Stavanger

Henlegger nazihærverk: – Politiet burde gjort mer

– Vi kommer til å klage. Vi krever en skikkelig etterforsking. Vi må ta disse kreftene på alvor, sier Nina Narvestad, leder for Antirasistisk Front.

Hakekors var tagget på fasaden til Antirasistisk Front tidligere denne måneden. Trolig skjedde hærverket natt til 5. juli.

Hendelsen ble anmeldt til politiet 10. juli. Antirasistisk Front hadde mistanke om hvem som kunne stå bak, og hadde håp om at saken skulle bli oppklart. Minst én person ble navngitt til politiet. Nå er saken henlagt.

– I denne saken har politiet fått tips på hvem som kan stå bak taggingen, men har ikke funnet tilstrekkelig grunnlag for å rette mistanke mot noen. Politiet ser ikke at ytterligere etterforskningsskritt vil bringe oss nærmere en oppklaring, og saken er derfor henlagt på grunn av ukjent gjerningsperson, sier politiadvokat Tor Arvid Bruskeland til RA.

Ga politiet navn

Politiet opplyser at Antirasistisk Front kan klage på vedtaket innen tre uker.

– Vi kommer helt klart til å klage. Jeg synes politiet har gjort slett arbeid. Politiet burde gjort mer, og tatt dette mer alvorlig, sier Narvestad.

Antirasistisk Front leder Nina Narvestad

– Vi ga politiet navnet på en mistenkt. Vi sier ikke at denne personen står bak hærverket, men denne personen har i vår vært i kontakt med Antirasistisk Front på en måte som vi har opplevd truende. Personen burde ha blitt sjekket. Likevel velger politiet å ikke ta denne personen inn til avhør, og henlegger saken, fortsetter hun.

Narvestad forteller at Antirasistisk Front har fått tips om andre tagginger av hakekors og nazisymboler i distriktet.

– Vi må ta disse kreftene på alvor. Stavanger-politiet må ta ansvar, avslutter Narvestad.

Politiet: – Ser alvorlig på hatefulle ytringer

Politiadvokat Bruskeland sier politiet ikke tar lett på saken.

– Politiet ser alvorlig på hatefulle ytringer, og er opptatt av å forebygge denne type kriminalitet. Det betyr at vi tar vare på saksopplysninger i flere spor, selv om etterforskningen ikke fører fram, sier han.

Dette var første gang Antirasistisk Front har opplevd denne type hærverk.

– Men vi har gjennom flere år fått inn opplysninger om nazi-tagging og oppsetting av naziklistremerker/plakater over store deler av Sør-Rogaland. Dette har vi tatt bort, i tillegg har andre lokale personer også skrapt bort dette. Kolumbus har også rydda bort nazi-agitasjon på Ruten i Sandnes, sa Narvestad til RA omtalte saken første gang.

Det ble tagget hakekors på lokalene til Antirasistisk Front.

Mer fra Dagsavisen