1. og 2. plass: Ikke overraskende får Ap-leder Jonas Gahr Støre og finanspolitisk talsmann, Marianne Marthinsen, størst støtte blant Oslo Aps lokallag. FOTO: TORE MEEK / NTB SCANPIX

Dette blir dragkampene i Oslo Ap

Oslo Aps lokallag har sagt sitt. Et fåtall har spilt inn den tyngste kandidaten, Espen Barth Eide, til stortingslista.

 

Av Marie Melgård, Aslak Borgersrud og Sofie Prestegård

Mandag var fristen for Oslo Arbeiderpartiets 69 lokallag til å spille inn kandidater til stortingslisten for 2017. Ni av lokallagene har spilt inn Barth Eide, viser en oversikt Dagsavisen har fått tilgang på. Den viser hvem som har fått flest nominasjoner og har størst backing i lokallaga. At Ap-leder Jonas Gahr Støre, finanspolitisk talsmann Marianne Marthinsen og Groruddalens store sønn, Jan Bøhler er mest populære, er ingen overraskelse.

Men nedover på listen ligger det flere spenningsmomenter.

Les også: Mannekampen i Oslo Ap tilspisser seg

Manne-kamp

Som Dagsavisen har skrevet, er det mange menn i Oslo Ap som drømmer om stortingsplass, men bare 5. plass og 7. plass er «åpne» og gir tilnærmet sikker plass.

Legger man innspillene fra lokallagene til grunn, ligger AUFs kandidat, Didrik Beck, best an. Han får fjerde flest nominasjoner og har flest delegater i ryggen sammenlignet med de andre mannlige kandidatene. Men krefter peker på at den naturlige kandidaten til 5.-plassen er tidligere forsvar- og utenriksminister, Espen Barth Eide, slik Klassekampen skrev i går, selv om han så langt kun har 55 delegater i ryggen. Kilder sier til Dagsavisen at Jonas Bals og Eskil Pedersen har gode sjanser for å få en høy plassering, men disse har mindre støtte i lokallagene enn utfordrerne Fredrik Mellem fra Oslo Arbeidersamfunn, og homonettverkets kandidat Jon Reidar Øyan.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Minoritet

Det er to kvinnelige minoritets-kandidater som kjemper om 6.-plassen: Ayesha Wolasmal, som for tida jobber i WHO i Jordan og spiller i NRK-serien Nobel, og Zaineb Al-Samarai, som sitter i Oslo bystyre. Wolasmal har størst støtte i lokallagene, og er spilt inn av 24 lag, mens Al-Samarai har 16 lokallag på sin side.

Fagpolitisk

Hvem som får være Oslo Aps fagpolitiske representant, blir også en kamp: Nevnte Bals er i dag rådgiver for Jonas Gahr Støre og har bakgrunn fra Fellesforbundet. Men en annen kandidat er Inger Helene Vaaten, som jobber i Handel og Kontor. Vaaten har 265 delegater i ryggen, mens Bals har 118.

Men selv om en kandidat har fått stor støtte i lokallagene, behøver ikke det bety at en stortingsplass er sikker. Den er en pekepinn til nominasjonskomiteen, som så skal snekre sammen en liste som tar hensyn til kjønn, geografi og politiske miljø.

Medlemmene avgjør

Likevel er det medlemmenes stemmer som avgjør hvem som får stå hvor på lista når Oslo Ap avholder nominasjonsmøte 22. november med representantskapet.

– Vi har fått mange innspill og mange gode navn. Nominasjonskomiteens oppgave nå er å ta på alvor rådene som har kommet, men vi er ikke en postkasse. Vi skal reflektere partiets ønsker, men samtidig bidra til en spennende liste utover partiorganisasjonen, sier leder av nominasjonskomiteen, Signe Horn.

– Det er en tøff oppgave?

– Det er en viktig jobb for partiet, men også for Oslo. Uavhengig av partipolitikk er det viktig å få de gode og beste menneskene til å representere hovedstaden.

Les osgå: Vil ikke på tinget

 

Nominasjonskampen i Oslo Ap

1. Marianne Marthinsen 346
2. Jan Bøhler 344
3. Jonas Gahr Støre 343
4. Didrik Beck 273
5. Inger Helene Vaaten 265
6. Siri Gåsemyr Staalesen 263
7. Jon Reidar Øyan 236
8. Fredrik Mellem 231
9. Ayesha Wolasmal 205
10. Julie Lødrup 162
11. Victoria Marie Evensen 160
12. Mari Morken 149
13. Zaineb Al-Samarai 119
14. Jonas Bals 118
15. Eskil Pedersen 100
16. Espen Barth Eide 55

Antallet viser hvor mange representantskapsmedlemmer det er bak hver kandidat, sett ut ifra hvilke lokallag som har spilt dem inn.