Innenriks

– Det kan ikke være slik at det er SV som får juling

SV-leder Audun Lysbakken prøver nå å dempe presset fra bistandsorganisasjonene og miljøbevegelsen som har høye forventninger til hva SV kan få til i budsjettforhandlingene med regjeringen. – Regjeringen må ta ansvar for sine egne kutt, mener han.

Både bistandsorganisasjonene og miljøbevegelsen har de siste ukene stilt krav og kommet med appeller til SV om hva de bør få til i budsjettforhandlingene med regjeringen som starter mandag. Interessen har vært stor og forventningene høye til SVs alternative budsjett som ble lagt fram fredag, der de foreslår endringer de vil få gjennomslag for i forhandlingene. Men SV-leder Audun Lysbakken kommer med advarsler på forhånd.

– Ganske alene

SV-lederen understreker at avstanden mellom SV og regjeringen er «betydelig» på noen områder.

– Vi står ganske alene om å ha annen retning for klima og natur, og også når det gjelder å prioritere en prosent av bistanden. Skal man få til dette, må regjeringspartiene føle det presset. Ellers blir det veldig lett for regjeringspartiene, hvis de er sikre på at det er SV som skal få juling hvis man ikke får til dette. Da trenger de jo ikke å løfte en finger, sier Lysbakken til Dagsavisen, og legger til:

– Derfor sier vi til bistandsorganisasjonene og miljøbevegelsen at nå er utfordringen å ikke legge presset på oss, men på de partiene som må strekke seg for at vi skal bli enige, sier SV-lederen.

Advarer regjeringen

Da Lysbakken møtte pressen etter å ha lagt fram sitt alternative budsjett, kom han også med en klar advarsel til regjeringspartiene:

– En ting skal jeg bare være tydelig på med en gang: Det kommer til å stå igjen kutt som regjeringen har gjort, som vi er imot. Det er fordi vi selvfølgelig er nødt til å prioritere et forlik, og at vi heller ikke vil akseptere en situasjon der regjeringen gjennomfører kutt, og så stoler på at SV skal saldere dem i forhandlingene, sier Lysbakken.

– Det var vi tydelige på i fjor: At regjeringen må ta ansvar for sine egne kutt. Det kan ikke være sånn at det først og fremst handler om å rydde opp etter regjeringen.

En tøff jobb

Naturvernforbundets leder Truls Gulowsen er svært fornøyd med forslagene SV kommer med på natur og miljø i sitt alternative budsjett. Han er glad for at de reverserer skogvern-kuttet, at det er et «solid og viktig kutt i nye veier», og ikke minst: At SV går inn for å fjerne hele oljeskattepakken. Men han ser også at SV får en tøff jobb med å innfri alle krav og forventninger de neste ukene fram mot 26. november, som er datoen for når forhandlingene mellom Ap, Sp og SV i finanskomiteen i Stortinget etter planen skal være ferdige. Budsjettet skal i utgangspunktet behandles i stortingssalen 1. desember.

– SV må gjøre jobben regjeringen egentlig skulle gjort, men på mye kortere tid, sier Gulowsen til Dagsavisen.

– Veldig trist

Også Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen er inne på at mye av det SV nå skal forsøke å få gjennomslag for i forhandlingene, er saker regjeringen burde fikset selv. Davidsen er en tidligere LO-topp og medlem i Aps sentralstyre. Han er spesielt fornøyd med det SV foreslår som handler om pensjonister, uføre og kommuneøkonomi.

– Jeg mener SVs forslag som sørger for en bedre sosial profil burde ligget i statsbudsjettet i utgangspunktet. Nå blir det SV som redder den sosiale profilen med sine forslag, sier Davidsen til Dagsavisen.

– Jeg syns det er veldig trist. Jeg hadde trodd at alt dette allerede skulle ligge inne i regjeringens budsjettforslag. Det skulle jo være «vanlige folks tur», sier Davidsen, som altså er klar på at det burde være regjeringens jobb å sørge for en god nok sosial profil.

– Jeg mener selvfølgelig det. Når SV gjør dette når ingen andre gjør det, så er vi veldig glade for det. SV fortjener ros. Så kan man selvfølgelig diskutere hvor mye regjeringen burde tatt på sin egen kappe.

Ønsker ekstra bistandsmilliard

Sju bistandsorganisasjoner appellerte nylig til SV om å få til en ekstra bistandsmilliard, slik at målet om minst en prosent av statsbudsjettet skal gå til bistand.

– Det SV gjør, og som er positivt, er jo å rette opp i de kuttene som regjeringens forslag reelt sett innebærer, både når det gjelder sivilsamfunn og noen av de midlene som går til de mest sårbare landene, som Afghanistan og Nord-Afrika, sier Kaj-Martin Georgsen, som er leder for utviklings- og nødhjelpsorganisasjonen CARE Norge.

– Det innebærer ikke økte satsinger, men vil i beste fall kunne kompensere for de økte kostnadene som følger av valutakurs og inflasjonen i verden. SV har vært ute og reparert noen av regjeringens skader. Vi får være glade for alt som kan rettes opp, men utfordringene i verden øker, og Norge burde strengt tatt ha enda større ambisjoner enn som så, sier Georgsen til Dagsavisen, og legger til:

– SV viser en prioritering som er tydelig på å reparere der det trengs mest på regjeringens budsjett. Men vi kan ikke forvente at SV skal klare å ta over styringen av Utenriksdepartementet.

Tre hovedoppgaver

SVs budsjettforslag har ellers som mål å løse tre hovedoppgaver: Rettferdig fordeling, krafttak for klima og natur og internasjonal solidaritet.

– Det første er rettferdig fordeling i den tida vi lever i nå. Det andre er å gjøre et svakt miljøbudsjett om til krafttak for klima og natur. Det tredje er internasjonal solidaritet i en tid der det er ekstra påkrevd, fordi det er verdens fattige land som rammer aller hardest av krisene vi står i, sier Lysbakken på pressekonferansen.

– Budsjettet vi legger fram har samme pengebruk i norsk økonomi som regjeringen legger opp til, men har kraftig omprioritering og langt kraftigere omfordeling, sier SV-lederen.

Ikke flere oljepenger

Partiet legger altså ikke opp til å bruke mer oljepenger. Lysbakken er klar på at forslaget partiet legger fram, er det de først og fremst vil stemme for i Stortinget. Her tar de stilling til alt, men det er ikke nødvendigvis slik et endelig forlik vil se ut.

– Forlik er et kompromiss, både vi og regjeringspartiene må gi og ta. Forlik er kun noe vi vil stemme sekundært for i Stortinget, først vil vi stemme for budsjettet vi legger fram i dag, sier Lysbakken.



Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

---

Noen forslag i SVs alternative budsjett:

* Øke skattene med 20,4 milliarder kroner mer i året enn regjeringen.

* GI mer i skattelette enn regjeringen til alle som tjener mindre enn 800.000 kroner, og øke skattene mer for de som tjener mer.

* Skjerpe formuesskatten kraftig.

* Øke selskapsskatten fra 22 til 23 prosent.

* Øke avgiftene med totalt 3,5 milliarder kroner årlig. CO₂-avgiften og veibruksavgiften økes.

* Kutte matmomsen med 3 prosentpoeng i første halvår 2023.

* Bruke 8,6 milliarder kroner på en «dyrtidspakke», som skal hjelpe de som har minst. Denne innebærer blant annet økt barnetrygd, mer sosialhjelp, mer studiestøtte, økt minstepensjon og økt bostøtte.

* Hente inn 3,3 milliarder kroner neste år med en ny produksjonsavgift for oljeselskapene. Pengene skal gå til et omstillingsfond. Årlig vil avgiften gi 6,5 milliarder kroner mer til staten.

* Kutte i Nye Veier og bygging av motorveier med 3,7 milliarder.

* Fjerne dagens oljeskattepakke.

* Innføre en høyprisavgift på gass når prisen overstiger 250 kroner fatet. Pengene skal gå til et humanitært fond som sørger for å holde bistandsbudsjettet på 1 prosent. Dette vil gi en inntekt ifølge SV på 16,5 milliarder kroner neste år, mens den årlige effekten beregnes til 33 milliarder kroner. (NTB)

---

Mer fra Dagsavisen