Innenriks
Stortingsflertall for å få oljefondet ut av kullkraft
STØTTER: Senterpartiet støtter et forslag om å trekke oljefondet ut av selskaper som ene og alene driver med kullkraft. Dermed er det flertall på Stortinget for dette.

Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
Avgjørelsen ble tatt av Sp tirsdag, melder NRK.
– Vi vil selge oss ut av rene kullgruveselskap fordi det er den mest forurensende energikilden vi har, sier nestleder Trygve Slagsvold Vedum.
Forslaget støttes av alle partiene i sentrum og på venstresiden.
Det er representanter fra Arbeiderpartiet som står bak forslaget om å trekke Statens pensjonsfond utland – også kjent som oljefondet – ut av kullkraftselskaper. Stortingets finanskomité avholdt høring om saken i slutten av januar.
– Ved årsskiftet hadde vi 2,5 milliarder kroner investert i kullproduksjon. Dette tilsvarer 0,08 prosent av fondet. For to år siden var summen av investeringene på 5 milliarder. Dette er små investeringer, som i tillegg er minkende, fortalte Rune Slyngstad, administrerende direktør i Norges Bank Investment Management, under høringen.
Varsler endringer i oljefondets investeringer
Finansminister Siv Jensen (Frp) varsler endringer i måten oljefondet investeres på. Hun antyder at regjeringen kan åpne for investering i unoterte selskaper.
Statens pensjonsfond utland, populært kalt oljefondet, investerer i dag i aksjer, eiendom og renteinstrumenter utenfor Norges grenser, blant annet for å hindre at norsk fastlandsøkonomi skal bli for het.
Fremskrittspartiet har programfestet at en del av oljeformuen skal investeres i norske selskaper som ikke er børsnotert. Under et besøk hos Næringsforeningen i Trondheimsregionen (NiT) tirsdag gikk Jensen langt i å antyde at dette også vil bli regjeringens politikk, skriver Dagens Næringsliv.
– I og med at fondet stadig blir større, må vi se etter nye markeder, og det pågår et arbeid for å se på muligheten for å gjøre endringer. Vi ser på muligheten for å investere i unoterte aksjer og infrastruktur, samt at vi gjennomgår investeringsstrategien for eiendom, sa Jensen.
På spørsmål om å være mer konkret i sine uttalelser, svarte Jensen:
– Det er all mulig grunn til å anta at det vil bli gjort endringer i hele strukturen. Spørsmålet er hvordan. (NTB)