Innenriks

Sylvi Listhaug forsvarer besøkene hos «pengepredikant» Jan Hanvold

Sylvi Listhaug (Frp) har flere ganger vært gjest hos pastor Jan Hanvold, som ifølge NRK har tjent millioner på å samle inn penger fra uføretrygdede og minstepensjonister. – Jeg vurderer ikke om jeg er enig med måten han driver på, sier statsråden.

Innvandringsminister Sylvi Listhaug har flere ganger vært gjest hos Jan Hanvold, som ifølge NRK har tjent millioner på å samle inn penger fra uføretrygdede og minstepensjonister.

Pastoren Jan Hanvold, som eier den kristne TV-kanalen Visjon Norge, har på 15 år samlet inn én milliard kroner, hovedsakelig fra minstepensjonister og uføretrygdede. Samtidig har han bygget seg opp et privat eiendomsimperium. Det kommer fram i  Brennpunkt-dokumentaren «Pengepredikanten» som ble vist på NRK tirsdag kveld.

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) har ved flere anledninger stilt opp for den kristne TV-kanalen, sist på konferansen «Jesus helbreder i dag» på Telenor Arena i mai i år. I november i fjor deltok hun på en av TV-kanalens direktesendinger sammen med Frp-kollega og samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen.

Listhaug vil ikke svare på om hun tar avstand fra Hanvold etter avsløringene fra NRK, eller om hun vil være gjest hos ham flere ganger, men skriver i en sms til Dagsavisen at hun ikke gjør vurderinger av måten mediene hun opptrer i drives.

– Jeg prøver å stille opp for ulike medier når jeg har muligheten til det. Det er viktig for meg å bruke de arenaene som er for å få ut mitt politiske budskap. Jeg gjør ikke en vurdering av om jeg er enig eller uenig med avisens eller TV-mediets holdninger, meninger eller driftsmodell, skriver Listhaug.

Les også kommentaren: Satt til veggs og brennmerket av «Judasene» i NRK

– Uklokt

– Det håper jeg inderlig hun gjør, svarer generalsekretær Kristin Mile i Human-Etisk Forbund.

Hun mener det lite klokt av Listhaug å delta i TV-kanalens sendinger.

– Jeg synes det er uklokt av rikspolitikere og statsråder å stille opp i et program som presenterer så omstridte standpunkter. Det handler ikke først og fremst om hvordan Hanvold suger penger ut av menigheten sin og TV-seerne, men like mye om hvilke holdninger han videreformidler, sier Mile.

Visjon Norge ble i 2010 klaget inn for Pressens faglige utvalg etter at de blant annet kom med påstander om at synd kan føre til kreft eller at barn blir funksjonshemmet.

Mile har også tidligere uttalt seg kritisk om ministerens besøk hos Hanvold. Til NRK sa hun i fjor at Listhaug bidrar til å legitimere Visjon Norge gjennom å delta i kanalens sendinger.

– Det er spesielt at man her skal prøve å drive sensur og bannlyse enkelte TV-kanaler. For meg er det viktig å møte velgerne, og i kjølvannet av mitt utspill om godhetstyranniet, har jeg fått masse støtte fra kristne velgere, sa Listhaug til NRK da.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Får Solvik-Olsen på besøk

Kristin Mile må feie for sin egen dør, sier Hanvold til Dagsavisen.

– Human-Etisk Forbund er statlig finansiert og suger selv skattepenger fra folket for å avkristne Norge, sier Hanvold.

Han mener det er helt naturlig at Listhaug gjester TV-kanalens sendinger, og forteller at han gjerne inviterer henne igjen.

– Det er klart at politikerne vil komme og fomidle budskapet sitt til en TV-kanal med 150.000 seere.

Ifølge Hanvold er det ikke lenge til neste gang Visjon Norge får en minister på besøk. Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen skal etter planen være gjest på en sending i forbindelse med den amerikanske høytiden Thanksgiving 24. november, ifølge pastoren.

Dagsavisen har forsøkt å få en kommentar om TV-besøket fra Solvik-Olsen, men han har ikke besvart våre henvendelser.

Les også: Derfor er Snåsamannen og Bjørn Eidsvåg med på lista over Norges mektigste

– NRK forvrenger virkeligheten

Hanvold mener Brennpunkt-dokumentaren om Visjon Norge «gir et forvrengt bilde av virkeligheten».

Dokumentaren beskriver hvordan Hanvold siden 2001 har samlet inn enorme summer fra givere, samtidig som han har bygget seg opp en formue gjennom det private eiendomsselskapet Øvre Eikervei 126 AS. Selv har pastoren tatt ut til sammen 9,2 millioner kroner fra dette eiendomsselskapet siden det ble opprettet, skriver NRK. Han har i tillegg en årslønn fra TV Visjon Norge på 600.000 kroner. Hanvold skal være involvert i en rekke selskaper og stiftelser, og ifølge NRK selger flere av disse tjenester til Visjon Norge, der Hanvold selv sitter som ansvarlig redaktør og styreleder.

– NRK beskylder meg for å berike meg på gaveinntekter, og det er blank løgn. Jeg er ansatt som redaktør i Visjon Norge, og min lønn derfra kommer gjennom sponsor- og reklameinntekter. I tillegg tjener jeg penger på utleie av eiendommer, sier Hanvold.