Innenriks

– Samla slakt

Opposisjonen vil stemme ned kontroversielle forslag i Isaksens barnehagemelding.

Bilde 1 av 2

Familie- og kulturkomiteen leverte i går sin innstilling til stortingsmeldingen for kvalitet i barnehagen. Som varslet går opposisjonspartiene mot omstridte forslag om språknorm og kartlegging.

– De har gått for langt i sitt forslag om å dokumentere barns lek, oppførsel og framgang, og det er lagt for lite vekt på flere ansatte med rett utdanning. Derfor vil vi avvise punktet om mer kartlegging og dokumentasjon av enkelte barn. Vi avviser også forslaget om språknorm, sier Anette Trettebergstuen som familie og likestillingspolitisk talsperson for Arbeiderpartiet, som viser til at hun har med seg KrF og SV på dette.

Senterpartiet føyer seg i rekken.

– Disse forslagene har ikke noe i en barnehage å gjøre, og har fått samla slakt av fagmiljøene, sier Kjersti Toppe (Sp), som skygger komiteen.

Les også: Blir stoppet i Stortinget

Bemanningsnorm

Opposisjonen mener regjeringens barnehagemelding mangler tiltak for å sikre flere ansatte med utdanning.

– Derfor fremmer vi et forslag om bemanningsnorm med mål om 50 prosent pedagoger i barnehagene, sier Trettebergstuen.

Les også: Pedagoger og fagfolk slår alarm: – Barna får for lite tid til lek

Venstre sitter ikke i komiteen, men stortingsrepresentant Iselin Nybø (V) bekrefter at også de er på linje med resten av opposisjonen.

– Barnehagen er en viktig språkarena for barn, men her er vi på linje med resten av opposisjonen. Det er bedre å satse på kompetanse hos de ansatte enn kartlegging og overvåking av barna, sier Nybø med forbehold om at saken ikke er behandlet i gruppa ennå.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Ikke pålegg

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) har forsikret om at språknormen er ment å være et verktøy barnehager kan bruke om de vil.

Han har også understrekt at ingen skal pålegges å dokumentere alt barna gjør.

Debattinnlegg: En språknorm i barnehagen?

Nyeste fra Dagsavisen.no: