Verden

Brann i cubansk oljedeponi sprer seg

Brannen i et oljedeponi i Matanzas på Cuba har spredt seg til en tredje tank, opplyser guvernøren i provinsen til statlige cubanske medier.

– Den tredje tanken har også kollapset etter at oljen lekket ut fra tank nummer to, sier Mario Sabines.

Brannen er svært kraftig og arbeidet med å slukke den ved hjelp av skum er svært krevende og vil ta tid, sier han.

Én person er bekreftet omkommet og 16 brannmenn er savnet i brannen, som ble utløst av et lynnedslag i en av tankene på depotet fredag.

24 andre er sendt til sykehus med skader, og tilstanden til fem av dem blir betegnet som kritisk. Over 100 andre har fått mindre brannskader.

Oljelekkasje

Helikoptre fra det cubanske forsvaret er satt inn i slukkingen, og Cuba får også bistand av eksperter fra Venezuela og Mexico.

Rundt 1.900 mennesker er evakuert fra sine hjem i nærheten av oljedepotet, og store mengder olje har lekket ut.

Ifølge det statlige oljeselskapet Cupet inneholdt den første tanken rundt 26.000 kubikkmeter olje, mens den andre tanken inneholdt 52.000 kubikkmeter olje. Det er ikke kjent hvor mye som befant seg i den tredje tanken.

Drivstoffmangel

Oljen i depotet forsyner Antonio Guiteras-kraftverket, som er Cubas største. Landet opplever fra før drivstoff- og energimangel, og i enkelte regioner har myndighetene siden mai måttet kutte strømforsyningen i opptil tolv timer i døgnet.

Satellittbilder fra Matanzas viser en kraftig svart søyle av røyk som strekker seg vestover mot hovedstaden Havanna 100 kilometer unna. Røyken inneholder svoveldioksid, kullos og andre giftige stoffer.