Verden

Etiopias regjering godtar våpenhvile i Tigray

Den etiopiske regjeringen sier de har godtatt kravet om en øyeblikkelig, ensidig våpenhvile i Tigray-regionen til september.

Etiopia har godtatt en våpenhvile i Tigray. På bildet er etiopiske regjeringsstyrker i nærheten av Agula nord i Mekeli i begynnelsen av mai. Arkivfoto: Ben Curtis, AP / NTB

Våpenhvilen vil vare til den viktige dyrkingsperioden i Tigray ender i september, opplyser etiopiske myndigheter i en uttalelse i statlige medier.

– Myndighetene har ansvaret for å finne politiske løsninger på problemet, sier Abraham Belay, som leder den midlertidige regjeringen i Tigray. Han legger til at deler av Tigrays tidligere regjeringsparti er villige til å delta i den føderale regjeringen.

Opprørere tar over igjen

Uttalelsen kommer kort tid etter at den midlertidige regjeringen i Tigray flyktet regionhovedstaden Mekeli.

– Alle har forlatt stedet. De siste dro i ettermiddag. Regionen har ingen regjeringen, sier et medlem av den midlertidige regjeringen til nyhetsbyrået AFP.

Opprørere som omtaler seg selv som Tigray Defence Forces (TDF), skal igjen ha tatt seg inn i Mekeli etter at den midlertidige regjeringen har forlatt området. Det skal være jubel og feiring i gatene, ifølge AFP.

Harde kamper

Tigray har den siste tiden opplevd noen av de hardeste kampene siden etiopiske regjeringsstyrker rykket inn i regionen i november.

Regjeringsstyrker tok over kontrollen i regionhovedstaden Mekele fra de regionale lederne fra Tigray-folkets frigjøringsfront (TPLF) i desember.

TPLF var tidligere den dominerende politiske grupperingen i Etiopia, men etter å ha kommet på kant med statsminister Abiy Ahmed, forsterket de sin lokale maktbase i Tigray, der de har stor støtte ettersom de fleste innbyggerne tilhører Tigray-folket.

Hundretusener på flukt

Flere hundre tusen er drevet på flukt som følge av konflikten, og mange har funnet veien over grensa til nabolandet Sudan. Eritreiske styrker har også deltatt i offensiven, og det samme har styrker fra Amhara-regionen.

Sist uke erkjente de regionale myndighetene å stå bak et luftangrep mot et marked i Tigray, som tok livet av minst 64 mennesker.

Angrepet skjedde mens det i resten av Etiopia foregikk opptelling etter mandagens valg på ny nasjonalforsamling. Den sju måneder lange militære konflikten mellom regjeringen og TPLF har ført til at ingen fikk stemme i Tigray.