Byløvene

12 gode restauranter å feire gjenåpningen på

Oslos restauranter kan igjen ta imot sine gjester uten tanke på restriksjoner. Bare det i seg selv er en feiring verdt. Her er Byløvenes beste tips i en åpen by.

Geita

Restaurant Geita har vært en byløvefavoritt siden vårt besøk i fjor høst og et sted vi har vært utålmodige etter å komme tilbake til. Vi klarer ikke å få den svartkledde tartaren ut av hodet. Etter vårt besøk har Geita også fått omtale i Michelinguiden.

Svartkledd tartar på Geita restaurant.


Schlägergården

Stjernekokk Björn Svensson fra Fauna og Galt har senket skuldrene og satser uformelt på Schlägergården, byens kanskje hyggeligste restaurantlokale, i den gamle, lave herregården på Lilleaker. Men maten er fortsatt i en klasse for seg. Det er rett og slett et deilig sted der råvarene trumfer politisk korrekthet og hvor det ikke tys til substitutter når man kan hente det aller beste langveisfra. Men byens beste sjøkreps er fortsatt fra trøndelagskysten.

Asparges med rogn på Schlägergården.


Zarathustra Meyhane

Nevzat Arikans ferskeste restaurant er blitt vår nye mezefavoritt på Grünerløkka. Et uformelt sted med smakfulle retter og god atmosfære.

Kalde meze fra Zarathustra Meyhanes kjøkken.


Le Benjamin

Bistroen nederst på Grünerløkka er et sted vi alltid kommer tilbake til. Le Benjamin er en evig favoritt, hvor du er garantert høy kvalitet på alt – mat, drikke og service.

På Le Benjamin er du garantert høy kvalitet på alt – mat, drikke og service – og derfor et godt måltid.


Arakataka

Dette er en annen bunnsolid favoritt i Oslos restaurantverden. Klassikeren Arakataka klarer å fornye seg og å overraske, samtidig som mange år med restaurantdrift gir stedet trygghet og selvtillit.

Arakataka. Restaurant. Byløvene.


The Vandelay

The Vandelay ligger vegg i vegg med storebror Maaemo som nylig fikk tilbake sine tre stjerner. Maaemo er en heftig påkjennelse for lommeboka, og det er ikke lett å få bord der, men på The Vandelay kan du få en smak av det samme kjøkkenet. Frokosten og lunsjen lovprises. Går du dit til middag, kan vi anbefale den grønne tartaren.

Tartaren var måltidets høydepunkt på The Vandelay.


Kastellet

Vi ble begeistret allerede da vi kom inn døra. Lokalet til nyåpnede Kastellet er en nytelse i seg selv, og maten står ikke tilbake for det. Smaksmenyen vekslet mellom å være overraskende og trygg, men hele veien god og paret med supre viner.

Vaktel med madeirasaus blir litt for trygt.


Nektar vinbar

En vinbar kan være så mangt, og de aller beste av dem har ikke bare et originalt og bredt utvalg viner, gjerne økologiske og med små overraskelser på lur, men også en meny og et kjøkken som konkurrerer med de aller beste. Dette sjiktet vinbarer går Nektar inn i med glans.

Nektar vinbar.

Sushibar+Wine

Denne finske kjeden gir deg god samvittighet med bærekraftige valg av råvarer og er dessuten kledd i lekker nordisk design. De serverer dessuten sushi som tåler sammenligningen med de aller beste av Oslos eksklusive sushirestauranter, og har et utvalg organiske viner som virkelig rommer en og annen liten sensasjon. Det finske uttrykket «sisu» er på flere vis dekkende for viljekraften de legger for dagen i sine restauranter på Valkyrie plass Majorstuen og i Posthallen i sentrum.

Sushibar + Wine har to restauranter i Oslo. Den på Valkyrie plass holder åpent. Foto: Mimsy Møller


Casa Matta

Nykommeren Casa Matta på Frogner plass kan løst oversettes som de gales hus, men aldri så galt at det ikke er godt for noe. Dette er en italiensk bydelsrestaurant for hele byen, med en åpenbaring av en pizza og perfekt kokte ravioli med en drøm av en gorgonzola, bare for å nevne noe. Råvarene, vennligheten, rausheten og atmosfæren her er en sikker vinner. Dessuten er jo ethvert nabolag i Oslo bare en kort buss- eller trikketur unna.

Casa Matta


Kolonialen

Dette er en av byens aller beste restauranter av det klassiske brasserislaget, men med vekt på sesongens råvarer, liten og intim. Mat og vin er i særklasse, håndplukket av ekspertisen på kjøkkenet med tidligere Maaemo-gründer Pontus Dahlström i spissen. Men prisene er ikke i nærheten av dette. Stedet er folkelig på moderne, urbant vis. Elegant, men usnobbete. Enhver kveld her er en festkveld, og begynn gjerne med østers.

Bydelskroa: Kolonialen har lykkes med å skape et lokalt lavterskeltilbud av høy kvalitet.


Brasserie Rivoli

Nesten vegg i vegg med det nye Munch-museet i Bjørvika har Kari Innerå etablert sitt nye palass, med det Byløvene har beskrevet som lave skuldre, hverdagseksklusivitet og nydelig franskinspirert mat. Menyen endrer seg med årstidene, og holder skyhøy klasse til overkommelige priser. Servicen er til fingerspissene, og her kan du være akkurat den du vil være, og er like velkommen uansett.

Fransk hverdagseksklusivitet hos Brasserie Rivoli.


Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen