Malplassert bomstasjon på Torshov flyttes

Bomstasjonen som i vår ble satt opp rett foran to balkonger på en bevaringsverdig bygård på Torshov i Oslo, blir nå flyttet.

Les også: Dette koster det å flytte bomstasjonen

– Selve bommen flyttes i løpet av et par ukers tid, forteller Knut Ragnhildsløkken, formann i Mesta, til Dagsavisen torsdag ettermiddag. Han var selv med på å sette opp skandalebommen på Torshov i mai, og nå, et halvt år etter, er han i gang med gravearbeidene for å flytte bommen til den andre siden av gata.

– Hva tenkte du om plasseringen den gang?

– Jeg så jo problemet. Vi så alle at dette ble feil. 

– Men hvorfor var det ingen som sa stopp? 

– Det er ikke sånn det fungerer i denne bransjen. Det var gjort en prosjektering, og den fulgte vi, forteller Ragnhildsløkken.

Bakgrunn: Fikk bomstasjon på balkongen

Gravearbeidene startet torsdag, og bommen blir flyttet til den andre siden av gaten. Vegvesenet opplyste til Dagsavisen i juni at det «antakelig ikke er en løsning» å la bommen stå, og at de ville gå i dialog med borettslaget.

– Vi har hatt en tett og fin dialog med vegvesenet siden før sommeren, sier Arne B. Øystese til Dagsavisen. Han er veldig fornøyd med at bommen flyttes vekk fra balkongen, og til den andre siden av gata.

–  Men du vil se den fra balkongen din? 

– Ja, den vil fremdeles bli en del av min hverdag. Men den løsningen aksepterer jeg. Det er jo en naturlig konsekvens av å bosette seg midt i byen at det dukker opp ting her og der, selv om ingen synes det er kult, sier Øystese, som er overveldet over den sterke responsen som bommen utløste.

 – Den ble vel et symbol på mannen i gata som møtte den store overmakta.    

– Å plassere bomstasjonen rett foran vinduene på en så flott historisk gård – det er fortvilende, sa Arne B. Øystese til Dagsavisen i sommer. Han bor i tredje etasje. Foto: Hilde Unosen

Samferdselsdepartementet kom også på banen i saken, og statssekretær Tommy Skjervold (Frp) sa at hvis ikke Statens vegvesen flytter bomstasjonen på eget initiativ, ville departementet be dem om å finne en annen plassering.

Les også: Mener leilighetene nærmest er blitt usalgbare på grunn av bomstasjonen

Det var Dagsavisen som først omtalte saken om bomstasjonen som poppet opp i Sandakerveien på Torshov 16. mai, rett foran balkonger i flere leiligheter. Ifølge seniormegler Erling Beck hos Privatmegleren i Torshovgata vil det å nærmest ha en bomstasjon i fanget ute på balkongen medføre er stort verditap.

Beboerne i den hundre år gamle bevaringsverdige bygården fikk ikke beskjed om at bomstasjonen skulle settes opp. Det kom heller ikke noe nabovarsel, før borettslaget ble informert i en epost fra Statens vegvesen to dager i forveien, da med tilbud om befaring.

Lars West Johnsen: Nei, man skal ikke akseptere dette fordi man bor i en by