Politikk

Hareides KrF-håp

Ut fra dagens meningsmålinger vil regjeringen til Erna Solberg være en saga blott i 2021. Da kan KrF bli en interessant joker, om vi skal tro Knut Arild Hareide, skriver Kjell Werner.

Oslo 20190909. 
Knut Arild Hareide under valgvaken til KrF på Røverstaden i Oslo.
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Tidligere KrF-leder Knut Arild Hareide øyner et lite håp om at KrF kan komme til å skifte side etter stortingsvalget i 2021. Dette kan vi lese i to intervjuer med ham. Avisene Vårt Land og Klassekampen har fått Hareides refleksjoner over utviklingen i KrF ett år etter at han varslet ønske om å gå i regjering med Ap og Sp. Hareide tapte maktkampen, og KrF valgte i stedet å søke seg inn i Erna Solbergs regjering.

– Jeg opplever at det rådet jeg ga KrF står enda bedre i dag enn det gjorde høsten 2018, sier Hareide ett år etter. Han forteller hvordan abortkampen overrumplet ham og tar samtidig et kraftig oppgjør med Høyres finte i dette spørsmålet. Hareide mener også at KrF burde ha sagt nei til å slippe Sylvi Listhaug (Frp) inn igjen i regjeringen.

Mange vil tro at den tidligere KrF-lederen er på vei ut av politikken etter fjorårets interne tap, men det er slett ikke sikkert. Hareide holder nemlig døra på gløtt for renominasjon til Stortinget. Han har fortsatt trekvart år på seg før han må bestemme seg. Det er grunn til å merke seg at Hareide lover å ta del i KrFs programprosess, hvor det for ham er et spesielt ønske om å skjerpe klimapolitikken.

Mest interessant er det imidlertid at Hareide ser en mulighet for at KrF kan skifte side etter valget i 2021. Han innrømmer riktignok at fjorårets retningsvalg også legger føringer for hvilket regjeringsalternativ KrF går til valg på ved neste korsvei. Men dersom Erna Solberg & co taper valget, åpner det seg altså en mulighet. Hareide mener nemlig at KrF ikke er låst til å samarbeide med Høyre, Venstre og Frp. Den tidligere KrF-lederen viser til partiets synkende oppslutning. Ved stortingsvalget i 2013 hadde KrF 158.000 velgere. Fire år senere var tallet 123.000. I årets lokalvalg var det bare 107.000 som stemte på KrF.

– Jeg mener utvilsomt at potensialet for nye velgere ville vært størst med det veivalget jeg pekte på, sier Hareide og hevder at KrF ble smalere ved veivalget som ble foretatt i fjor. Han forteller å ha møtt mange velgere som sa at de skulle stemme KrF ved lokalvalget, men som er usikre på om det blir KrF i 2021 dersom KrF fortsatt sitter i regjering med Frp.

Ut fra dagens meningsmålinger vil regjeringen til Erna Solberg være en saga blott i 2021. Da kan KrF bli en interessant joker, om vi skal tro Knut Arild Hareide. Ap-leder Jonas Gahr Støre holder flere dører åpne. Det mest sannsynlige vil likevel være en rødgrønn regjering med Ap, Sp og SV. Men Støre har tidligere fridd til KrF, og mange i Sp vil foretrekke KrF med på laget framfor SV. Men KrF blir neppe stort nok til at dette gir flertall. Og det vil sitte langt inne for KrF å gå i regjering med SV. Derfor blir Hareides tanker først og fremst en ønskedrøm for å rettferdiggjøre sitt alternative veivalg.