– Det er en kostnad knyttet til de nye kravene, og det er for tidlig å si om det påvirker kostnadsrammen, svarte ÅF Advansias Olaf Melbø onsdag.

LES OGSÅ: Ny prislapp: 3,1 milliard kroner

Mer fra Dagsavisen