Innenriks

Baksaas kan bli straffet

Jussprofessor Beate Sjåfjell mener avgåtte Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas kan være strafferettslig- og erstatningsansvarlig i Vimpelcom-saken.

– Vi vil ha hele sannheten på bordet, sier leder av kontroll- og konstitusjonskomiteen Martin Kolberg (Ap).

Han godtar ikke avgåtte Baksaas beklagelse i Dagens Næringsliv, etter at han har holdt tilbake informasjon for kontrollkomiteen og næringsminister Monica Mæland (H) i Vimpelcom-saken.

I går ble en enstemmig kontrollkomité enig om å kalle inn til ny høring.

– Moralsk spørsmål

Det var i januar Baksaas, og styreleder Svein Aaser, først måtte stå skolerett for Stortinget. Allerede da mente flere i komiteen at de ikke la alle kortene på bordet, noe de to avviste. «Hvis det stemmer at de [kontrollkomiteen red.anm.] finner det vanskelig å tro oss, er det veldig synd. Jeg oppfatter at Baksaas og jeg tok imot alle spørsmål og svarte med den kunnskapen vi har», sa Aaser etter høringen.

– Jeg blir nesten litt trist av det hele, sier Kolberg om tilbakeholdelsen av informasjon.

Saken om mulig korrupsjon er nå under etterforskning. Men Kolberg mener dette ikke bare er et juridisk spørsmål.

– Det er nesten først og fremst et politisk moralsk spørsmål, sier han.

Jussprofessor Beate Sjåfjell mener imidlertid Baksaas kan være strafferettslig ansvarlig og erstatningspliktig for hans håndtering av Vimpelcom-saken.

Naive Norge

– Mye må undersøkes før vi kan konkludere, men det kan være Baksaas er strafferettslig ansvarlig. Spørsmålet er om han har medvirket til eller tillatt at selskapet han har vært ansvarlig for å lede, Telenor, har vært involvert i korrupsjon. Svar på dette kan også utløse et erstatningsansvar overfor Telenor, sier Sjåfjell.

Baksaas selv hevder Telenor-styret hele veien har vært informert. Men om hva da, undrer Sjåfjell.

– Baksaas har hatt anledning til å sørge for at alle opplysninger kom på bordet. Enten har ikke Telenor gjort de nødvendige undersøkelsene, eller så har de vært gjort, men så har man likevel med vilje og viten gått inn i Usbekistan via Vimpelcom med vinningshensikt. I mildeste fall har Baksaas forsømt seg både som styremedlem i Vimpelcom og som konsernsjef i Telenor, sier professoren.

Det koker ned til spørsmålet om Baksaas har handlet på vegne av styret i Telenor, eller om han har villedet Telenor-styret og handlet på vegne av seg selv, mener Sjåfjell.

– Det er et ubehagelig spørsmål vi må tørre å stille oss: Har Telenor her aktivt medvirket til korrupsjon? I Norge er vi naive, vi tør ikke spørre, men har Telenor gått bevisst inn for å utnytte nordmenns naivitet? spør Sjåfjell.

Baksaas henviser til Telenor kommunikasjonsavdeling når Dagsavisen ber om en kommentar. Glenn Mandelid der mener det er viktig å presisere at det er Vimpelcom som er under etterforskning.

– Telenor er vitne i saken, og har delt den informasjon vi har med etterforskende myndigheter, sier Mandelid, som for øvrig ikke vil kommentere Sjåfjells uttalelser.

Følger i USA

Tina Søreide, korrupsjonsforsker ved Norges Handelshøyskole (NHH), er usikker på om Baksaas oppførsel kan få rettslige konsekvenser i Norge. Dersom saken blir straffeforfulgt i USA, blir det trolig en forhandlingsbasert rettsprosess.

– I så fall vurderer etterforskerne saken i et helhetsperspektiv og avveier en eventuell straff mot selskapets innsats for å avklare forholdene og legge bevis på bordet. Disse vurderingene inkluderer også styremedlemmer, som kan holdes personlig ansvarlig for korrupsjonen, forklarer Søreide.

Mer fra Dagsavisen