Nyheter

Tror én er favoritt i valget av ny Frp-nestleder

Tre stortingsrepresentanter gjør seg klare for nestlederkamp i Frp. Én av dem peker seg ut som en favoritt, mener politisk kommentator Kjell Werner.

Ketil Solvik-Olsen fortalte i en pressemelding ved månedsskiftet at han vil ha en pause og dropper å stille til gjenvalg under Fremskrittspartiets landsmøte i april.

Siden er fire kandidater til å ta over kommet på bordet. De er alle stortingsrepresentanter og de fire er Bård Hoksrud (Telemark), Erlend Wiborg (Østfold), Frank Sve (Møre og Romsdal) og Hans Andreas Limi (Akershus).

Men torsdag trakk Erlend Wiborg seg fra nestlederkampen, skriver NTB.

– Uavhengig hvem av de gjenstående kandidatene som vinner til slutt er jeg trygg på at partiet vil få en god ledelse. For alle kandidatene mener jeg er mer enn kompetente til å lede partiet sammen med Sylvi Listhaug, sier Wiborg, som gir sin støtte til Hans Andreas Limi, til NTB.

Dermed er det nå tre kandidater igjen.

Ulike typer som representerer ulike retningsvalg i posisjonen som nestleder, ifølge politisk kommentator i Dagsavisen, Kjell Werner.

– Det står nok mellom to av dem, tror Werner, som anser en av kandidatene som temmelig uaktuell av geografiske grunner.

Vurderer kandidatene

Bård Hoksrud (49) ble tidlig lansert av stortingskollega Morten Stordalen (Frp), meldte NRK dagen etter at Solvik-Olsen hadde varslet sin avgang. Hoksrud har selv uttalt til samme kilde at han ønsker seg vervet.

– Hvis partiet vil ha en friskus og en allrounder, så blir det Hoksrud, mener Werner.

Bård Hoksrud.

Frank Sve (55) er lansert av sitt eget fylkeslag, men har ifølge NRK ikke selv bekreftet at han ønsker å stille. Han har vært stortingsrepresentant siden 2021.

– Frank Sve er fra samme område som partileder Listhaug, noe som taler imot ham, mener Werner, med spredt geografisk representasjon i tankene.

Onsdag meldte også Frp-veteran Hans Andreas Limi (62) seg på i nestlederkampen, foreslått av fylkeslaget sitt. Flere fylkeslag har hittil spilt inn Limi som kandidat.

– Vil Frp ha en trygg og solid kandidat med orden på finans, blir det Limi, som er et litt traustere valg enn for eksempel Hoksrud, vurderer Werner.

– Ville satset på ham

Og hvem spår han så at seiler opp som favoritt internt i Frp?

Werner svarte på dette dagen før Erlend Wiborg trakk seg. Han anså Wiborg som det naturlige valget hvis innvandringspolitikk er det viktigste for partiet framover.

– Jeg kan ikke se at innvandring er det mest aktuelle eller øverst på prioriteringslista hos Frp nå, med tanke på at de fleste nyankomne til landet kommer fra Ukraina, og ukrainerne synes å være velkomne av Frp. Dermed står det nok mellom Limi og Hoksrud. Skal jeg følge magefølelsen og gjøre et forsøk på kvalifisert gjetning, ville jeg satset på Hoksrud, sier Dagsavisen-kommentatoren, og begrunner sitt råtips:

– Jo, nettopp fordi han er en friskustype, som på kort tid kan hive seg inn i en hvilken som helst debatt. Jeg vet at Limi har en høy standing hos Listhaug, men det er jo ikke hun som avgjør dette. Det er det salen som gjør, påpeker Kjell Werner.

Før landsmøtet kan si sitt i april, må valgkomiteen innstille kandidater. Med andre nestleder Terje Søviknes uten stortingsplass, vil det være et poeng at den som skal ta over etter Solvik-Olsen representerer Frp på Stortinget, ifølge Werner.

Nyeste fra Dagsavisen.no: