Kultur

Sinead O’Connor hylles etter sin død

Artisten var høyt aktet både for sitt musikalske talent og for sin politiske aktivisme.

Mange fremtredende personer deler sine kondolanser og hyllester etter at den irske musikeren Sinéad O’Connor døde onsdag, 56 år gammel.

Under en konsert få timer etter dødsfallet ble kjent fremførte artisten Pink «Nothing Compares 2 U» i duett med Brandi Carlile i Ohio.

Sangen, opprinnelig fremført av Prince, var en av O’Connors mest kjente og løftet henne til toppen av hitlistene i 1990.

– Du vet aldri hva folk går gjennom. Det er ikke så vanskelig å gi folk et smil. Vi lærer alle den leksa nå, sa Pink etter opptredenen i følge Billboard.

– Mitt hjerte er knust. Denne motbydelige verdenen knakk henne og fortsatte å bryte henne ned. Lykke på reisen, kjære, sarte due. Takk for all skjønnhet og all klokskap du bød oss, skriver bandet Garbage på Instagram.

Artisten Pink under en konsert.

Tidlig engasjert for overgrepsofre i den katolske kirke

Skuespiller Jamie Lee Curtis forteller på Instagram om da hun hørte O’Connor synge a cappella i et tomt kapell som var under bygging i Irland.

– Det var en av de vakreste tingene jeg noensinne har hørt i mitt liv. Jeg elsket henne, musikken hennes, livet hennes, skriver Lee Curtis.

Lee Curtis roser O’Connors lange engasjement for barn utsatt for overgrep i den katolske kirke, og skriver at hun endret irsk lovverk til det bedre.

– Hvil godt. Hvil i kraft. Hvil i fred, avslutter hun.

Det engelske bandet Massive Attack skriver at de følte seg velsignet som hadde fått lov til å jobbe med O’Connor.

– Ærlig talt. Å være vitne til stemmen hennes, intimt i studio. Alle på turneen stoppet opp og slapp det de holdt på med under lydsjekkene hennes, skriver de på Twitter.

Også bandet trekker fram O’Connors politiske engasjement.

– I de flammende øynene hennes forsto du at hennes aktivisme var ekte og ikke en politisk gest, skriver bandet.

Jamie Lee Curtis under oskarutdelingen i 2023.

Konverterte til Islam og skiftet navn

Sinéad O’Connor konverterte til Islam i 2018 og skiftet navn til Shuhada’ Sadaqat, men fortsatte å opptre under sitt gamle navn.

– Trist å høre om bortgangen til søster Shuhada Sadaqat, også kjent som Sinéad O’Connor. Hun var en sårbar sjel. Må Gud, den barmhjertige, gi henne evig fred. Sannelig tilhører vi Gud, og til Ham skal vi vende tilbake, skrev artisten Cat Stevens på Twitter.

Han konverterte selv til Islam på 70-tallet og tok navnet Yusuf Islam.

Cat Stevens, Yusuf spiller gitar under en konsert på Glastonburyfestivalen i 2023.

Feministisk forbilde

– Sinéad var en dyp inspirasjon for mange, og også for meg. Hennes lidenskap, poesi og uttrykksfullhet hevet standarden for kunstferdighet og kvinnefrigjøring. Hennes utfordring av samfunnets normer påvirket kulturens forståelse av kvinnelig kompleksitet, skrev Alanis Morissette på Instagram.

– En av mine største musikalske heltinner og feministiske forbilder, Sinéad O’Connor er død. Hvil i fred, det fortjener du, skriver forfatter og journalist Marta Breen på Instagram.

Også den irske statsministeren Leo Varadkar har omtalt dødsfallet.

– Virkelig lei meg for å høre om bortgangen til Sinéad O’Connor. Musikken hennes ble elsket over hele verden, og hennes talent var uovertruffent og uten sidestykke. Mine kondolanser går til familien hennes, vennene hennes og alle som elsket musikken hennes, skrev han på Twitter.

Mer fra Dagsavisen