Verden

Putin på plass i Nord-Korea

Russlands president Vladimir Putin ankom natt til onsdag lokal tid Nord-Korea på det som er hans første besøk i det lukkede landet på 24 år.

– Vladimir Putin har landet i Pyongyang, hovedstaden i Nord-Korea, meldte Kreml litt før klokka 20 norsk tid. Da var klokka nesten 3 natt til onsdag nordkoreansk tid.

På flyplassen ble han tatt imot av landets leder Kim Jong-un, skriver de statlige russiske nyhetsbyråene Interfax og Tass.

I forkant av Putins ankomst var det hengt opp store bannere med et smilende fotografi av den russiske lederen og teksten: «Vi ønsker president Putin hjertelig velkommen» over hele byen, viser bilder i russiske medier.

Les også: Anne-Kat. Hærland i portrettet: – Når jeg dør, så kommer det til å ta uker før noen finner meg (+)

Første besøk på 24 år

Det er første gang på 24 år at Putin besøker Nord-Korea. Det ventes at han og Kim skal undertegne en traktat om partnerskap. Det er tredje gangen partene møtes siden 2019.

I en kommentar som ble publisert før han landet, sa Putin at han setter pris på Nord-Koreas støtte til Russland i den militære spesialoperasjonen mot Ukraina.

Den militære spesialoperasjonen er Russlands navn på krigen i Ukraina. Putin skriver at Russland og Nord-Korea aktivt utvikler samarbeid på mange felt og at båndene skal styrkes ytterligere.

Landene har blitt stadig nærmere helt siden Russland invaderte Ukraina i 2022 og ble isolert av Vesten.

Les også: Generalen tordner mot Putin: – Uakseptabelt

Nato: Bekymret for russisk Nord-Korea-støtte

Nato-sjef Jens Stoltenberg sa tirsdag kveld at Nato er stadig mer bekymret for mulig russisk støtte til Nord-Koreas rakett- og atomprogram.

På en pressekonferanse med USAs utenriksminister Antony Blinken, sa Stoltenberg at Russlands krigføring i Ukraina understøttes av Kina, Nord-Korea og Iran.

– Vi er selvsagt også bekymret for den potensielle støtte som Russland gir til Nord-Korea når det gjelder å støtte deres rakett- og atomprogram, sa Stoltenberg.

Både Russlands forsvarsminister Andrej Belousov, utenriksminister Sergej Lavrov og visestatsminister Aleksandr Novak reiser sammen med Putin til Nord-Korea.

Putin reiser etter planen videre til Vietnam onsdag kveld.

Har du sett denne? Ekspert: – Putin kjenner seg isolert

Les også: Advarer: – Putin kan gå mot Natos «svake punkt»

Les også: I en «ukjent» by viser Nato muskler. Målet er å skremme Putin (+)

Les også: Estlands utenriksminister: – Putin spiller på frykten vår

Mer fra Dagsavisen