Nyheter

Gamle sanger om igjen

Platebutikkene har en egen dag. I år er det ikke alle som vil være med fordi det ikke kommer nye plater.

Kristian Kallevik ved platebutikken Tiger i Oslo boikotter Record Store Day påskeaften. Han mener de store plateselskapene gir ut for lite ny musikk.

Platebutikken Tiger i Oslo er en av få uavhengige platebutikker som er igjen i landet. De har sitt utspring i scenen for hardcore, indie og diy, altså Do It Yourself-scenen. I år vil de ikke delta under Record Store Day (RSD), de uavhengige platebutikkenes egen dag verden over, 19. april. De mener det kommer for lite ny musikk og at de store plateselskapene skummer fløten med utgivelser av gamle plater om igjen.

- Jeg synes det er hyklersk av RSD å utelukke de store kjedebutikkene når de lar konseptet sitt bli dominert av nettopp kjedebutikkutgivelser, sier Kristian Kallevik ved platebutikken Tiger og etiketten Fysisk Format.

Hos Warner Music Norge, som har 47 utgivelser til RSD, påpeker selger Erling Midtstue at RSD er et tiltak for spesielt interesserte hvor det er rundt 20 butikker i Norge som deltar. Han mener dessuten at de også slipper en del nye saker.

- Jo, det meste er reutgivelser eller tilgjengeliggjøring av produkter som kun er ute på CD. Men vi har unike plater også. Temperance Movement kommer med «Up In The Sky» og «Tender» på en sjutommer for eksempel, sier Midtstue.

Kjennere av Brit-pop vet at dette opprinnelig er låter av Oasis og Blur.

Platebutikk som fungerer

Record Store Day (RSD) er en internasjonal dag som hyller platebutikker og i særlig grad vinylutgivelser. De store kjedebutikkene er ikke invitert med på initiativet. Men der hvor det var de uavhengige butikkene som selv sto for idé og utførelse, er det nå de store plateselskapene som står for de fleste utgivelsene under RSD. For det slippes en rekke reutgivelser med kjente artister. Plater som i mange tilfeller allerede står i tilbudshylla.

- Mer enn noensinne er det viktig at en platebutikk fungerer som et filter og skåner kundene for meningsløse utgivelser. Hos oss skal kundene vite at vi har gjort et utvalg og vurdering basert på kvalitet og relevans, ikke bare salgbarhet, sier Kristian Kallevik.

Gamle sanger

På lista over utgivelser på Record Store Day finner vi en rekke gamle travere. Band som Aerosmith flesker til med reutgivelse av flere album, Dinosaur Jr. slipper sine første fire singler på nytt, Jimi Hendrix’ «Live at Monterey», Sam Cookes «Ain‘t That Good News» kommer, MGMT slipper igjen debutalbumet sitt, Outkast gir ut «Southernplayalisticadillacmuzik» på nytt, mens Notorius B.I.G. sin «Life After Death» kommer ut enda en gang.

De aller fleste titlene finner vi i platebutikken fra før. Public Enemy sin «It Takes a Nation of Millions to Hold us Back» er for eksempel på vei igjen. Det er samtidig en god del reutgivelser som fortsatt står som nyheter i platebutikker rundt om. Childish Gambino sin «Because the Internet» kom i fjor, nå kommer den på nytt under RSD. Det samme gjør The Doors‘ «Weird Scenes Inside The Goldmine».

- Jeg opplever dette som Nice Price-kulturen en gang til og det føles veldig lettvint å gi ut noe som allerede er stort, sier Kallevik.

I Universal Norge, som slipper plater med blant andre Rolling Stones og Nirvana i anledning RSD, ser litt annerledes på det.

- Record Store Day betyr ekstra fokus på de uavhengige platesjappene, og ikke minst ekstra fokus på vinyl.

Det er en godtepose for musikkelskere og vinylsamlere, sier commercial director Børre Johnsen.

Coldplay

Det finnes også unntak der det kommer nytt materiale fra artister, men det er stort sett livevarianter eller remikser av gamle sanger.

Dog er for eksempel både Garbage, Coldplay og One Direction ute med nye låter. Det vil si One Direction slipper sin «Midnight Memories» på bildedisk med ny B-side, mens Garbage kommer med singelen «Girls Talk» og Coldplay slipper sin nye «Midnight» på vinyl.

- Vi har ikke nok varer til alle, så det er ikke sånn at titlene havner i tilbudshylla dagen etter RSD. Du skal stå litt i kø for å finne akkurat den plata du er ute etter, sier Warners Midtstue.

Record Store Day ble stiftet i 2007 da nærmere 1.000 uavhengige platebutikker i USA og enda flere internasjonalt slo seg i hop og etablerte denne dagen som skal hylle artistene, kundene, etikettene og platebutikkene, samt lokalmiljøet rundt disse butikkene. Det kommer en rekke titler denne dagen som i år er 19. april. Spesialutgivelser og gamle plater om igjen utgjør hoveddelen av repertoaret og utgivelsene kommer i begrenset opplag.

espen.rusdal@dagsavisen.no

Record Store Day

Internasjonal dag som hyller de uavhengige platebutikkene.

I år er dagen 19. april, altså påskeaften.

Omtrent 20 norske butikker deltar.

Dagen er særlig myntet på over snittet musikkinteresserte og det kommer en rekke spesialutgivelser akkurat denne dagen.

Opprinnelig var ikke de store plateselskapene særlig involvert, men de er nå de største leverandørene av titler.

Platebutikken Tiger i Oslo vil i år ikke delta fordi de mener RSD har for mange reutgivelser.

Disse butikkene er med (Oslo og omegn): Big Dipper, Shadowland, Stein og Jord Platebar, The Garden, Youngsrock, Strømsø (Drammen)