Verden

Skarpe protester mot konfiskering av fredspris

Norge protesterer mot at iranske myndigheter har

TEHERAN/OSLO: Utenriksdepartementet har kalt Irans chargé d’affaires inn på teppet i skarp protest over at den iranske juristen og menneskerettsaktivisten er fratatt prisen hun fikk i 2003.

Den norske ambassaden i Teheran vil ta saken videre med iranske myndigheter.

– Dette vil vi ta opp ved første anledning. Det er helt klart, sier ambassadør Ole Kristian Holthe til NTB.

Etter det NTB erfarer, var det Ebadi selv som opplyste til internasjonale medier at både medaljen og diplomet var blitt fjernet fra bankboksen hennes, sammen med andre eiendeler. Tidligere denne uka fikk UD verifisert opplysningene.

Sjokkert

Både direktør Geir Lundestad ved Nobelinstituttet og utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) reagerer kraftig på det som har skjedd. Det er første gang i historien at fredsprisen blir konfiskert.

– Dette tar vi på det skarpeste avstand fra. Det er en helt uhørt oppførsel overfor en prisvinner, sier Lundestad til NTB.

Han vil nå sende et skarpt brev til den iranske ambassaden.

Også Støre bruker sterke ord om saken.

– Det er første gang at et lands myndigheter konfiskerer Nobels fredspris. Vi er sjokkerte og stiller oss uforstående til en slik handling, sier Støre.

Lederen av Oslosenteret for fred og menneskerettigheter, tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik, betegner saken som «et uhyrlig overgrep».

Skremmeskudd?

Det er uklart hvilke motiver regimet i Teheran har for konfiskeringen. Men intensjonen kan ha vært å skremme iranske menneskerettighetsforkjempere til taushet. Som fredsprisvinner har Ebadi enorm symbolverdi for opposisjonelle i hjemlandet.

Shirin Ebadi, som har levd i eksil i utlandet siden valguroen i sommer, påpekte selv tidligere denne måneden at regimet er ute etter å vise sin styrke.

– Når myndighetene i Iran tør å trakassere en person som meg, som har vunnet Nobels fredspris, hvordan tror dere de vil oppføre seg når det gjelder en student eller en vanlig person, sa hun i et intervju med Voice of America.

Torn i øyet

Ebadi har i årevis vært en torn i øyet på det iranske regimet og har markert seg som en skarp kritiker av både myndighetene i Teheran og det hun mener er mangelen på internasjonale reaksjoner. I oktober i år anklaget hun USAs president Barack Obama for å lukke øynene for menneskerettsbrudd og omfattende overgrep i Iran.

Under de blodige urolighetene etter valget i sommer var Ebadi blant dem som høylytt tok til orde for omvalg. Det førte til at hun måtte dra i eksil, og hun risikerer å bli arrestert om hun reiser tilbake til hjemlandet.

– Ytringsfrihet under press

Ebadis menneskerettighetssenter ble stengt av iranske myndigheter for ett år siden. Forfølgelsen av henne og familien viser at ytringsfriheten er under sterkt press i Iran, mener Jonas Gahr Støre.

Utenriksdepartementet er også alvorlig bekymret for Ebadis ektemann, som fortsatt befinner seg i Teheran. Tidligere i høst ble han arrestert og banket opp. Utbetalingene av hans pensjon er stanset, og bankkontoene er blokkert.

Geir Lundestad påpeker at det har skjedd en betydelig innstramming i Iran etter valget.

– Det virker som de mer ytterliggående elementene har styrket sin posisjon, sier han til NTB. (©NTB)

Mer fra Dagsavisen