Verden

Lysbakken om Trump-plan: – Dette er ingen fredsplan

Midtøsten-planen til president Donald Trump innfrir de viktigste kravene fra Israel og er en diktert løsning til palestinerne, mener Ap-leder Jonas Gahr Støre. SV-leder Audun Lysbakken krever at Norge tar avstand fra planen.

Samtlige opposisjonspartier, med unntak av Fremskrittspartiet, var tirsdag enige om at Donald Trumps plan for å skape fred mellom Israel og palestinerne ikke innfrir.

Ap-leder Jonas Gahr Støre viser i en uttalelse på Facebook til at Trump har omtalt sin plan som «århundrets avtale».

– Men dette er ikke en avtale. Den er ikke inngått mellom de to partene, israelere og palestinere. Det er en amerikansk plan utviklet i nær dialog med Israel, skriver Støre.

Han mener planen innfrir de viktigste kravene fra Israel, «som retten til å annektere okkupert land og beholde bosetningene som er oppført i strid med folkeretten.»

– Det er en diktert løsning til palestinerne, ifølge Støre.

Bakgrunn: Trump mener fersk Midtøsten-plan er «et stort skritt mot fred» for Israel

Vil annektere

– En avtale må ha legitimitet. Det har ikke denne planen. Det bør EU markere. Og det bør Norge være tydelige på i sine kommentarer, mener den tidligere utenriksministeren.

Israel vil i henhold til planen kunne annektere bosetningene på den okkuperte Vestbredden, samt Jordandalen, noe som vil være i strid med vedtatte FN-resolusjoner.

Palestinerne brøt kontakten med Trump-administrasjonen etter USAs anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad, og avviser planen som nå er lagt fram.

– Vil studere

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) ville tirsdag ikke kommentere innholdet i Trumps plan. Søreide har tidligere slått fast at de israelske bosetningene er ulovlige i henhold til folkeretten og et alvorlig hinder i arbeidet med å finne fram til en varig fredsløsning.

– Det er opp til partene å avgjøre om dette forslaget kan være med på å danne grunnlag for å gjenoppta forhandlingene, var alt Søreide ville si tirsdag.

Norge vil nå studere hva Trumps forslag innebærer, sier utenriksministeren videre.

Søreide har tidligere slått fast at de israelske bosetningene er ulovlige i henhold til folkeretten og et alvorlig hinder i arbeidet med å finne fram til en varig fredsløsning. Det samme har FNs sikkerhetsråd slått fast.

– Målet med Norges engasjement er å bidra til en forhandlet tostatsløsning mellom Israel og Palestina som kan skape varig fred mellom partene, sier hun.

– Hovedlinjene i det langvarige norske engasjementet for å bidra til en løsning på den israelsk-palestinske konflikten ligger fast, og reflekterer en bred internasjonal konsensus og FN-resolusjoner. Det samme gjør posisjonene våre når det gjelder de sentrale spørsmålene i konflikten, sier Søreide.

– En test

Frps utenrikspolitiske talsmann Christian Tybring-Gjedde er entydig positiv til Trumps initiativ og kaller avtalen en seier for både palestinere og Israel.

– Den er samtidig en test for hvorvidt palestinerne virkelig ønsker fred og ikke evigvarende kamp mot Israels eksistens, sier han til NTB.

De andre partiene på Stortinget er entydig negative til planen. Fra Senterpartiet til Rødt er det kritiske reaksjoner på planen som den norskstøttede israelske menneskerettsorganisasjonen B’Tselem sier vil føre til en permanent tilstand av apartheid i Israel.

– Palestinerne har ikke blitt hørt, og det legges opp til fortsatt brudd på folkeretten fra israelsk side, konstaterer MDGs utenrikspolitiske talsperson Sigrid Z Heiberg.

Lysbakken-kritikk

SV-leder Audun Lysbakken krever at Norge tar skarp avstand fra det han kaller president Donald Trumps okkupasjonsplan for Palestina.

– Dette er ingen fredsplan, men en endelig konsolidering og anerkjennelse av en ulovlig okkupasjon. Israel blir belønnet for maktbruk, ulovlige bosetninger og mange års undergraving av fredsprosessen, sier Lysbakken.

– I virkeligheten vil denne planen ødelegge tostatsløsningen fullstendig. Alle forstår at fred bare kommer gjennom forhandlinger hvor palestinerne er med, ikke gjennom diktat fra Trump og Netanyahu, sier han.

– USA intensiverer med dette støtten til Israels brudd på folkeretten og menneskerettighetene, mener partiet Rødts leder Bjørnar Moxnes.

– En fredsavtale som ikke er framforhandlet, er ingen fredsavtale, men et diktat som ikke kommer til å føre til fred, sier Senterpartiets utenrikspolitiske talsperson Liv Signe Navarsete som ikke tror at Norge vil kunne støtte om planen.

Realistisk?

Selv i Høyre er det liten optimisme. Partiets utenrikspolitiske talsmann Michael Tetzschner er usikker på om det ligger realistiske forventninger bak planen president Trump la fram tirsdag.

– Spørsmålet er om den er utarbeidet med realistiske forventninger om at den kan føre fram, eller om den er ment å skulle gjøre inntrykk på et hjemlig publikum, sier Tetzschner til NTB.

Mer fra Dagsavisen