Verden

Hamas knuser Fatah, overtar Gaza

I går kveld rykket styrker tilknyttet den islamistiske Hamas-bevegelsen inn i Gaza by.

For 13 år siden kjørte president Yasser Arafat inn i Gaza som seierherre. I dag går palestinsk politikk og hele Midtøsten inn i en ny epoke, idet islamister er i ferd med å overta kontrollen i Gaza. Frykten for en storkrig i regionen vokser.

I går kveld kontrollerte Hamas nordlige Gaza. I sør bombet islamistene hovedkvarterene til Fatah, styrkene som er lojale til president Mahmoud Abbas. Bare enkelte deler av selve Gaza by var ennå under presidentens kontroll.

Men det var livsfarlig å bevege seg i gatene i Gaza. Nær 1,5 millioner mennesker holdt seg innendørs i håp om ikke å bli drept i skuddvekslingene. Kampene mellom de to fraksjonene har pågått i flere måneder, men nå er hatet blitt så stort at brutaliteten ikke kjenner grenser.

Henrettelser

Både Hamas og Fatah tok fanger fra de andres rekker, fraktet dem opp på taket av 15 etasjer høye bygninger, og kastet dem ned på asfalten. Væpnede Hamas-menn stormet hjemmene til ledere tilknyttet Abbas. En mann ble dratt ut i gaten og lagt i bakken, mens Hamas-aktivister sto rundt ham og pepret kroppen hans med kuler.

– Det er som om vi er i Irak, og ikke i Gaza, sa drosjesjåføren Tamer Ammar.

Utpå ettermiddagen forsøkte en gruppe på rundt tusen sivile å protestere mot kampene. De marsjerte ned gatene i Gaza, men da begynte Hamas-aktivister å skyte på dem. En av demonstrantene ble drept, 14 såret. Minst 60 palestinere er drept de siste to dagene.

Fra Ramallah på Vestbredden anklaget president Abbas sine rivaler i Hamas for å gjennomføre et militærkupp. Han sa Hamas gjorde snakket om demokratiske valg til skam.

– Det er galskap det som skjer i Gaza, sa en tydelig opprørt Abbas.

Hamas vant parlamentsvalget i 2005, men natt til i går besluttet Abbas å innstille samarbeidet med islamistene.

Kamper på Vestbredden

På kvelden i går viste Fatah tegn til å gi opp kampen om Gaza. Geriljaaktivister samlet seg ved muren som skiller Gaza og Egypt, sprengte et hull, og flyktet i sikkerhet til den andre siden.

Men så begynte kampene om Vestbredden, og der står Fatah langt sterkere. Med en sarkastisk tone begynte palestinere i går å snakke om at den klassiske tostatsløsningen har fått en ny mening: Et islamistisk styre i Gaza, og et sekulært på den andre siden – Vestbredden.

Med ett står det klart hvor mye avdøde Arafat er savnet. Arafat greide å samle muslimske og kristne palestinere til én kamp, å samle fattige og rike, fastboende og flyktninger – alle kjempet den samme kampen. I dag, derimot, står palestiner mot palestiner, mens utenforstående som Iran og Syria finansierer våpnene.

Men det var også Arafat som skapte spirene til kaoset i dag. Han lot Hamas bygge seg opp militært, i håp om at de indirekte kunne tjene hans interesser. I stedet er de nå blitt så mektige at de truer å radere Fatah fra kartet. At forskjellige palestinske fraksjoner fikk beholde sine separate militære styrker kan ha vært en historisk feil uten like, og drømmen om en palestinsk stat er fjernere enn på lenge.

Systematisk krigføring

Hamas’ krigføring har imidlertid vært systematisk og effektiv. Først drepte de toppene i Fatah, ofte inne i deres egne hjem, og da rivalene sto igjen uten ledere, kom dødsstøtet: I ukevis hadde de gravd tunneler under Fatah-geriljaens baser, og i går ble basene sprengt, med flere tonn sprengstoff som var skjult under bakken.

Hele Midtøsten følger nå utviklingen i Gaza. Spesielt naboene Egypt og Jordan frykter konsekvensene hvis Hamas etablerer et islamistisk regime i Gaza. Også i Israel vokser bekymringene. Slik israelerne ser det, har erkefienden Iran, gjennom sine allierte Hamas i Palestina og Hizbollah i Libanon, nå etablert en militær styrke helt ved landets grense. Stadig flere snakker i dag om at Midtøsten går mot en større krig.

Offisielt sier statsminister Ehud Olmert at Israel skal holde seg utenfor striden. – Vi ser nå en kamp mellom moderate og ekstreme palestinere, men dette er ikke en krig vi deltar i, sa Olmert i går.

Mer fra Dagsavisen