Verden

Russland-kjenner: – Putin må tromme opp en frykt

Forfatter og Russland-ekspert Malcolm Dixelius peker på frykt som et nøkkelelement for Vladimir Putin etter dødsfallet til Aleksej Navalnyj.

Opposisjonspolitikeren Navalnyj var en av Vladimir Putins mest profilerte kritikere i en årrekke. Nylig døde han plutselig i straffekolonien han satt fengslet i nord i Russland. President Vladimir Putins talsperson Dmitrij Peskov har ifølge NTB avvist påstandene fra enken etter Aleksej Navalnyj, Julia Navalnaja, om at ektemannen tidligere ble forgiftet med nervegiften novitsjok.

Malcolm Dixelius mener opposisjonen i Russland nå er brakt til taushet.

– På hjemmebane (i Russland) er opposisjonen død. Offisielt sett pågår det jo en slags valgkamp før presidentvalget, men den fins jo egentlig ikke. Det fins ikke et politisk liv, sier forfatteren i et intervju hos svensk TV 4.

Dixelius har bakgrunn som journalist, forfatter og dokumentarfilmskaper. Sammen med den russiske journalisten og forfatteren Andrej Konstantinov har han skrevet bøkene «Rysslands undre värld» og «Maffians Ryssland».

Forfatter og Russland-ekspert Malcolm Dixelius.

– I prinsippet har Putin vunnet

Oberstløytnant Joakim Paasikivi ved den svenske Försvarshögskolan vært inne på det samme som Dixelius om det kommende valget i Russland.

– Det kalles valg, men det er jo en slags lojalitetsparade. I prinsippet har Putin vunnet allerede, i og med at han stiller. Men for å fortsette spillet om at det er et fritt valg, så tror jeg han kommer til å bedrive det som i andre land kalles valgkamp, sa svensken nylig.

Joakim Paasikivi ved Den svenske försvarshøgskolan.

Verken en sannhet eller en legitim president vil komme ut av det russiske valget 17. mars, mener Malcolm Dixelius.

– Det fins ingen entusiasme for krigen, eller det som pågår i Russland i dag. Det betyr at Putin må tromme opp frykt slik at han kan bli ved makten, mener Dixelius.

Navalnyj-støttespillere kan fortsette kampen

Dagsavisen omtalte nylig at SmåRådina, foreningen som jobber for russisk demokrati, mener Aleksej Navalnyj er en person det blir svært vanskelig å erstatte.

– Aleksej Navalnyjs død er et sjokk for veldig mange, som hadde et lite håp for det demokratiske Russland. Navalnyj forblir et forbilde av et menneske med sterk tro på demokratisk, åpent og rettferdig Russland, skrev foreningen i en pressemelding før helgen.

– Er det noen som kan ta over kampen for et demokratisk Russland etter Navalnyj?

– Det må i så fall være hans nærmeste kollegaer, Lilia Tsjanysjeva og Ksenia Fadejeva som begge sitter fengslet på hver sin kant, sa styreleder Evgeniya Khoroltseva i SmåRådina til Dagsavisen.

Dagsavisen har også omtalt at svaret på hvem som skal stå i bresjen i kampen mot Putins stadig mer autoritære og brutale regime, kan ligge i Navalnyjs nærmeste krets.

Stiftelsen Antikorrupsjonfondet lever i beste velgående i utlandet, der ledelsen fortsetter å kritisere russiske myndigheter og undersøker korrupsjonstilfeller i hjemlandet.

Les også: Lavrovs Trump-stikk: – Han gjorde ingenting

Les også: Ber Vesten skru til mot Putin og Russland: – Seieren avhenger av det

Les også: Medvedev spår «kollaps» hvis Russland taper krigen

Styreleder i SmåRådina Evgeniya Khoroltseva demonstrerte utenfor den russiske ambassaden fredag kveld.

---

Fakta om Aleksej Navalnyj

  • Russisk opposisjonspolitiker med millioner av følgere i sosiale medier.
  • Født i 1976, gift og har to barn. Ifølge russiske myndigheter døde Navalnyj 16. februar.
  • Startet i 2007 en stor antikorrupsjonskampanje, men har vært en kontroversiell skikkelse i den russiske opposisjonen på grunn av sin nasjonalisme.
  • Ble sommeren 2020 forgiftet med nervegiften novitsjok og tilbrakte nær et halvt år på sykehus i Berlin.
  • Ble pågrepet umiddelbart ved sin hjemkomst til Russland i januar 2021, noe som utløste enorme demonstrasjoner.
  • Sittet i straffekoloni siden 2021, dømt for en rekke lovbrudd som han og hans støttespillere mener er politisk motivert.
  • Blant disse lovbruddene er hvitvasking, finansiering av ekstremisme, ulovlig organisasjonsbygging, rehabilitering av nazisme og brudd på meldeplikten. Sistnevnte brudd skjedde mens han lå på sykehus i Tyskland og ble behandlet for forgiftning.

(Kilde: NTB)

Opposisjonspolitiker Aleksej Navalnyj er død, ifølge russiske myndigheter. Bildet ble tatt under en demonstrasjon i Moskva i 2020. Foto: Pavel Golovkin / AP / NTB

---

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

---

Fakta om Vladimir Putin

  • Vladimir Vladimirovitsj Putin ble født i Leningrad, nå St. Petersburg, 7. oktober 1952.
  • Tidligere KGB-agent. I 1998 ble han sjef for den russiske sikkerhetstjenesten FSB.
  • Ble i 1999 utnevnt til statsminister av president Boris Jeltsin. Da Jeltsin uventet gikk av 31. desember 1999, ble Putin fungerende president.
  • Ble formelt valgt til vervet i mars 2000 og gjenvalgt for en ny fireårsperiode i mars 2004.
  • I mai 2008 ble han statsminister under president Dmitrij Medvedev. Russisk grunnlov slår fast at presidenter ikke kan sitte i mer enn to perioder på rad.
  • I mars 2012 ble han igjen valgt til president for seks nye år.
  • 18. mars 2018 ble han gjenvalgt for en ny seksårsperiode med nesten 77 prosent av stemmene.
  • 1. juli 2020 ble det holdt en folkeavstemning om endringer i den russiske grunnloven som kan gjøre det mulig for Putin å beholde makten helt til 2036. Endringene ble stemt fram tross store demonstrasjoner.
  • Under Putins lederskap har Russland ifølge flere internasjonale organisasjoner opplevd demokratisk tilbakegang.

(Kilder: NTB, AFP)

Russian President Vladimir Putin gestures while speaking during a meeting on the support for investment projects in domestic industry at the Stankomash industrial park in Chelyabinsk, Russia, Friday, Feb. 16, 2024. (Ramil Sitdikov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

---

Les også: Kreml-talsmann avviser påstander om Navalnyj-forgiftning

Les også: Ekspert om Putins frykt: – Det kan utfordre regimet hans

Mer fra Dagsavisen