Innenriks
Vil kvotere menn inn i frisøryrket
Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
Bra forslag. Ikke minst med tanke på arbeidsmiljøet er det viktig med flere mannlige frisører sier Owe Jenack som til daglig klipper hår hos HårCompagniet i Brugata i Oslo sentrum.
Da han utdannet seg til frisør var alle klassekameratene med ett eneste unntak jenter.
Vi tror en jevnere kjønnsmessig fordeling i frisøryrket vil kunne få positiv effekt både for arbeidsmiljøet statusen til faget og lønnsnivået sier Janne H. Kleppe leder av Det Norske Frisørlærerforbundet.
Veldig glissent
Situasjonen ved Stord videregående skole hvor Kleppe arbeider er betegnende for hvor vanskelig det er for menn å få komme til med saksa.
Vi har 12 elever i frisørklassen hvert år. I løpet av de ti siste årene har det til sammen bare vært to gutter i denne klassen forteller Kleppe.
Hvorfor er det ikke flere gutter som kommer inn på dette studiet?
Det viser seg at jentene er flinkere faglig og har bedre karakterer og dermed blir det vanskelig for gutter som er interessert i yrket å få plass svarer Kleppe.
Kjønnskvotering vil være en kjapp og effektiv løsning på dette problemet men vi har så langt ikke noe konkret forslag om hvor mange gutter som eventuelt bør kvoteres inn tilføyer hun.
Feminint rykte
Samtidig innser Kleppe at den veldige kvinnedominansen kan skremme en del menn fra å søke frisørutdanning.
Men de guttene som er så modige at de våger å satse på yrket blir veldig godt ivaretatt både av kolleger og markedet. Mange av dem har fått ledende stillinger i bransjen.
– Er det at problem at « mannlig frisør » gjerne blir sett på som et synonym for homoseksuell?
Dessverre er det en del som ser slik på dette men jeg vil virkelig understreke at dette er en myte. Jeg kjenner flere mannlige frisører som er gifte og etablerte. Men selv om det bare er snakk om en myte kan det kanskje være litt tøft for en ungdom å bli eneste gutt i en jenteklasse svarer Kleppe.
Kjedelig kobling
Det er litt kjedelig med denne koblingen mellom homofil og mannlig frisør. Mange tror jeg er homofil bare på grunn av yrkesvalget mitt forteller Owe Jenack.
Men selv om det er mange homofile i dette yrket passer det bra for oss heterofile også.
Hvorfor ble du frisør?
Egentlig var det litt tilfeldig. Jeg var interessert i moter klær og musikk og så ble det frisørutdannelse.
Veldig mange ting tilsier at menn passer til frisøryrket blant annet at de er sterkere i kroppen enn kvinner påpeker Kleppe.
Du skal ha både god fysisk og psykisk helse for å være frisør selv om det etter hvert er blitt mer fokus på miljø og helse og arbeidsforholdene er bedret.