Fredagens åpningstale fra Trygve Slagsvold Vedum overrasket alle da han delte den personlige nyheten om at han i 2020 fikk Multippel Sklerose (MS).
Etter å ha falt om på baderomsgulvet hjemme en familiekveld, ble han etter hvert brakt til sykehuset i ambulanse. Etter flere runder med MR og helsesjekker, fikk han beskjeden fra legen mens han var på reise.
– Det var en krevende beskjed å få, fortalte han fra scenen.
Han fortalte videre at han holder sykdommen i sjakk med medisiner, men til NTB sier han at han aldri kan bli helt frisk.
– Dette vil alltid være en del av meg.
:quality(70)/cloudfront-eu-central-1.images.arcpublishing.com/mentormedier/6D2XPRLSV3HN2MMAQ4AZKITVSY.jpg)
Nei til Melkøya-planer
Før landsmøtet ble det varslet at det kom til å bli debatt rundt kraftpolitikken.
I forkant av debatten gikk samtlige fylkeslag i Nord-Norge ut i Dagsavisen og sa de ikke noe av Equinors planlagte elektrifisering av gassanlegget på Melkøya i Hammerfest.
– Det vil mørklegge hele Troms og Finnmark, sier Jan Martin Rishaug i Finnmark Senterparti.
[ Nord-Norsk front mot Equinors Melkøya-planer ]
Sentralstyret hadde innstilt på å avvise forslaget, og ikke nevne Melkøya i det endelige vedtaket. Men etter debatt om temaet ble sentralstyrets forslag avvist, og landsmøtet vedtok at Senterpartiet skal være mot elektrifisering av Melkøya.
– Jeg er veldig fornøyd med at flertallet på landsmøtet hørte på Nord-Norge og fortsatt ønsker vekst og utvikling i nord. Med å frigi opsjon på energi bundet til Melkøya vil det bli tilgang til energi for nyetableringer og videreutvikling av arbeidsplasser. Derfor forventer jeg at partiet følger dette opp på storting og i regjering, sier Rishaug til Dagsavisen etter vedtaket.
Kjernekraft – kanskje
Samtidig gikk landsmøtet inn for å se på nye energikilder fremover, som kjernekraft.
I resolusjonen står det at de er oppmerksomme på at land nå satser på kjernekraft for å sikre forsyningssikkerhet og stabilitet i energisystemene, samtidig som at det erkjennes at det er store utfordringer knyttet til atomsikkerhet, avfallshåndtering og kostnader.
– I dag har vi sannsynligvis verken kompetanse, regulatorisk rammeverk eller et ordentlig kunnskapsgrunnlag til å gå nærmere inn i et slikt ordskifte utover det rent konseptuelle. Det vil uansett ta lang tid, sier partiet ifølge NTB.
[ Sp-veteran om strømprisene: – Hurdalsplattformen brytes ]
Laksebrøl fra Brøndbo
Til tross for dårlige målinger, fikk partiets ledertrio fornyet tillit under landsmøtet. Trygve Slagsvold Vedum ble gjenvalgt til å lederrollen, med Ola Borten Moe og Anne Beathe Tvinnereim som nestledere. Selv om det tidvis oppsto debatt rundt rus, helse og strøm, var landsmøtet preget av mye enighet i salen.
Utenfor salen, derimot, ble Senterpartiets delegater lørdag møtt av en horde av oransjekledde mennesker som viste sin motstand mot den mye omtalte «lakseskatten».
[ Bjarne Brøndbo i front på «laksebrøl» mot Sp-landsmøte ]
Demonstrasjonen kaller seg «Kystbrølet», de protesterer mot den såkalte lakseskatten som regjeringa varslet i fjor høst. Skatten skal sørge for at oppdrettsnæringa betaler mer av overskuddet inn til fellesskapet.
Med Bjarne Brøndbo på piano i front, brølte de ut sin misnøye mot Senterpartiets skattevedtak, som de mener vil hindre vekst i lokalsamfunn.
Partiets finanspolitiske talsperson, Geir Pollestad, mottok underskriftskampanjen på scenen, som talte over 2000 underskrifter.
:quality(70)/cloudfront-eu-central-1.images.arcpublishing.com/mentormedier/3LEHPEQXGNHKHNAQ2A32ZVABFY.jpg)
Han står fast på at skatteforslaget vil sikre vekst i lokalsamfunnene.
– Det som vil bestemme veksten i laksenæringa er hvor mye vekst vi tildeler. Hvor mye konsesjoner vi gir ut. Så vil skatten påvirke overskuddene, selvsagt, men man må ha overskudd for å betale skatten. Og staten dekker noe mer av investeringskostnadene. Jeg mener det er hold i det. Så vil framtida vise, sa han.
[ Kommentator om MS-sykdommen til Vedum: – Veldig stor bombe ]
[ Vedum om den nye SV-lederens «drømmeregjering»: – Helt utenkelig ]