Nato-landene strides nemlig om hvor langt man skal gå i slutterklæringen som skal vedtas på toppmøtet denne uka.
Det er ordet «irreversibel» det står om. At Nato skal garantere at løftet om Nato-medlemskap ikke kan tas tilbake.
Les også: Det går mot store utskiftninger: Profilene faller fra (+)
Følelsesladde diskusjoner
De siste ukene har teksten i den 32 punkter lange slutterklæringen blitt diskutert heftig blant de allierte.
– Ordlyden om Ukrainas medlemskap i Nato er det vanskeligste. Det har vært følelsesladde diskusjoner om hvor sterke løfter som skal gis. Hvert ord er viktig, påpeker en høytstående diplomat fra et av de østlige Nato-landene overfor NTB.
– Men vi må prøve å unngå opphetede diskusjoner på toppmøtet. Det er viktig å vise verden at vi står samlet, sier diplomaten.
Må videre fra Vilnius
Mange Nato-land mener det er viktig å gå lenger enn Vilnius-erklæringen fra i fjor, der det heter at Ukraina vil bli invitert inn i alliansen – men ingenting om når.
Det reagerte Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sterkt på den gang.
– Vi må få til en erklæring som sier mer, sier diplomaten.
Andre er mer pragmatiske.
– Det er lettere nå enn det var i Vilnius. «Irreversibel vei» er en god formulering, sier en diplomat fra et av de nordiske landene til NTB.
Les også: – Du får ikke en krone ut av meg, men du skal i hvert fall få kjørt deg litt
– Bro mot medlemskap
På en pressekonferanse fredag understreket Nato-sjef Jens Stoltenberg at Nato-landene vil vedta en pakke på toppmøtet som samlet vil utgjøre en bro for ukrainsk Nato-medlemskap.
Pakken består av et løfte om å støtte Ukraina med om lag 40 milliarder euro neste år, nye våpenløfter, herunder luftforsvar og ammunisjon, og tiltak for å få hele Ukrainas krigsmaskineri til å marsjere mer i takt med Nato.
– Alt vi gjør, handler om å gjøre Ukraina sterkere og bedre forberedt til å bli medlem av alliansen, sa Stoltenberg.
Men heller ikke denne gang sa Stoltenberg noe om når Ukraina får Nato-billetten i hånden.
Det er 16 år siden Nato først åpnet døra for Ukraina i 2008.
Les også: De som er overrasket over at noe sånt kan skje i Norge, er stort sett heterofile (+)
– Må takle korrupsjonen
Zelenskyjs håp er en erklæring om at Ukraina tas opp straks krigen er over for å hindre nye angrep i framtiden.
Men mektige Nato-land som USA og Tyskland vil ikke gi et slikt løfte.
USA mener at før en invitasjon kan sendes, må Ukraina gjøre grep for å takle den omseggripende korrupsjonen i landet.
– Det er viktig for mange av oss rundt bordet, sier en høytstående tjenesteperson i det amerikanske utenriksdepartementet til den britiske avisa Telegraph.
Ifølge avisa blokkerer USA for et ønske fra andre Nato-land om å lage et «irreversibelt veikart» for ukrainsk Nato-medlemskap.
Diplomaten fra øst mener at korrupsjonstrusselen ikke må overdrives.
– Vi må huske at det er i vår egen interesse å ha Ukraina som Nato-medlem. Vi må vise en veldig seriøs forpliktelse, sier han.
Trumps skygge – og Bidens tilstand
Over hele toppmøtet henger Donald Trumps skygge. Trump kan meget vel vinne valget i USA i november.
Hva det kan bety for alliansen, er spørsmålet på alles lepper. Tidligere har det vært rapportert om at Trump har planer om å dele Nato inn i A-lag og B-lag ut fra hvor store forsvarsbudsjetter landene har.
Trump skal også ha planer om å få slutt på Ukraina-krigen gjennom å få Ukraina til å oppgi russiskokkuperte områder og gravlegge drømmen om Nato-medlemskap.
Også spørsmålet om president Joe Biden er i stand til å lede USA i fire nye år, ruver. Biden skal etter planen delta på toppmøtet både onsdag og torsdag. Da vil han bli fulgt med argusøyne.
---
Om Nato-toppmøte
- Går av stabelen fra tirsdag 9. juli til torsdag 11. juli i Washington, USA. Toppmøtet blir også en markering av Natos 75-årsjubileum.
- I tillegg til de 32 Nato-landene er utenriksministre fra 35 andre land invitert, deriblant Egypt, Jordan, Qatar og Emiratene.
- Fra Norge deltar statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), utenriksminister Espen Barth Eide (Ap), forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp), samt en delegasjon fra Stortinget med stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap) i spissen.
- I år vil Nato-landene bruke rundt 430 milliarder dollar på forsvar. Det er 55 prosent mer enn i 2018, ifølge Financial Times.
- 23 land skal nå ha nådd målet om å bruke minst 2 prosent av bruttonasjonalproduktet (BNP) på forsvar.
- Ifølge Nato-sjef Jens Stoltenberg står tre saker i høysetet på toppmøtet:
- – Styrking av Natos forsvarsevne samt avskrekking : På fjorårets toppmøte i Vilnius ble det enighet om nye forsvarsplaner. De skal nå settes ut i livet.
- I opptakten til årets toppmøte har Stoltenberg også bedt om at alliansens atomvåpen blir satt i høyere beredskap som et ledd i avskrekkingen og som et svar på Russlands truende atom-retorikk.
- – Støtten til Ukraina : Ukrainerne trenger mer våpen – og de trenger det fort. Trolig vil det komme nye våpenløfter på toppmøtet.
- – Styrking av Natos globale partnerskap , særlig i Stillehavsregionen. Der har Nato allerede inngått partnerskap med Australia, New Zealand, Japan og Sør-Korea.
- Også styrking av våpenindustrien og standardisering av våpentyper blir viktige temaer på toppmøtet.
---
Les også: Rabattkoden økte prisen på bussbillettene til Nor-Way: – Årets kaktus
Les også: Dette er Storbritannias nye statsminister (+)
Les også: Arbeids- og sosialkomiteen: Instruerer regjeringen om fortgang i erstatning til oljearbeidere