Verden

Supertirsdag: Nesten rent bord for storfavorittene Biden og Trump

Som ventet feide storfavorittene Joe Biden og Donald Trump konkurrentene til side på supertirsdag. – Den kjedeligste supertirsdagen noensinne, sier ekspert.

Tirsdag holdt 15 delstater samt territoriet Amerikansk Samoa nominasjonsvalg eller valgmøter for å avgjøre partienes presidentkandidater til valget i USA i november.

Nesten samtlige delstater har blitt vunnet av Joe Biden og Donald Trump, ifølge AP og Reuters, som siterer meningsmålingsinstituttene Decision Desk og Edison Research.

– Dette er den kjedeligste supertirsdagen jeg noensinne har vært med på, sier statsviter Dennis Goldford ved Drake University i delstaten Iowa til det svenske nyhetsbyrået TT.

Biden cruiser mot valget

Joe Biden gikk seirende ut i California, Texas, Alabama, Maine, Oklahoma, Virginia, North Carolina, Tennessee, Arkansas, Colorado, Vermont, Minnesota, Massachusetts, Utah, og Iowa.

Den sittende presidenten har ikke hatt noen reelle motkandidater, og den demokratiske nominasjonsprosessen anses derfor som en ren formalitet.

81-åringen gikk likevel på et overraskende tap i territoriet Amerikansk Samoa, der den lite omtalte kandidaten Jason Palmer stakk av med seieren med 51 stemmer mot Bidens 40.

Les iogså: Austins utsagn får Kreml til å steile

– Umulig å stoppe Trump

Trump, som har kjempet mot Nikki Haley, har ikke latt seg sakke av sin motstander. Tirsdag gikk han seirende ut i 14 av de 15 delstatene der Republikanerne holdt nominasjonsvalg – California, Texas, Alabama, Maine, Oklahoma, Virginia, North Carolina, Tennessee, Arkansas, Massachusetts, Minnesota, Colorado, Alaska og Utah.

– Det er en fantastisk kveld. De kaller det supertirsdag av en grunn. Ekspertene forteller meg at det aldri har vært en supertirsdag som denne, at det aldri har vært noe så definitivt, sier Trump om de foreløpige resultatene.

TV 2s valganalytiker Terje Sørensen anslår at Trump vil ende opp med rundt 820 av 860 delegater.

– I praksis er det umulig å stoppe Trump nå. Han mangler 150 delegater, og det er ikke mange, sier Sørensen til kanalen.

Haley vant Vermont

Haley, som på forhånd var spådd en tung kveld, klarte å hale i land seieren i nominasjonsvalget i Vermont.

– I delstat etter delstat er det i dag fortsatt en stor gruppe republikanske velgere som uttrykker dyp bekymring for Donald Trump, sier Haleys talsperson Olivia Perez-Cubas, som legger til at politikeren er beæret over støtten hun har mottatt.

Analytiker Sørensen tror likevel Haley kan komme til å trekke seg etter at alle resultatene fra supertirsdagen er klare.

Fra før har hun vunnet nominasjonsvalget i Washington D.C.

– Hun driver valgkamp som om hun gjorde det for et Ronald Reagan-republikansk parti, men virkeligheten ser ikke slik ut lenger. Det er, på godt og vondt, et Donald Trump-republikansk parti, sier Goldford.

Han ser likevel for seg at Haley kan komme til å fortsette valgkampen, til tross for nedslående resultater.

– Kampanjer er som biler. De kan ikke ta seg fram noe sted uten drivstoff, og for en kampanje er det penger som gjelder. Hvis giverne som støtter henne, fortsetter å bidra, kan det godt være at hun fortsetter, sier professoren.

Han viser til at Trump er involvert i flere parallelle rettsprosesser. Hvis Trump skulle bli dømt, kan det bli Haleys sjanse, mener Goldford.

Les også: Gebyrer økte med over 300 prosent: – Jeg ble fortvilet

Sen beslutning i Colorado

Trump sto lenge i fare for å ikke stå oppført på stemmelistene i Colorado og Maine grunnet et vedtak i delstatene som sa at han ikke kunne stille til valg på grunn av sin rolle i opptøyene i Washington 6. januar 2021.

Høyesterett bestemte så sent som mandag, dagen før supertirsdag, at verken Colorado eller andre delstater kan fjerne Trumps navn fra stemmelistene.

Texas og California, de to største delstatene i USA og dermed de med fleste delegater å vinne, er begge blant dem som holdt nominasjonsvalg på den såkalte supertirsdagen.

Les også: Trump sammenligner innvandrere med «kannibal»

---

Fakta om resultater på supertirsdag

Demokratene og Republikanerne holder begge nominasjonsvalg i 15 delstater, samt territoriet Amerikansk Samoa. Slik har det gått så langt:

  • Joe Biden har vunnet Demokratenes nominasjonsvalg i 15 delstater: California, Texas, Virginia, North Carolina, Massachusetts, Colorado, Minnesota, Oklahoma, Arkansas, Vermont, Iowa, Tennessee, Utah, Maine og Alabama.
  • Donald Trump har vunnet Republikanerens nominasjonsvalg i 14 delstater: California, Texas, Alabama, Maine, Oklahoma, Virginia, North Carolina, Massachusetts, Tennessee, Arkansas, Colorado, Minnesota, Alaska og Utah.
  • Nikki Haley har vunnet Republikanernes nominasjonsvalg i én delstat: Vermont.
  • Jason Palmer har vunnet Demokratenes nominasjonsvalg i territoriet Amerikansk Samoa.
  • De foreløpige resultatene er basert på beregninger fra meningsmålingsinstitutter. De endelige resultatene er ikke klare.

Kilde: AP, Reuters, Edison Research, Decision Desk HQ

---

Les også: Trump foran Biden på måling i New York Times

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen