Innenriks
Surmelk motvirker antibiotika
Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
Det sier ernæringsfysiolog og sykepleier Dagny Hovi og akupunktør og lege Bernt Rognlien. De anbefaler melkesyreprodukter.
Dagny Hovi sier at man helst bør drikke surmelk som Biola eller Cultura fordi det inneholder levende bakterier som er bra for fordøyelsen. Jeg kunne ha nevnt yoghurt også men mange av dem har ikke en levende nok bakteriekultur. Ellers finnes det mye i kapsel og pilleform.
Dagny Hovi ved Tonsåsen opptreningssenter sier at det inne i tarmen er en komplisert bakteriesammensetning som er viktig for kroppens ernæringsopptak og immunforsvar.
De fleste vestlige mennesker spiser ikke variert nok til å bygge opp tarmfloraen sin. Mange mennesker tåler ikke lenger kål blomkål og løk fordi de har fått en for sart mage. Det er ikke rart folk bare er yngre og yngre når de får livsstilssykdommer når de bare spiser pizza pasta kaker og brødmat basert på hvitt mel.
Hovi mener vi spiser for ensidig. Vi spiser for mye søtt og salt og får for lite av det sure og bitre. Det setter fart i fordøyelsessaftene våre.
Melkesyreprodukter er bra å ta når man får penicillin eller annen antibiotika men det bør ikke tas samtidig med antibiotikapillene da ødelegger de effekten av melkesyren. Det bør tas imellom pilledosene med to timers mellomrom sier Hovi og legger til at det også ikke er for sent å ta det etter en pillekur. Tvert imot er det å anbefale.
Lege og akupunktør Bernt Rognlien advarer mot antibiotika fordi det bryter ned bakteriefloraen i tarmen. Han mener at legene gjør en feil når de ikke påpeker at pasientene samtidig må ta melkesyreprodukter. Forskning viser at det reduserer skadene av antibiotika ganske kraftig sier han.
Rognlien sier at antibiotikakurer kan gi diaré som kan være farlig for gamle og svekkede mennesker.