Verden

De sulter allerede. Nå blir det verre

Nord-Korea utnyttet pandemien til å stenge grensene og øke militærinnsatsen. Resultatet: Flere nordkoreanere vil dø av sult.

– Tilgangen på mat er nå under minimumskravet for å tilfredsstille grunnleggende menneskelige behov, sier Lucas Rengifo-Keller til CNN om matsituasjonen i Nord-Korea.

Han er forsker ved Peterson Institute for International Economics, og har analysert data over tilgangen på mat i det isolerte landet.

Eller, sagt med andre ord: Folk i Nord-Korea sulter allerede, og det vil bli verre.

Glade barn og voksne feirer 77-årsjubileet for stiftelsen av landets eneste lovlige parti i oktober. Det er slik Nord-Korea ønsker å framstå utad. Men landet sliter med matmangel, melder naboen i sør, Sør-Korea.

Maten i Nord-Korea er ulikt fordelt. Partiledelsen og militæret får nok. Vanlige folk utenfor byene, får mye mindre. Der er det allerede flere som sulter.

Men også om maten ble helt likt rasjonert, ville folk dø av sult i nær framtid, advarer Rengifo-Keller.

Frykter stor sultkatastrofe

Han og flere andre forskere frykter nå at det koreanerne kaller «Den besværlige marsjen» skal gjenta seg.

Mellom 1994 og 1998 sultet mellom 250.000 og 3,5 millioner nordkoreanere i hjel, noe som gjør «marsjen» til en av de verste sultkatastrofene i moderne tid. Nøyaktige tall er vanskelige å bekrefte, på grunn av Nord-Koreas isolasjon.

Årsaken til den katastrofen var ifølge Wikipedia en kombinasjon av oversvømmelser og tørke, samt en kollaps i Nord-Koreas planøkonomi som også hang sammen med Sovjetunionens kollaps og Kinas uvilje mot å hjelpe.

Halvparten underernært

Sult har lenge vært et problem i Nord-Korea.

Allerede før koronapandemien 2020-22, var rundt halvparten av den nordkoreanske befolkningen underernært, viser statistikk fra FN.

Tre år med stengte grenser og enda strengere isolasjon, har gjort saken enda verre.

Gjerde mot Kina

Ifølge CNN har myndighetene i Pyongyang, Nord-Koreas hovedstad, fått satt opp et 300 kilometer langt gjerde mot grensen til Kina, for å hindre handel på tvers av grensene.

Nord-Koreas leder, Kim Jong Un (i midten), lider ikke av matmangel. Her inspiserer han en våpentest i oktober. Kritikerne mener at det er til våpen pengene som burde blitt brukt på mat til landets befolkning faktisk går.

– Regimet ønsker ikke en sterk forretningsklasse som kan true makta deres, sier forsker Rengifo-Keller.

Ifølge ham er det derfor Nord-Koreas leder, Kim Jong-un, benyttet pandemien som en anledning til å slå ned på den uoffisielle, det vil si ikke-myndighetsstyrte, handelen som tidligere foregikk over grensa mot Kina.

Våpen, ikke mat

Samtidig har ledelsen også satt ny pers i antall våpentester de siste par åra.

– Hadde Nord-Korea brukt pengene de brukte på missiler i fjor på mat i stedet, ville de ha kunnet kjøpe flere tonn mat, sannsynligvis nok til å dekke Nord-Koreas matunderskudd, sier en talsmannen for sørkoreanske myndigheters Departement for Koreansk Samling, Lee Hyo-jung, på en pressekonferanse referert av CNN.

Flom og uvær

Ifølge sørkoreanske myndigheter, som følger nøye med på naboen i nord, dyrket nordkoreanske kollektivbruk 4 prosent mindre mat i fjor enn året før. Grunnen var blant annet flom og dårlig vær.

Nordkoreanske bønder planter ris på Chongsan kollektivbruk i Kangso i Nord-Korea. Men de klarer ikke å dyrke nok.

Hovedproblemet er imidlertid landets lederskap.

– Den eneste måten Nord-Korea kan komme seg ut av denne knipa på, er å komme tilbake til samtalebordet og aksepter vårt humanitære gaver, og å gjøre bedre valg i framtida, sa Sør-Koreas utenriksminister Park Jin til CNN.

Sør-Korea: – Dette funker ikke

Sør-Koreas statsminister, Han Duck-soo, uttrykte bekymring for Nord-Koreas Kim Jong uns endrede politikk:

– Det blir verre, viser våre undersøkelser, og det er tydelig at politikken deres endrer seg … lederen deres vil kontrollere all matdistribusjon til folket, og det kommer ikke til å fungere, sa han til CNN.

En militærparade feirer 75-årsdagen for at den nordkoreanske hæren ble stiftet, den 8. februar 2023.

Mer fra Dagsavisen