Trump-plan lar Israel beholde ulovlige bosetninger

President Donald Trump hevder at hans Midtøsten-plan er et stort skritt mot fred for Israel og at den også vil bringe stabilitet og velstand for palestinerne.

Les også: Lysbakken om Trump-plan: – Dette er ingen fredsplan

President Donald Trump presenterte tirsdag en plan for fredsløsning mellom Israel og Palestina, utarbeidet i samarbeid med israelerne.

– Jeg vil at den planen skal bli en stor plan for palestinerne, det må den bli, sa Trump da han tirsdag presenterte sin lenge varslede fredsplan i Det hvite hus.

Han framholdt at planen vil skape stor velstand for palestinerne.

– De fortjener en mulighet til å få utnyttet sitt potensial, sa Trump og la til at palestinerne til nå har vært «fanget i en sirkel av terror og vold».

Planen innebærer at Israel får beholde bosetningene i de okkuperte palestinske områdene som i dag huser nærmere 800.000 israelere. Dette til tross for at FNs sikkerhetsråd har slått fast at bosetningene er ulovlige og i strid med folkeretten.

Den 80 sider lange planen innebærer også at Israel får annektere deler av det som i Oslo II-avtalen omtales som område C, og som i dag utgjør over 60 prosent av Vestbredden.

Inkludert i område C er Jordandalen, som med sine store jordbruksområder regnes som palestinernes kornkammer.

Israel skal i løpet av en overgangsperiode på fire år ikke etablere nye bosetninger, men angivelig kunne bygge flere boenheter i de eksisterende.

Les også: Partifellene avgjør: Økt press for vitnemål mot Trump

Pariastat

Trumps plan legger også opp til etablering av en palestinsk pariastat, demilitarisert og uten kontroll over eget luftrom og egne grenser, og med høyst begrenset kontroll over vannressursene.

Denne «staten», som på grunn av bosetningene ikke blir noe sammenhengende område, får ifølge Trumps plan ikke inngå allianser med andre land. Den vil også først kunne opprettes etter en fire år lang overgangsperiode og bare dersom palestinerne går med på de øvrige punktene i planen.

Palestinerne får ifølge Trump også etablere hovedstad i Øst-Jerusalem, rett nok i Shuafat som ligger 5 kilometer nord for Jerusalems gamleby.

– Jerusalem forblir Israels udelelige hovedstad, sa han da han presenterte planen med Israels statsminister Benjamin Netanyahu ved sin side tirsdag.

Lover milliarder

Palestinske myndigheter nekter å ha noe med Trump-administrasjonen å gjøre og blåser av planen som nå legges på bordet.

Kushner håper imidlertid at velvilje kan kjøpes og har fått USAs allierte i Midtøsten, først og fremst Saudi-Arabia, med på et spleiselag som innebærer vage løfter om over 450 milliarder kroner i framtidige investeringer i de palestinske områdene.

– Dette er en plan for å beskytte Trump fra riksrett og Netanyahu fra fengsel. Dette er ingen fredsplan for Midtøsten. Denne planen gir Israel suverenitet over palestinsk territorium, sa palestinernes statsminister Mohammed Shtayyeh mandag.