Pass opp for snuten

– Dråpesmitte via snuten er en mulig smittevei for hunder når det gjelder den ukjente hundesykdommen som herjer i byen, sier veterinær Sasja Rygg i AniCura.

Hvem: Sasja Rygg

Hva: Veterinær og kommunikasjonsansvarlig i AniCura

Hvorfor: Ukjent hundesykdom skaper panikk blant byens hundeeiere.

Jeg leste at det er 20 hunder som har dødd som følger av denne ukjente sykdommen. Det er dramatisk?

– Det er i aller høyeste grad dramatisk, telefonen ringer i ett sett. Jeg har aldri opplevd noe lignende i min tid som veterinær.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Hørte at diaré er ett av symptomene, men det har jo hunder av og til, hva er spesielt denne gangen?

– Det er spesielt om det er blod i avføringen, og eventuelt også blodig oppkast, sammen med en dårlig allmenntilstand. Vi ønsker ikke å utløse panikk blant folk, men dersom hunden får disse symptomene er det viktig å kontakte veterinær så fort som mulig.

Jeg leste at hunder har dødd bare noen timer etter at symptomene viste seg, er det noe dere kan gjøre dersom hunden først er blitt smittet?

– Ja, vi har medisiner som kan stanse symptomene. Men vi vet jo ikke hva dette er ennå, så det er viktig at folk tar sine forholdsregler.

Jeg så noen nevnte harepest i et kommentarfelt?

– Ja, kanskje fordi harepest er noe som har forkommet i Norge i det siste. Men vi tror det er lite sannsynlig. Skal du bli smittet av harepest må du komme i konkret fysisk kontakt med hare. Det i seg selv er ganske usannsynlig, ikke minst når vi vet at mange av hundene som er blitt smittet er i Oslo.

Mattilsynet har gått ut med en rekke anbefalinger til hundeeiere om å ikke la hunder leke med fremmede hunder, er det ikke fare for at folk få panikk nå? Frognerparken var visst kjemisk ren for hundeluftere i går morges ...

– Vi ønsker ikke å spre panikk, men dette er såpass alvorlig at mattilsynet har gått ut med konkret å anbefale hundeeiere å begrense nærkontakten mellom hunder, og at folk er nøye med å holde hundene sine i bånd slik at de har kontroll på dem. Når hunder luftes bør de inntil videre ikke få hilse på andre hunder de møter eller ha snutekontakt. For hunder liker å snuse på hverandre både foran og bak, det er slik de utforsker og blir kjent – og dersom sykdommen overføres via dråpesmitte vil det kunne innebære en risiko med snutekontakt.

Hvordan jobber dere for å finne ut av dette?

– Det drives et intenst detektivarbeid både på veterinærinstituttet og hos mattilsynet akkurat nå, og flere av de hundene som har dødd er blitt obdusert. Så vi håper å få bedre svar på hva dette kan skyldes om kort tid. Vi har ingen hunder å miste.

Smitter dette til mennesker og eventuelt andre kjæledyr?

– Nei, det er det ingen indikasjoner på. Vi har for eksempel ikke fått inn noen katter med tilsvarende symptomer.

Så dersom jeg som har katt får besøk av en person som har hund, så trenger jeg ikke sperre pus inn på eget rom?

– Nei, det er det ingen grunn til. Når det gjelder smittefare generelt anbefaler vi bare folk å være nøye med håndhygiene. Og vi vet at hunder liker å snuse på avføringen og urinen fra andre dyr, og at det finnes stoffer der som kan spres som dråpesmitte, derfor er god hygiene ekstra viktig nå.

Folk som er avhengige av førerhunder er bekymret, hvordan bør folk te seg i møte med dem?

– Man bør gå over gaten og sørge for at førerhunden ikke kommer i kontakt med ens egen hund. Men slik hensyns skal man ta ellers også, det er viktig å ikke forstyrre førerhundene i å utføre sitt arbeid.

Hundene er som familiemedlemmer, har du hund selv?

– Ja, det har jeg. Og han er i høyeste grad et familiemedlem, han har nærmest rang over både ektemann og bar siden han var der før noen av dem. Ungene kaller han til og med storebror.

Hvorfor kalles hunden menneskets beste venn?

– Jeg tror det er fordi du rett og slett blir så glad i dem, de får deg ut på tur, og de er fantastiske å dele gøye ting med. Det er fint for folk å ha empati for et dyr man har i sin varetekt, ikke minst for barn. Og så er det sosialt, mange som er alene synes det er mye godt selskap i en hund.

Hvem var din barndomshelt?

– Kanskje banalt men det var moren og faren min. de kunne alt og kunne fikse alt. Jeg så og ser fortsatt veldig opp til dem.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Klimaspørsmålet og selvbestemt abort. Det sistnevnte synes jeg egentlig det er hårreisende at vi fortsatt diskuterer i 2019.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Søsteren min. Vi har det veldig gøy sammen, og om vi hadde en flaske vin med i veska ville det garantert blitt moro.