Innenriks

Flyanalytiker: Det økende presset i SAS-streiken vil føre partene til forhandlingsbordet

Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs tror presset i SAS-streiken bare vil øke, og at det vil lede partene sammen. Han mener kommunikasjonen via mediene er uheldig.

Av Marie De Rosa/NTB og Amalie Vadle/NTB

– Jeg tror begge parter innerst inne har et ønske om å komme fram til en løsning, men det må være en omforent løsning som begge parter kan gå videre med, sier Elnæs til NTB.

Han er flyanalytiker i Winair AS og sier at det økende trykket i SAS-streiken legger press på begge parter.

– Jeg skal være forsiktig med å antyde når det kan skje, men for hver dag som går, blir presset mot partene høyere. Jeg tror det vil føre til at de vil måtte møtes for å prate sammen, forhåpentligvis så snart som mulig i neste uke, sier han videre.

Mandag denne uken gikk 900 SAS-piloter i Norge Sverige og Danmark ut i streik etter at det ble brudd i forhandlingene med ledelsen i flyselskapet. Partene er uenige om ansettelsesforholdene etter at SAS etablerte to bemanningsselskap i kjølvannet av pandemien.

Hensyn til passasjerer

Hver dag blir mellom 30.000 og 45.000 passasjerer rammet av streiken, enten ved at flyet deres blir innstilt, eller at det blir forsinket.

SAS begynte fredag å hente strandede passasjerer hjem.

– Andre passasjerer føler seg nok litt forlatt nå, og at ingen hjelper dem. Det er presset partene nå står i, sier Elnæs.

– Dette vil eskalere fremover og vil sette et knallhardt press på partene i konflikten om å begynne å prate igjen over forhandlingsbordet og ikke gjennom mediene eller i sosiale medier, legger han til.


Saken fortsetter under videoen

– Vi vil nok kalle inn partene

Riksmekleren mener at SAS-konflikten er så alvorlig at de snart vil kalle inn til ny meklingsrunde.

– Vi vil nok kalle inn partene om ikke veldig lenge, sier riksmekler Mats Wilhelm Ruland til NRK.

– En konflikt som dette kan ikke pågå i lang tid. Den berører veldig mange uskyldige tredjeparter, sier han videre.

Ruland vil ikke kommentere kontakten han har med partene, men bekrefter at det har vært kontakt med begge partene for kort tid siden.

– Det er ingen på noen av sidene som foreløpig har ønsket å komme inn i mekling igjen. Vi vil bistå partene så fort som mulig om de tar kontakt, sier han.

Riksmekleren understreker samtidig at det er partene sitt ansvar å løse konflikten, og at det vil kreve reell vilje fra begge sider å få til en løsning.

Tidligere fredag sa Riksmeklerens kontor til NTB at det foreløpig ikke er noen planer om å ta kontakt med partene i SAS-streiken og mente at situasjonen så ut til å være helt låst.

– Generelt når det er streik er det kontakt mellom mekler og partene og det jobbes på bakrommet. Hvis partene i SAS nærmer seg en løsning kan det være de tar kontakt, men det ser helt låst ut nå, sa de videre.

– Partene står veldig langt fra hverandre, og det virker som mye av kommunikasjonen mellom dem går via mediene, og det er ingen god situasjonen, sier Elnæs.

Det foreløpig ikke er avtalt noen samtaler mellom pilotene og SAS-ledelsen, opplyser lederen for SAS-flygerne i Norge, Roger Klokset, til NTB.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen


Mer fra Dagsavisen