Lover å holde Erna i øra

Unge Høyre-leder Sandra Bruflot vil minne sjefen på at det ikke er verdt å bruke tid på unyttige forbud.

 

Hvem: Sandra Bruflot (26)

Hva/hvorfor: Er innstilt som ny leder i Unge Høyre, og blir mest sannsynlig valgt på UH-landsmøtet i slutten av juni.

Du er innstilt som ny leder i Unge Høyre, gratulerer.

– Tusen takk.

Du har fungert i vervet siden Kristian Tonning Riise trakk seg i januar. Det kom etter hvert mange metoo-varsler mot ham. Hva er det viktigste Unge Høyre har lært av denne saken?

– Jeg håper det er ganske mange ting. Hva som er det viktigste vil nok avhenge av hvem du spør. Jeg tror hvert fall vi er blitt enda mer bevisste på hvordan tette relasjoner og vennskap kan oppfattes både for medlemmer, og for andre. Og at man må være ekstremt bevisst på rollen man har – at man er et forbilde og blir sett opp til. Jeg forstår at terskelen for å si fra blir høyere når man oppfatter at det er tette bånd.

Hva er det viktigste Unge Høyre skal påvirke Høyre til å mene de neste årene?

– Det er viktig at vi er en kritisk venn av Høyre, som skal minne Høyre på hva partiets politikk er, og hva regjeringens prosjekt bør være. Stikkordene er bærekraftig velferdssamfunn, budsjett som går opp, klima og miljø og å få flere unge inn i arbeidslivet. Så ser det dessverre ut som om vi blir nødt til å minne Høyre på at det ikke er verdt å bruke tid og politiske krefter på unyttige forbud.

Som?

– Som at det ikke skal være lov å leie ut via airbnb lenger enn 90 dager. At vi ikke har fått lagt bedre til rette for Über. Også de grønne snusboksene, da.

Mange UH-ledere før deg har gjort karriere i moderpartiet. Hvilke ambisjoner har du?

– Først og fremst har jeg lyst til å være leder i Unge Høyre i minst to år, og gjøre en god jobb der. Så har jeg et ganske avslappet forhold til det som måtte komme. Jeg har en nesten ferdig lærerutdanning som jeg er veldig opptatt av å gjøre ferdig. Politikk var en hobby, og jeg tenker jeg er heldig som får jobbe med det nå. Jeg har ingen tanker om at jeg skal være politiker hele livet.

Ålreit, her kommer en forsøksvis smidig overgang til de faste spørsmålene i denne spalten. Er det noen av spørsmålene ovenfor du angrer på?

– Nei. Men jeg synes det er litt kjipt å snakke om det som skjedde i januar. Jeg har ikke lyst til at det skal hefte ved Unge Høyre i lang tid framover.

Er det noe du angrer på ellers, da?

– Det er veldig dumt å gå rundt og angre på ting. Men jeg skulle gjerne reist litt mer enn jeg har. Jeg husker da jeg var 18–19 år at jeg følte jeg hadde forpliktelser – med håndball og med Lier Unge Høyre. Jeg har nok et litt annet syn nå på hva som er forpliktende nok til at man burde bli i Buskerud i Norge, i stedet for å reise.

Hva gjør deg lykkelig?

Samboeren min, Christopher. Og å være ute på hytta på Filefjell.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for?

– Ytringsfrihet og personvern. Jeg har gått i ett – mot Datalagringsdirektivet. I dag er det en demo foran Stortinget for lærernes ytringsfrihet. Der tenker jeg det er greit å stille opp.