Verden

Putin, Xi og Solberg invitert til Bidens klimatoppmøte

USAs president Joe Biden inviterer 40 stats- og regjeringssjefer til globalt klimatoppmøte april. Blant dem er Erna Solberg, Vladimir Putin og Xi Jinping.

Det digitale møtet skal holdes 22. og 23. april og vil bli strømmet direkte for offentligheten, opplyser Det hvite hus fredag.

USA håper klimasamtalene vil bidra til å få fart på og styrke den globale innsatsen for å kutte klimautslippene.

Møtet er Bidens forsøk på å blåse liv i et forum som både George W. Bush og Barack Obama brukte for å samle verdens største økonomier til klimasamtaler. Donald Trump lot forumet dø hen.

De rundt 40 invitasjonene går både til lederne for land som er offer for klimaendringer, land som står i første rekke i kampen mot dem, og land som benekter dem.

Konge og presidenter

I tillegg til Norges statsminister og presidentene i Russland og Kina, står blant andre Brasils president Jair Bolsonaro og Saudi-Arabias kong Salman på lista. Det samme gjør Danmarks statsminister Mette Frederiksen, men ikke Sveriges statsminister Stefan Löfven.

I invitasjonen ber Biden lederne om å bruke toppmøtet som en mulighet til å si hvordan deres land også vil bidra til mer ambisiøse klimakutt.

– Leaders’ Summit on Climate vil fremheve nødvendigheten – og de økonomiske fordelene – av sterkere klimahandling. Det vil være en avgjørende milepæl på veien mot FNs klimakonferanse COP26 i Glasgow i november, sier Det hvite hus.

Et viktig mål med begge møtene er å «samordne innsatsen som holder 1,5-gradersmålet innen rekkevidde», ifølge uttalelsen.

Valgkampløfte

Å gjenopplive forumet var et av Bidens valgkampløfter. Samtidig med møtet planlegger hans administrasjon å legge fram en ny og skjerpet amerikansk plan for kutt av utslipp fra olje, naturgass og kull fram mot 2030.

Toppmøtet blir en test på om Biden klarer å gjøre klimaendringer til et prioritert tema blant andre globale problemer. Det blir også en test på om USA fortsatt kan ha avgjørende innflytelse på globale beslutninger etter at Trump trakk USA tilbake i isolasjon.

Også EUs øverste ledere og lederne for flere mindre øystater er invitert. Det er også presidentene i blant annet India, Frankrike, Polen, Tyrkia, Sør-Afrika, Chile, Indonesia, Nigeria og Mexico, sammen med statsministrene i Canada, Australia, Storbritannia, Japan, Tyskland, Israel og Spania.

Mer fra Dagsavisen