Verden

Putins «dobbeltgjenger»-operasjon skal få Vesten til å tvile

Russlands president har beordret Kreml til å eskalere bruken av desinformasjon i krigen, ifølge Expressen.

Vladimir Putin skal ha instruert Kreml om å lage falske versjoner av store, vestlige nyhetssider – alt som en del av den såkalte «Operation doppelganger», ifølge den svenske avisen. Målet er å ytterligere eskalere spredningen av løgner og falsk informasjon om Russlands krig i Ukraina, som har vart i godt over 600 dager.

Det var Meta som i sin tid kalte den russiske desinformasjonskampanjen for «Operation doppelganger», ifølge avisen. Meta eier tjenester som Facebook og Instagram.

– Kreml forsøker ikke å få oss til å tro. De forsøker å få oss til å mistro, sier Per Enerud til Expressen. Han er forfatter og tidligere presserådgiver ved Sveriges ambassade i Moskva.

Avdekket kampanje fra Russland

– Når vi ikke lenger kan stole på noe (av det vi leser), blir det vanskelig å agere. Derfor bruker man falske versjoner av etablerte vestlige nyhetsmedier for å pumpe ut budskap som undergraver viljen til å støtte Ukraina, sier sikkerhetspolitisk ekspert Patrik Oksanen til avisen.

---

Desinformasjon

Desinformasjon er (spredning av) bevisst feilaktig, villedende informasjon. Hensikten kan være å utbre visse holdninger, og få mottakerne til å reagere på bestemte måter.

(Kilde: Store norske leksikon)

---

I sommer hevdet franske myndigheter å ha avdekket en omfattende russisk kampanje for å spre desinformasjon i flere land, blant annet om krigen i Ukraina.

– Denne kampanjen dreier seg særlig om å opprette falske nettsider som utgir seg for å tilhøre nasjonale medier eller regjeringer, samt etablering av falske profiler i sosiale medier, sa utenriksminister Catherine Colonna, ifølge NTB.

Ifølge franske myndigheter var det «russiske aktører» som kunne knyttes til «statlige instanser eller «instanser med tilknytning til den russiske stat» som sto bak kampanjen.

Putins KGB-inspirasjon

John Færseth er aktuell med boken «Spesialoperasjon. Ukraina og Russland 2004-2023», der han ser nærmere på bakgrunnen for Putins fullskala invasjon. Færseth har også skrevet bøker om ekstremisme, konspirasjonsteorier og nettopp russisk desinformasjon. Putins bruk av desinformasjon i krig er etter alle solemerker inspirert av utdannelsen han fikk i sin tid i etterretningstjenesten KGB.

«KGB hadde en egen avdeling viet til propaganda, desinformasjon, sabotasje og til og med drap for å undergrave fiendene i vest innenfra. Under den kalde krigen plantet KGB flere ganger falske nyheter i vestlige medier», skriver Færseth i sin ferske bok.

– I KGB-apparatet, der Putin «kommer fra», var det en utbredt idé om at hvis det var motstand mot Sovjetunionen og kommunistregimet i østeuropeiske land, så måtte det skyldes Vestens renkespill. Alt dette er tankegods som Putin har med seg, og som preger hvordan han tenker, sa Færseth til Dagsavisen nylig.

Gjennom hele krigen har Kreml fokusert mye på desinformasjon. I en undersøkelse fra Medietilsynet i april 2022 oppga hver tredje spurte nordmann å ha sett informasjon eller nyheter om krigen i Ukraina som de senere oppdaget at ikke var ekte.

Les mer om Vladimir Putin og krigen i Ukraina her

Mer fra Dagsavisen