Verden

Russisk «hauk» truer USA: – Det kan bety atomkrig

«Presidenthviskeren» Nikolaj Patrusjev rasler med sablene mot Joe Biden og Vesten.

Patrusjev, den tidligere sjefen for sikkerhetstjenesten FSB, regnes av de fleste som en av de tydeligste haukene i president Vladimir Putins innerste krets.

72-åringen, nå leder for det russiske sikkerhetsrådet, ble først kjent med Russlands president på 1970-tallet. Da jobbet de sammen i etterretningstjenesten KGB i St. Petersburg.

En rekke navn nevnes som mulige etterfølgere av Vladimir Putin. En av dem er Nikolaj Patrusjev, leder av det russiske sikkerhetsrådet. Her hilser han på Putin under et møte i Moskva i 2019.

Atomtrusselen

Nå tordner han mot USAs og dets alliertes «destruktive» sikkerhetspolitikk. Han mener denne kan medføre krigføring med kjemiske eller biologiske våpen, men også atomvåpen. Det skriver nyhetsbyrået Reuters.

– Den naturlige konsekvensen av USAs politikk er at global sikkerhet vil lide, sier Patrusjev til det statlige nyhetsbyrået Tass i Russland.

USA kunngjorde fredag en ny militær støttepakke til Ukraina verdt 425 millioner dollar. Pakken omfatter blant annet luftvern, artillerigranater og panservern til bruk mot de russiske invasjonsstyrkene, ifølge NTB.

En ordknapp amerikansk president antydet lørdag at det gjøres fremgang i USAs forsøk på å få Israel til å gå med på humanitær pause i kamphandlingene på Gazastripen. Foto: Manuel Balce Ceneta / AP / NTB

Tettest på Putin?

Patrusjev omtaltes som «presidenthviskeren» i forfatter John Færseths nye bok «Spesialoperasjon. Ukraina og Russland 2004–2023. Han skal ha en viktig rolle rundt president Vladimir Putin, og har sågar blitt pekt på som en mulig erstatter den dagen Putins regjeringstid er over.

– I Vladimir Putins indre krets kan vi først og fremst trekke fram lederen for det russiske sikkerhetsrådet, Nikolaj Patrusjev. Han er en ganske skremmende type, og trolig mer fanatisk enn Putin selv, sa Færseth til Dagsavisen nylig.

– Patrusjev er en av dem som er veldig tett – hvis ikke aller tettest – på Putin, sa den danske forskeren Jørgen Meedom Staun.

Tor Bukkvoll, sjefforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), uttalte seg nylig til Dagsavisen om russiske atomtrusler:

– Sannsynligheten for det (atomkrig) er ikke veldig stor, men fordi konsekvensene av atomvåpen-bruk er så fryktelige kan man ikke avvise det. Dermed er Vesten nødt til å la det påvirke beslutningene som gjøres. Samtidig kan man ikke la seg presse av en trussel om atomvåpen. Men det vil være en tabbe å fjerne det fra egne taktiske vurderinger, sa han.

Les mer om Russland og krigen i Ukraina her

Nyeste fra Dagsavisen.no: