Innenriks

Toppmøte i Ap ble utsatt etter Gaza-demonstrasjon

Arbeiderpartiets landsstyremøte ble mandag utsatt med over én time etter at aktivister blokkerte inngangene. – En del av demokratiet, sier statsministere.

– Vi krever at regjeringspartiet Ap stanser Norges deltakelse i brudd på folkeretten, skriver Aksjonsgruppa for Palestina i en pressemelding.

Gruppa samlet seg utenfor Oslo Kongressenter for å blokkere landsstyremøtet i Arbeiderpartiet (Ap) mandag. Etter hvert ble flere av demonstrantene båret eller ført bort fra stedet av politiet.

Politiet måtte også hjelpe til for å slippe Ap-politikerne inn i lokalene, og talen til statsminister Jonas Gahr Støre ble utsatt.

– Vi er en time på etterskudd. Men det er en time i påminnelse om at det er et stort engasjement i byen vår og i landet vårt, og et stort engasjement rundt det forferdelige som skjer i Midtøsten, i Gaza, i krigen som utspiller seg, sa Støre da talen endelig var i gang.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) ble ført inn i Folkets Hus via bakveien da rundt 50 aktivister sperret hovedinngangen. Foto: Heiko Junge / NTB

Han forsikret om at regjeringen gjør alt den kan for å bidra til å få slutt på Israels krigshandlinger i Gaza.

– Demonstrasjoner er en del av demokratiet, sa statsministeren.

Aksjonistene mener at Norge bryter folkeretten ved å tjene penger på Israels krigføring, både gjennom oljefondets investeringer i bosetninger og våpenselskaper, og ved direkte salg og import av bosetningsvarer.

– Stengte dører for krigsprofitører, ropte aksjonistene utenfor Oslo Kongressenter.

Åsmund Aukrust, utenrikspolitisk talsperson i Ap, sier til Dagbladet at han skjønner at folk er frustrerte og sinte.

– Få land har stått nærmere palestinerne enn det vi har gjort, men så lenge krigen pågår, bør alle se etter hva mer man kan gjøre, og det gjør Norge og Arbeiderpartiet, sier Aukrust til avisen.

Les også: Støre får hard medfart av angrende Ap-velgere

Les også: Vestre: – Ap har dessverre svekket seg

Les også: Kolberg om Ap: – Tilliten må ha gått tapt på veien (+)


Mer fra Dagsavisen