Nyheter

Prinsesse Märtha Louise: – Pressen var invaderende i oppveksten

Prinsessen fortsetter kritikken mot pressen.

BERGEN (Dagsavisen): Under den årlige Medieleder-konferanse i Bergen onsdag ble prinsesse Märtha Louise intervjuet på scenen av VGs politiske redaktør Hanne Skartveit. Med et anstrengt forhold til pressen som bakteppe, skulle prinsessen fortelle om sitt liv i media.

– Jeg fikk en dyp depresjon på grunn av pressen, og måtte begynne hos psykolog, fortalte Märtha Louise under seansen.

Hun fortalte at oppveksten var svært krevende, der presse skal ha fotfulgt henne, noe som også skal ha gått utover venner og kjærester.

– De visste ikke hvordan de skulle håndtere det, at folk bokstavelig talt hoppet ut av buskene. Medelever ble tilbudt betaling for informasjon, hevdet hun.

Oppmerksomheten ble slitsom, ettersom hun var veldig sjenert i 20-årene.

– Jeg eide ikke min egen tid og rom, for alt var offentlig. Jeg fikk vite at siden jeg var en offentlig person, kunne pressen gjøre som de ville.

Ifølge prinsessen har det voldsomme fokuset fra mediene roet seg med årene.

– I ungdomstiden var det VG og Se og Hør som var verst. Nå er det Dagbladet og Se og Hør.

Hanne Skartveit og Prinsesse Märtha Louise på scenen under Medieleder-konferansen på Hotel Norge i Bergen.

Raste mot pressen

Prinsessen har tilsynelatende ikke latt seg skremme av kritikken som oppsto i etterkant av forrige gang hun møtte pressen. På journalist-konferansen Skup i Tønsberg i slutten av april ble hun intervjuet foran en fullsatt sal om sitt forhold til media, og bekreftet at det var ambivalent.

Med sin egen medbrakte Powerpoint-presentasjon, viste hun frem presseoppslag hun mente var personangrep og latterliggjøring av henne, forloveden Durek Verrett, og eksmannen Ari Behn, som døde i 2019.

Intervjuer Mads A. Andersen uttalte senere til bransjenettstedet Medier24 at han følte han mistet kontrollen på intervjuet.

– Jeg setter pris på at folk som lar seg intervjue av meg i noen grad er villig til å høre på hva jeg har å spørre dem om, og kanskje ofrer å se på meg enkelte ganger i løpet av seansen. Det opplever jeg ikke at hun gjorde. Jeg ble en statist for hennes raljering, sa Andersen.

– Reaksjonen hans er helt i tråd med hvordan jeg opplever at media forholder seg til meg, svarte prinsessen, og mente igjen hun var utsatt for latterliggjøring og hersketeknikk.

– Jeg fikk depresjon på grunn av pressen, fortalte Märtha Louise.

Hardt ut i svensk TV-intervju

I løpet av 2023 har hun flere ganger gått til angrep på pressen. Den svenske TV-kanalen SVT fikk et eksklusivt intervju med Märtha Louise i februar, der hun blant annet uttalte at hun «er Norges mest kritiserte person».

Hun kom også inn på hvordan Durek Verrett og Ari Behn har blitt omtalt, og mente de møtte uforholdsmessig mye kritikk.

På spørsmål om pressen var skyld i Behns dødsfall, svarte hun:

Det sa de selv også, til dels. Hans mentale helse gikk mye på det at han fikk tyn i media. Men jeg sier ikke at det var noen sin skyld. Det er jo alltid hvordan man tar ting.

Uttalelsen møtte krass kritikk fra Reidun Kjelling Nybø, som tolket den som at prinsessen langt på vei ga pressen skylden for at Behn tok sitt eget liv.

Under intervjuet på Medieleder-konferansen avviste Märtha Louise at hun hadde ment det slik.

– Nei, men man må ta inn over seg som journalist at det er veldig belastende å bli negativt fremstilt over lang tid i pressen. Og det er negativt for den mentale helsen.

Sa fra seg offisielle oppdrag

To dager før Skup-konferansen i april, gjestet hun også She-konferansen i Oslo Spektrum. Igjen var offentlig kritikk et av temaene, og prinsessen fortalte om hvordan det var å vokse opp i søkelyset.

– Jeg trodde, som tenåring, at alle i Norge mente jeg var en forferdelig person. Fordi pressen hele tiden kritiserte meg og listet opp hva som var galt med meg, fortalte hun, ifølge VG.

Prinsessen og forloveden har flere ganger fått kritikk i media for å blande sammen prinsesserollen og parets kommersielle virksomhet. Etter samtaler med kongefamilien i høst besluttet Märtha Louise å droppe offisielle oppdrag for Kongehuset. Samtidig fikk hun ikke lov til å bruke prinsessetittelen i kommersiell sammenheng.

– Etter jeg fylte 18 år var den eneste inntekten min apanasjen på 160.000 kroner i året. Det kunne jeg jo ikke leve av, så etter en lang prosess endte jeg på at jeg heller ville tjene egne penger, som alle andre rundt meg. Jeg var den første i kongehuset som fikk jobb, og har sagt fra meg apanasjen, forklarte hun under intervjuet på Medieleder-konferansen onsdag.

Til BBC fortalte hun i slutten av april at hun har sluttet å snakke med norske medier på grunn av mange uønskede presseoppslag som handler om forretningsvirksomheten hennes.

Overfor Hanne Skartveit utdypet hun:

– Jeg skjønner at pressen trenger å skrive om meg, og at jeg kan kritiseres. Det er ikke slik at jeg ikke skal kritiseres. Men det må ha rot i virkeligheten og sannheten må ikke vris på. Jeg forstår at jeg har fått kritikk for valgene mine, men samtidig er jeg glad for at jeg har vært sann som menneske og turt å være meg selv.

– Har det hatt en høy pris for deg og familien, spurte Skartveit.

– Grunnen til at jeg sitter her er barna mine. Jeg vil ikke at de skal gå gjennom det samme som jeg, det vet jeg ikke om de klarer.


Mer fra Dagsavisen