Verden

Ekspert om Trumps Nato-advarsel: – En vekker for Europa

I Donald Trumps øyne er deler av Europa et sameie der han selv er huseieren som skal ha betalt, sier ekspresidentens tidligere rådgiver.

Donald Trump forteller oss noe her, og vi har sett en rekke eksempler på det før. Tidligere har han riktignok ikke sagt rett ut at Russland kan få gjøre som de vil, men han har konstant påstått at de europeiske Nato-landene har «svindlet» USA ved å ikke bruke nok penger på forsvar, sier Fiona Hill til Dagsavisen.

Britisk-amerikanske Hill anses for å være en av verdens ledende eksperter på sikkerhetspolitikk og Russland. 58-åringen er forskningsleder ved den anerkjente tenketanken Brookings Institution i USA.

Donald Trumps uttalelser for mindre enn en uke siden om at han ikke vil forsvare Nato-allierte dersom de «ikke har betalt regningen», har skapt voldsom furore, både i Nato og EU. Trump, som sikter mot en retur til maktens korridorer i Washington D.C. etter presidentvalget i USA i november, uttalte at han ville oppfordre Russland til å «gjøre hva faen de vil» mot land som ikke betaler nok.

Former U.S. national security advisor Fiona Hill speaks to journalists at Grand Rapids Community College's Spectrum Theater on Monday, Feb. 28, 2022, in Grand Rapids, Mich. Hill, who is an expert on Russia and has studied Vladimir Putin, spoke about the Russian invasion of Ukraine. (Cory Morse/The Grand Rapids Press via AP)

Biden og Cheney

Både eksperter og politikere, inkludert USAs president Joe Biden, har gått hardt ut mot utspillet. For eksempel har tidligere partifelle og Trump-kritiker Liz Cheney kalt ekspresidentens uttalelser «farlige» og mener de viser «en fullstendig mangel på forståelse for Amerikas rolle i verden», ifølge NTB.

– Da Donald Trump var president, tenkte han konstant på hvor mye penger Tyskland brukte, hvor mye Japan brukte, hvor mye Sør-Korea brukte, og så videre. Så det er ikke bare USAs allierte i Nato det dreier seg om. Han har et veldig forretningsmessig syn på verden. Han ser på en måte på deler av Europa som et sameie – og på seg selv som huseieren der. «Hvis du ikke betaler, får du ikke beskyttelse». Det er akkurat den måten han tenker på, mener Fiona Hill.

---

Fakta om Natos artikkel 5

  • Forsvarsalliansen NATO er bygd opp på grunnlag av Atlanterhavspakten fra 1949.
  • Artikkel 5 i pakten sier at et væpnet angrep mot ett eller flere av medlemsstatene i Europa eller Nord-Amerika er et angrep mot alle. Hvis et slikt angrep finner sted, vil den enkelte medlemsstat selv ta stilling til med hvilke midler angrepet skal besvares.
  • Artikkelen er gjort gjeldende én gang, i forbindelse med terrorangrepet mot USA 11. september 2001.

Kilde: NTB

FILE PHOTO: Banners displaying the NATO logo are placed at the entrance of new NATO headquarters during the move to the new building, in Brussels, Belgium April 19, 2018.  REUTERS/Yves Herman/File Photo/File Photo

---

– Selv under den kalde krigen kunne du se spenninger rundt hvordan Europa skulle betale for egen sikkerhet i Nato-sammenheng. Så dette har vært et tema i mange tiår, og for en rekke presidenter i USA, sier Fiona Hill videre.

Hun har tidligere vært sikkerhetsrådgiver for både George W. Bush og Barack Obama i Det hvite hus i USA, og i Donald Trumps presidentperiode (2016-2020, red.anm.) var hun Det hvite hus’ Russland-ekspert i presidentens nasjonale sikkerhetsråd i perioden 2017–2019.

Forholdet mellom ekspresidenten og Hill har imidlertid surnet etter at hun forlot Trump-administrasjonen. Hill var den første fra Det hvite hus som vitnet i riksrettsgranskingen mot Trump i Kongressen i USA i 2019, ifølge NTB.

Les også: Trump-rådgiver vil dele Nato inn i et A- og B-lag

Bildt om Trump og Nato

Nato har som mål at alle medlemslandene skal bruke minst 2 prosent av bruttonasjonalproduktet (BNP) på forsvar. 18 av 31 medlemsland oppfyller dette målet i 2024, har Natos generalsekretær Jens Stoltenberg opplyst, ifølge NTB.

Swedish Foreign Minister Carl Bildt speaks with journalists as he arrives for a meeting of EU foreign ministers at the EU Council building in Brussels on Friday, Aug. 15, 2014. France's decision this week to arm Kurdish fighters in the battle against Islamic militants marked a turning point in Europe's wavering stance on Iraq, with an EU emergency meeting on Friday seeking to forge a unified response to the Sunni insurgents' advance. (AP Photo/Virginia Mayo) / TT / kod 436

Fiona Hill mener personlig at det er på høy tid at Europa tenker – og bruker – mer på egen sikkerhet. Tiden er definitivt inne for mer autonomi i Europa, sier hun og tilføyer:

– Trumps siste uttalelser er nok en vekker.

Den meningen deler Carl Bildt, tidligere statsminister og utenriksminister i Sverige.

– Mange europeiske ledere forsøkte å holde maska da de hørte Trumps uttalelser, men det var ikke så lett for alle. Natos generalsekretær Jens Stoltenberg var klar i sin tale, men i bakgrunnen er det mange som er bekymret nå, sier svensken i et ferskt intervju med CNN.

Les også: Topp-republikaneren tordner om Ukraina-kaos: – Hvert eneste argument er feil

Natos avskrekkingseffekt

Bildt er nå medformann i tankesmia European Council on Foreign Relations (ECFR), og følger europeisk politikk og krigen i Ukraina svært tett. Han brukes ofte som ekspert i både svenske og utenlandske medier.

– Trumps uttalelser har svekket noe av Natos psykologiske avskrekkingseffekt, for alliansens kredibilitet hviler på personen som sitter i Det ovale kontor i Washington D.C. Så uttalelsene kan bidra til usikkerhet og mangel på stabilitet, mener Bildt, som legger til at europeiske land trolig vil fokusere mer og mer på egen sikkerhet og produksjon av militært utstyr i tiden framover – også grunnet krigen i Ukraina og støtten til ukrainerne.

Republican presidential candidate former President Donald Trump speaks at a campaign rally in Waterford Township, Mich., Saturday, Feb. 17, 2024. (AP Photo/Paul Sancya)

Den siste tiden har flere toppolitikere i EU tatt til orde for å styrke Europas forsvarsevne, skriver NTB, blant annet gjennom å bygge opp et eget atomforsvar. Men å bygge opp et europeisk atomforsvar parallelt med Natos atomavskrekking, er ikke til hjelp, mener Nato-sjef Jens Stoltenberg.

– Natos avskrekking, med atomvåpen fra USA, Frankrike og Storbritannia, har virket i tiår etter tiår. Systemet fungerer. Å utvikle et parallelt system i Europa er ikke til hjelp, sa han i en debatt på sikkerhetskonferansen i München lørdag.

Les også: Ber Vesten skru til mot Putin og Russland: – Seieren avhenger av det

Les også: Russland-kjenner: – Putin må tromme opp en frykt

Les også: Trumps eksrådgiver til Dagsavisen: Slik er han bak kulissene (+)

NATO Secretary General Jens Stoltenberg attends the Nato - Ukraine Council Defence Ministers at the Nato headquarters in Brussels on February 15, 2024. (Photo by JOHN THYS / AFP)

---

Fakta om Donald Trump

  • Donald John Trump, født 14. juni 1946 i Queens i New York.
  • Gift med Melania Trump. Fem barn fra tre ekteskap.
  • Studerte økonomi ved Wharton School of the University of Pennsylvania.
  • Startet i selskapet til faren, eiendomsmagnaten Fred Trump. Etablerte sin egen eiendomsvirksomhet og overtok etter hvert også farens. Kjøpte opp flyselskaper og kasinoer, og ble etter hvert svært rik.
  • Selskapene hans måtte refinansieres etter økonomiske problemer tidlig på 1990-tallet.
  • Uttrykte i 1987 interesse for å gå inn i politikken. I 1999 forsøkte han å bli nominert som presidentkandidat for Reformpartiet, men trakk seg. Han vurderte å stille som presidentkandidat i 2004 og 2012.
  • Trump var programleder for reality-TV-programmet «The Apprentice» i fjorten sesonger.
  • I 2015 kastet han seg inn i den republikanske nominasjonskampen. Til manges overraskelse vant han valget i november 2016.
  • Tiltrådte 20. januar 2017 som USAs 45. president. Tapte valget i 2020 mot Joe Biden, og har siden hevdet at valget ble «stjålet» fra ham.
  • Forsøker å bli president på nytt og ventes å bli Republikanernes kandidat.

Kilde: NTB

---

Les også: Orbans kommentar om Trump fikk stormende applaus

Les også: Spår skrekkscenario hvis Russland taper krigen

Les også: Ekspert om «Trump-sikring» av Europa: – Katastrofen kan forhindres

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen