Verden

Giuliani tiltalt sammen med «falske valgmenn» i Arizona

En storjury i Arizona har tiltalt elleve republikanske delegater som feilaktig forsøkte å gi Trump valgseieren i 2020. Rudy Giuliani, er blant sju medtiltalte.

De elleve var utpekt som Arizonas republikanske valgmenn og møttes i delstatshovedstaden Phoenix 14. desember 2020. Der signerte de en erklæring om at de var rettmessig oppnevnt og kvalifisert og hevdet at Donald Trump vant presidentvalget i delstaten. Dokumentet ble sendt til Kongressen og til nasjonalarkivet, der man valgte å se bort fra det.

Sannheten var at Joe Biden vant delstaten med 49,36 prosent av stemmene, mot 49,06 prosent for Trump. Drøyt halvannen prosent gikk til andre kandidater. Dette var det nest jevneste delstatsresultatet – drøyt 10000 av totalt 3,39 millioner stemmer skilte de to rivalene – og sikret Biden elleve valgmannsstemmer.

De elleve som nå er tiltalt sto bak ett av de åtte søksmålene som utfordret valgresultatet. Kort tid etter at søksmålet ble avvist, signerte de den uriktige erklæringen.

Ytterligere sju personer er omfattet av storjuryens tiltale, men navnene deres er foreløpig ikke offentliggjort. En representant for Rudy Giuliani bekrefter at den tidligere New York-ordføreren, som også har vært advokat for Trump, er blant de sju. Delstatens riksadvokat sier navnene blir frigitt etter hvert som tiltalen er forkynt for dem.

En av de tiltalte beskrives som stabssjef, en rolle Mark Meadows hadde på det aktuelle tidspunktet. Hans stab har foreløpig ikke besvart henvendelser om å kommentere saken.

Arizona er den fjerde delstaten der det tas ut til tale mot såkalte falske valgmenn etter forsøk på å undergrave valgresultatet for snaut fire år siden.

Les også: Søsteren sabler ned «RFK Jr.» i USA: – La oss være ærlige

Les også: Ekspert om Trumps Nato-advarsel: – En vekker for Europa

Les også: Tidligere CIA-sjef: – Trump er og blir ukvalifisert

Les også: Bønnfaller Trump: – Ikke la Putin få Ukraina

Mer fra Dagsavisen