Verden

Republikaner kaller solformørkelsen «et tegn fra gud»: – Vi vet bedre nå

Marjorie Taylor Greene får så hatten passer av nyhetskommentator for at hun med sin religiøse overbevisning bruker mandagens solformørkelse i USA politisk.

Spotify-søk etter Bonnie Tylers 80-tallsslager «Total eclipse of the heart» har økt med 50 prosent i USA den siste uka, ifølge CNN. Årsaken er den mye omtalte totale solformørkelsen, som får amerikanerne – og turistene – til å gå mann av huse.

Mandagens solformørkelse dekker et stort område fra nord til sør, synlig for over 30 millioner amerikanere, og har skapt oppstandelse – ikke bare fordi det er 20 år til neste gang USA får oppleve noe liknende.

Kongressmedlemmet og republikaneren Marjorie Taylor Greene har nemlig uttalt offentlig at hun betrakter solformørkelsen som et tegn fra oven. I sin post på X, tidligere Twitter, trekker Greene også inn forrige ukes jordskjelv i New York, som det hun hevder kan tolkes som en advarsel om at amerikanerne er på ville veier.

«Gud sender sterke tegn til Amerika for å få oss til å omvende oss. Jordskjelv og formørkelser og mange flere ting vil komme. Jeg ber om at landet vårt lytter», skriver Greene, som tilhører den mer høyrevridde fløyen av det republikanske partiet.

Les også: Dette er de norske, voldelige ekstremistene

– Fenomener som en dom over menneskets moral

Det overtroiske budskapet fra Greene møter imidlertid kraftig motstand. Under tittelen «Solformørkelser er vanligvis ikke politiske», går kommentator Hayes Brown, i nyhetskanalen MSNBC, hardt ut mot det han mener er et forsøk fra Greene på å fri til menneskers desperate søken etter forklaringer som trosser virkeligheten.

– Konspirasjonsteorier blir til på den måten. Det er den samme egenskapen som tidlig hjalp mennesker med å sette sammen historier for å forklare den naturlige verden: Hva er vel bedre egnet til å forklare for eksempel torden enn å gi den en usynlig produsent?, skriver Hayes, og fortsetter:

– Å se slike fenomener som en dom over menneskets moral går nesten like langt tilbake i tid. Myten om syndefloden, som i våre dager gjerne fortelles gjennom historien om Noahs ark, kan knyttes tilbake til de gamle sumererne, om ikke lenger, argumenterer MSNBC-kommentatoren.

Til dem som eventuelt måtte la seg overbevise av Greene om å stemme republikansk i det kommende presidentvalget, som følge av det kontroversielle utsagnet, har Hayes følgende budskap:

– En komets tilbakekomst er like lite et tegn på hvem som vinner neste valg, som det å tråkke på en sprekk (i bakken, journ.anm.) kan kutte ryggmargen på moren din.

Donald Trump-tilhenger Marjorie Taylor Greene har også tidligere fått mye kritikk, både for å ha kommet med uttalelser som er stemplet som rasistiske og for å fremme konspirasjonsteorier.

Amerikanske medier har omtalt henne som QAnon-politiker, en av konspirasjonsteoriene hun har bidratt til å spre. I fjor sommer ble hun ekskludert fra en ultra-konservativ gruppe i Representantenes hus.

Les også: «Mørkomani» for flere titals millioner som vil se solen slukne i USA

– Ingen kirkegang kan forhindre solformørkelse

Nå beskyldes Greene igjen for å konspirere, av kommentator Hayes, ved å spille på religion og overtro som stammer fra tidenes første sivilisasjoner. Kommentatoren fortsetter:

– Nå vet vi bedre. Vi vet at det er de gigantiske, skiftende platene som utgjør jordas ytre lag, som får bakken til å riste. Vi vet at månens bane rundt jorda kan bringe den inn i solas bane og skape en solformørkelse. Vi vet at en komet som farer gjennom himmelen bare er en liten del av en svært lang reise – og ikke et varsel om en truende undergang, skriver Hayes.

MSNBC har etter publisering utstyrt kommentaren med en oppdatering: Greene har moderert seg noe. Republikaneren har igjen postet på X, men fortsatt ikke helt klart å slippe sin overbevisning om at naturlige hendelser er guds forsøk på å kommunisere:

«Formørkelser er forutsigbare, jordskjelv skjer, og vi vet når kometer passerer, men Gud har skapt alle disse tingene og bruker dem som tegn for oss som tror», skriver Greene.

Hayes understreker avslutningsvis i sin kommentar, for dem som ennå måtte være i tvil, at verken kristenfanatikerne eller gud kan påvirke naturens gang.

– Selv om Greene fikk det som hun ville og USA ble forvandlet til et evangelisk-kristent nasjonalistparadis, ville det fortsatt være jordskjelv. Ingen kirkegang kan forhindre at månen på himmelen av og til skjuler sola, skriver han.

Les også: Trump avviser et nasjonalt abortforbud i USA

Les også: Trumps ferske angrep: – Feiginger og sveklinger

Les også: Trumps eksrådgiver til Dagsavisen: Han har en lang «fiende-liste» (+)

Mer fra Dagsavisen