Verden

Nikki Haley trekker seg – ønsker Donald Trump lykke til

Tidligere FN-ambassadør Nikki Haley bekrefter at hun trekker seg fra kampen om å bli Republikanernes presidentkandidat i USA.

I en TV-sendt tale onsdag sa hun at tiden nå er inne for å avslutte valgkampen. Etter nominasjonsvalg i en rekke delstater har Haley kun vunnet i Vermont, samt i hovedstaden Washington D.C.

Haley ønsket rivalen Donald Trump lykke til, men uttrykte ikke tydelig støtte til ham da hun bekreftet at hun nå trekker seg.

– Det er nå opp til Donald Trump å gjøre seg fortjent til stemmene til dem i og utenfor partiet vårt som ikke stemte på ham. Jeg håper han gjør det, sa Haley i talen, som ble holdt i Charleston i hennes hjemstat South Carolina.

Les også: Sanna Sarromaa slutter som lærer: – Jeg har vært mye redd på jobb

Ba om støtte

Den tidligere FN-ambassadøren og guvernøren sa også at hun hadde et ønske om å sikre at amerikaneres stemme blir hørt.

– Jeg har gjort det. Jeg angrer ikke på noe.

Kort tid senere ba både Donald Trump og president Joe Biden om støtte fra Haleys tilhengere.

Trump oppfordret dem til å «slutte seg til det største øyeblikket i vår nasjons historie». Biden sa at det er rom for Haleys tilhengere i hans valgkamp.

Les også: Ekspert om forsikring: – Disse tilbudene sier jeg alltid nei til

Supertirsdag

Haley kastet inn håndkleet dagen etter den såkalte supertirsdagen i USA. Da hadde Republikanerne og Demokratene nominasjonsvalg og nominasjonsmøter i hele 15 delstater.

Mens Haley vant i Vermont, seiret Trump i alle de andre. Blant dem var de folkerike og økonomisk svært viktige delstatene California og Texas.

– Det er en fantastisk kveld. De kaller det supertirsdag av en grunn, sa tidligere president Trump.

På demokratisk side ble det nærmest regnet som en formalitet å bekrefte at Biden blir partiets presidentkandidat. Han gjorde rent bord med unntak av territoriet Amerikansk Samoa.

Les også: Halvparten av nordmenns matkurv kan gi økte helserisikoer

Jobbet for Trump

Tilbake i 2017 var Haley FN-ambassadør i daværende president Trumps administrasjon.

Hun forlot Trump-administrasjonen året etter. I februar i fjor lanserte hun seg som utfordrer i kampen om å bli nominert som presidentkandidat for Republikanerne.

Valgkampanjen hennes fikk en treg start, men den fikk et oppsving gjennom sommeren og høsten etter flere sterke debatter.

Samtidig ble hun stadig mer kritisk til Trump. 52-årige Haley har på sine valgmøter sagt at Trump er for gammel, hun har stilt spørsmål ved hans mentale tilstand og sagt at «trumpismen» er blitt avvist av velgerne de siste årene.

Les også: USA-ekspert: – Nå bør Haley bryte ut av partiet

Les også: Haley tordner etter Trump-utspill: – Ikke vær på lag med en bølle

Les også: Austins utsagn får Kreml til å steile

Mer fra Dagsavisen