Verden

– Netanyahu tok fra oss håpet

Yoav Litani føler mørke krefter har stjålet landet hans. Nå øker motstanden mot statsminister Netanyahus regjeringsblokk før valget tirsdag.

Bilde 1 av 7

TEL AVIV (Dagsavisen): – De sier vi er det eneste demokratiet i Midtøsten. Men jeg føler det virkelig ikke slik, sier Yoav Litani (30).

Israeleren er utdannet lege, og drømmer om et Israel som er mer progressivt, mer tolerant og ikke minst, ikke nedtynget av korrupsjon.

– Dette er ikke det Israel jeg vokste opp i. Jeg føler noen har stjålet landet mitt. Men vi er et dypt splittet land, og i de siste årene er det helt andre krefter som har satt tonen her, sier han.

Vi sitter på en benk på Rothschild-gaten i Tel Aviv. Det var nettopp her desillusjonerte ungdommer i 2011 satte opp telt, og startet en protestbevegelse som skulle ryste landet, og regjeringen. Flere hundre tusen gikk i protestdemonstrasjoner mot sosial urettferdighet og økende forskjeller. Nå våkner protestbevegelsen til live igjen.

– Det er umulig for vanlige folk å etablere seg i Israel. Prisnivået er skyhøyt, husleien svelger lønnen, og alt dette på grunn av en regjering som ikke bryr seg om selve grunnpilaren i landet, middelklassen, sier Litani.

I forrige uke forsøkte noen unge å sette opp en teltleir på Rothschild-gaten på nytt. Men teltene ble nok en gang fjernet. I stedet har kommunen satt ut benker og stoler på stedet, på ironisk hebraisk står det skrevet «Bare slapp av».

Opposisjonen leder

Men få slapper av nå. For første gang ser opposisjonens statsministerkandidat Isaac Herzog og Sionistunionen, tidligere Arbeiderpartiet, ut til å få et forsprang til statsminister Benjamin Netanyahus parti Likud. De siste meningsmålingene foran valget tirsdag viser at venstreopposisjonen øker ledelsen, mens Netanyahus høyreblokk går tilbake.

For første gang begynner mange å tro at forandring virkelig er mulig.

Sist helg gikk titusener av mennesker i demonstrasjon mot Netanyahu i Tel Aviv, under slagordet «Israel vil ha forandring». Mange bar plakater til støtte for venstreopposisjonen. Ifølge politiet deltok 40.000 mennesker, men arrangørene mente det var dobbelt så mange, ifølge avisen The Guardian.

Arrangøren av demonstrasjonen var grasrotorganisasjonen En million hender, som jobber for en fredsavtale mellom Israel og palestinerne og en palestinsk stat. En av initiativtakerne, Dror Ben Ami, sa at Netanyahus regjering har mislykkes på det sosiale og økonomiske området, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Middelklasse i skvis

I 2011 var protestene inspirert av Den arabiske våren som akkurat hadde veltet regimene i Egypt og Tunisia. Men de unge i Tel Aviv drømmer fortsatt om å få en regjering som bryr seg om dem, som kan gi dem en framtid.

– Det Netanyahu har gjort i alle sine år ved makten er å frata oss håpet på at noe kan bli bedre. Det eneste vi har fått er frykten for Irans atomvåpen. I snart 20 år har Israel sagt at Iran bare er 12 måneder unna atombomben, sier Litani og ler.

Økonomi og levestandard er avgjørende spørsmål i denne valgkampanjen. Prisøkninger har satt middelklassen under press, og gjort de fattige enda fattigere. Høyrepolitikeren Netanyahu har sterk tro på markedskreftene og sier Israel bare må fortsette å investere i høyteknologisk industri.

Professor Zeev Sternhell ved Det hebraiske universitetet i Jerusalem, mener det ikke holder å se økonomien som avskåret fra den politiske virkeligheten.

– For å vinne valget må Herzog overbevise velgerne om at fred og velstand henger sammen, skrev professor Sternhell nylig i avisen Haaretz.

Sternhell tilhører fredskreftene i Israel og ble i 2008 forsøkt drept av bosettere som hadde plassert en bombe ved porten til hjemmet hans.

Dyr okkupasjon

– Israels eksistensielle problem er de okkuperte områdene, for det er vårt forhold til palestinerne som vil definere vår framtid og framtida til våre barn, ikke Iran, skrev Sternhell i kronikken.

Da Herzog besøkte Negev-ørkenen i det sørlige Israel tidligere i uka vek han ikke unna det som kan sees som et kjernespørsmål for Israels framtid.

– Hvert år investerer Israel milliarder i bosetningene på Vestbredden. Dette er penger som skulle ha gått til dere her i Negev, penger som skulle ha gått til velferd, sykehus og utdanning, sa Herzog til en entusiastisk velgergruppe. Arbeidsledigheten er høy i området.

Når israelerne går til valgurnene tirsdag, er det ikke kun den krympende middelklassen i landet som vil følge nøye med. På Vestbredden og i Gaza lever over 3,5 millioner palestinere som vil bli direkte påvirket av utfallet av denne intense maktkampen innad i Israel.