Verden

Republikaneren McConnell advarer Biden og Demokratene mot filibuster-grep

Republikanernes leder i Senatet i USA, Mitch McConnell, heller kaldt vann i årene på dem som mener det er en god idé å vrake eller endre «filibusteren». President Joe Biden er for å endre praksisen, heller enn å vrake den.

McConnell (79), som tidligere er blitt beskyldt for å ha ødelagt samarbeidsklimaet i Senatet, mener Demokratene vil gjøre tilstanden i Senatet til en form for «kjernefysisk vinter» hvis de gjør alvor av – og lykkes med – å fjerne filibuster-regelen, skriver The Guardian.

– Hvis Demokratene ødelegger essensen av Senatet – filibusteren – vil de finne ut at konsekvensen blir et ikke-fungerende senat, sier topp-republikaneren i podkasten «Ruthless».

Demokratene har siden januar hatt knappest mulig flertall i Senatet i den amerikanske Kongressen. Styrkeforholdet er 50-50, men president Joe Bidens parti har flertall på grunn av «superstemmen» til visepresident Kamala Harris. Denne slår inn når avstemningen er uavgjort. Men det betyr slett ikke at Demokratene har fritt leide.

Filibusteren gjør nemlig at mindretallspartiet kan holde igjen voteringer på mange typer forslag, med mindre flertallet kan skaffe 60 stemmer for å stanse det. Den har vært særlig omstridt de siste tolv årene, idet Republikanerne brukte den for å stanse de fleste lovforslag fra Barack Obama, og Demokratene brukte den for å stanse de fleste fra Donald Trump, skriver NTB.

Se fakta om filibusteren i bunnen av saken.

McConnells advarsel til Demokratene

Mitch McConnell mener samtlige senatorer på republikansk side vil la være å samarbeide hvis regelen fjernes. Da er det bare å glemme samarbeidsvilje på tvers av partilinjene, truer han.

– 50 sinte senatorer vil droppe det, selv med de minste ting, hevder veteranen.

Skulle Demokratene forsøke å fjerne filibusteren i sin helhet, vil de etter alle solemerker møte motstand også i egne rekker. Dagsavisen har tidligere skrevet om den moderate West Virginia-senatoren Joe Manchin, som allerede har skapt trøbbel for Joe Biden. Til tross for at han representerer Demokratene i Senatet, legger han seg stadig på samme linje som Republikanerne i flere saker.

– Jeg vil jobbe for å beholde filibusteren, sa Manchin i et intervju med Fox News nylig.

Slik er Vox’ forklaring av filibusteren (se videoen under):

Biden og Manchin

President Joe Biden mener filibusteren ikke nødvendigvis må fjernes, men han er likevel for å endre den. Han mener blant annet at den gamle varianten av filibusteren bør være gjeldende, ifølge CNBC. I henhold til Senatets regler skal det ikke holdes avstemning før en debatt er ferdig, og filibusteren innebærer at en senator taler så lenge han orker. I nyere tid har det vært tilstrekkelig å «true» med å benytte seg av filibusteren.

– Jeg er for å få tilbake den gamle filibusteren. Det er slik den er ment å være, sier Biden.

Også nevnte Joe Manchin har åpnet for å få tilbake den gamle praksisen.

– Filibusteren burde være smertefull å benytte seg av, sa senatoren.

Ranking Member Joe Manchin, D-WV, speaks during a hearing to examine the nomination of Former Michigan Governor Jennifer Granholm to be Secretary of Energy, on Capitol Hill in Washington, DC, on January 27, 2021. (Photo by JIM WATSON / POOL / AFP)

Fakta om filibusteren

 • Filibuster er en betegnelse på bevisst forhindrings- og forhalingstaktikk i nasjonalforsamlingen, særlig kjent fra Senatet i USA.
 • Taktikken består i å hindre en sak i å komme til avstemning, og dermed i praksis stanse et vedtak, ved å holde debatten fra talerstolen gående. Siden 1975 har det ikke vært nødvendig faktisk å stå på talerstolen for å hindre at debatten avsluttes.
 • Denne formen for forhalingstaktikk ble først brukt i Senatet i 1841. Den var en kort periode også i bruk i Representantenes hus, men ble avskaffet.
 • I 1917 vedtok Senatet, som etter grunnloven selv fastsetter sine prosedyrer, at debatten kunne stanses og avstemning tvinges fram dersom 2/3 av senatorene samtykket. I 1975 ble den påkrevde andelen senket til 3/5, eller 60 av dagens 100 senatorer.
 • I praksis har kravet om 60 stemmer for å gå til avstemning ført til at omstridte saker ikke har vært mulig å avgjøre med alminnelig flertall.
 • Det lengste enkeltstående filibusterinnlegget kom i 1957 da senator Strom Thurmond fra South Carolina sto på talerstolen i 24 timer og 18 minutter for å hindre vedtak av en lov om borgerrettigheter.

(Kilde: Store norske leksikon)

Fakta om Kongressen i USA

 • Kongressen består av to kamre: Senatet og Representantenes hus.
 • Senatet har 100 medlemmer, to fra hver delstat uansett størrelse.
 • En tredel av senatorene velges hvert annet år. Valgperioden for hver senator er seks år.
 • Representantenes hus har 435 medlemmer som er valgt fra valgkretser i hver stat. Samtlige velges annethvert år.
 • Antallet valgkretser varierer etter folketallet slik at California, USAs mest folkerike delstat, har 53, mens stater med få innbyggere, som blant annet Alaska og Wyoming, bare har én hver.

(Kilde: NTB/Ballotpedia)

Nyeste fra Dagsavisen.no: