Verden

Sveits har vunnet Eurovison

Det er tredje gang Sveits vinner låtkonkurransen. Sist gang var i 1956 og 1988.

Det var Sveits som gikk av med seieren i Eurovision Song Contest 2024. Nemo med sangen The Code” ledet soleklart etter at juryen hadde sagt sitt, og med poengene fra folket kom artisten helt til topps foran Kroatia og artisten Baby Lasagna. Norge havnet på sisteplass med kun 16 poeng.

– Tusen takk! Jeg håper at denne konkurransen kan leve opp til sitt løfte og stå for fred og verdighet for alle personer i denne verden! sa Nemo etter at resultatet var klart.

Stor debatt

Israels deltakelse i årets Eurovision er møtt med demonstrasjoner flere steder, deriblant i vertsbyen Malmö. Også i Oslo var det lørdag markeringer til støtte for Palestina.

Med bakgrunn i Israels krigføring på Gazastripen i kjølvannet av Hamas’ terrorangrep i Israel 7. oktober i fjor ba mange NRK om å boikotte Eurovision dersom Israel skulle opptre. Mange ba også den europeiske kringkastingsunionen EBU om å utestenge Israel fra konkurransen.

Overfor Dagsavisen tidligere i år argumenterte EBUs generaldirektør Noel Curran med at Eurovision Song Contest er «et ikke-politisk musikkarrangement» og en konkurranse mellom allmennkringkastere som er medlemmer av EBU.

– Det er ikke en konkurranse mellom regjeringer, slo han fast.

EBU mener Israels kringkaster KAN oppfyller kravene for deltakelse, mens de russiske kringkasterne ble suspendert fra EBU etter at Russlands invasjon i Ukraina på grunn av brudd på medlemsforpliktelser.

Israelske Eden Golan fikk 8 poeng fra Norges jury.

Les også: Dette kan være enden på visa for Eurovision

– Kjærligheten vil alltid seire

Kaos og usikkerhet preget opptakten til selve finalen lørdag kveld, blant annet etter at Nederlands deltaker ble utestengt. Flere av poengoppleserne, blant dem fjorårets norske Eurovision Song Contest-deltaker, Alessandra Mele, har lørdag sagt at de trekker seg fra rollen. Det samme har finske Käärijä, som kom på andreplass i fjorårets Eurovision-finale, gjort.

Noen opptredener etter Israel, ventet Irlands bidrag, Bambie Thug. Artisten fremførte sin kraftfulle heksesang og avsluttet med en hyllest til kjærligheten.

– Kjærligheten vil alltid seire over hatet, ropte Bambie Thug til et jublende publikum eter å ha sunget og skreket «Doomsday Blue».

Irske Bambie Ray Robinson, også kjent som Bambie Thug, stiller med låta "Doomsday blue".

Det var knyttet spenning til hva som ville skje etter at artisten ikke møtte til generalprøven tidligere på dagen.

Årsaken til det var at Bambie Thug mente kommentarer på israelsk TV hadde brutt mot konkurransens regler.

Les også: Malmö holder pusten før Eurovision: – Tror at noe ille kommer til å skje (+)

- Pur glede!

Gåte er årets norske bidrag med låta Ulveham, og bandet entret scenen noen bidrag etter Irland.

– Aldri vært bedre! Skikkelig stolt over det de nettopp presterte på scenen, og det mener jeg vi må fortsette å være uansett hvordan resultatet blir, sa Kristian Sognli i ESC Norge til VG rett etter at Gåte hadde vært på.

– Pur glede!

ESC Norge er et fandrevet nettsted.

Med alvoret som ligger i lufta på årets Eurovision, sier Gåte at opptredenen i finalen var enda viktigere enn de trodde den skulle bli.

– Vi kom hit for å feire fellesskap, musikken og kjærligheten. Med alvoret i lufta nå ble denne opptreden enda viktigere enn vi trodde. Vi føler vi slipper løs noe større når vi gjør denne låten, og det er vanskelig å definere, sier Magnus Børmark i Gåte i en uttalelse.

– Dette er kanskje hva vi trenger nå? Noe som vi bare kan kjenne på sammen, uten at vi tenker, dømmer og splitter, sier han.

Gåte på en av generalprøvene før finalen i Eurovision Song Contest i Malmö. 
Foto: Terje Bendiksby / NTB

Gåte har ikke villet kommentere uroen de siste timene før Eurovision-finalen 2024. Men like før finalen startet, kom de med sitt budskap på Instagram.

– Før vi går på scenen i kveld, vil vi med sterk og klar stemme si at alle mennesker har rett til fred og frihet, heter det blant annet i meldingen som er lagt ut.

Overrasket over siste plass

Gåte fikk 12 jurypoeng og kun fire poeng fra publikum. Dermed ble det tidlig klart at Norge havnet på bunnen av 25 land i finalen.

Selv om sisteplassen kom overraskende på Gåte, er de likevel fornøyd med egen innsats.

– Vi har vært ganske sikre på at vi kom til å gjøre det bra faktisk, må jeg innrømme, sier vokalist Gunnhild Sundli til NTB.

Gitarist Magnus Børmark forteller om et spesielt øyeblikk da resultatet var et faktum.

– Altså det er jo et enormt sjokk. Det er jo knallhardt å sitte der og se at bare, hæ?, sier gitarist Magnus Børmark til NTB.

– Jeg er så stolt. Jeg er 100 prosent fornøyd med det vi har gjort, sier Sundli.


Heldigvis er ikke Eurovision alt som betyr noe for Gåte.

– Vi veit hva vi driver på med. Vi er et band som eksisterer helt fint utenfor Eurovision også. Det er en utrolig herlig erfaring å ta med seg videre, sier Børmark.

Han vet at låten «Ulveham» har slått godt an hos mange, selv om det ikke ga uttelling på resultatlista.

– Det ga gjenklang i Norge, så veit man ikke om det treffer i Europa. Men vi veit at det har truffet veldig, veldig mange selv om det ble sisteplass, sier Børmark.

Bandet har tidligere sagt at de heier litt på det sveitsiske bidraget.

– Jeg er så glad for at hen vant, sier Sundli.

Jubel og buing under hele Israels bidrag

Israels omstridte bidrag «Hurricane» fremført av Eden Golan ble møtt av blandede, godt hørbare reaksjoner i salen.

Mange applauderte og jublet så det kunne høres gjennom hele fremførelsen. Samtidig buet og uttrykte andre høylytte protester. I et stille parti av låta steg lyden fra salen.

Eden Golan fremførte Israels bidrag «Hurricane» til jubel og buing. Foto: Jessica Gow/TT / NTB

Israel fremførte sitt bidrag som den femte av 25 nasjoner som gjenstår etter at Nederland er utestengt fra konkurransen.

Under TV-sendingen kunne man ikke høre noe særlig til det, men NRKs reporter på presserommet i Malmö arena meldte om storstilt buing da Israel entret scenen.

Det viste også klipp fra salen, der man kunne høre publikummere som ropte «Palestina! Palestina!», skriver NRK.

Israelske Eden Golan fikk 8 poeng fra Norges jury i Eurovision-finalen i Malmö lørdag kveld, og etter utdeling av poengene fra publikum endte hun på 5. plass med 375 poeng.

Massiv buing mot EBU-sjefen

Det var derimot mulig å høre den massive buingen da EBU-leder Martin Österdahl skulle gi grønt lys for å kunngjøre poengene i Eurovision Song Contest, da han ble møtt med et stort pipekor.

– Massiv buing i salen, sa NRKs kommentator Marte Stokstad.

Torino, Italia 20220515. 
Konkurransesjef Martin Österdahl under finalen i Eurovision Song Contest i Pala Olimpico i Torino lørdag kveld.
Foto: Heiko Junge / NTB

– Her er det noen som har behov for å si sin mening om valgene EBU har tatt i år, fortsatte hun.

Deler ikke ut poeng

Opptakten til lørdagens finale har vært preget av kontroverser, og det er full strid mellom den europeiske kringkastingsunionen EBU og den nederlandske delegasjonen. Lørdag formiddag kunngjorde kringkastingsunionen at nederlandske Joost Klein var utestengt fra finalen.

Lørdag kveld opplyste den nederlandske kringkastingen Avrotros at landet ikke vil dele ut jurypoeng under finalen.

– Nå som Avrotros ikke lenger er en del av den store finalen i Eurovision Song Contest, føler vi ikke behov for å dele ut poengene fra den nederlandske juryen, skriver kringkastingen i meldingen på X/Twitter.

– I samråd med Nikkie de Jager, som skulle være vår talsperson i kveld, har vi besluttet å ikke gjøre det. Akkurat som Nikkie trodde vi denne kvelden skulle ble veldig annerledes, avslutter de.

Les også: Eurovision-quiz: Sjekk hva du kan om Europas største folkefest!

Les også: ESC-låtene: Spretten og knallhard variant av cumbia-sti

---

Resultatlisten fra Eurovision Song Contest 2024

1. Sveits 591 poeng

2. Kroatia 547

3. Ukraina 453

4. Frankrike 445

5. Israel 375

6. Irland 278

7. Italia 268

8. Armenia 183

9. Sverige 174

10. Portugal 152

11. Hellas 126

12. Tyskland

13. Luxembourg 103

14. Litauen 90

15. Kypros 78

16. Latvia

17. Serbia 54

18. Storbritannia 46

19. Finland 38

20. Estland 37

21. Georgia 34

22. Spania 30

23. Slovenia 27

24. Østerrike 24

25. Norge 16

---

Mer fra Dagsavisen