Navn i nyhetene

Verdiskaperen

Per A. Kjærnes (65) er daglig leder på Vestre Kjærnes gård og vertskap for det folkekjære programmet «Hver gang vi møtes», som vises på TV 2 søndager. Engasjert i lokalturisme.

 

Hva betyr det for deg og dere å ha et så populært TV-program på gården?

- For oss har det bidratt til at gården er blitt kjent i regionen og til og med rundt i Norges lange land. Så det har satt oss på kartet. Men like viktig er det for meg at det har satt mosse- og østfoldregionen på kartet - at folk oppdager hvor vakkert det er her. Jeg er veldig opptatt av omdømmebygging og det å bidra til å snu den tidvis negative trenden i hvordan vi snakker om distriktet vårt. Det vil gjøre det mer attraktivt å bo, jobbe og drive næringsutvikling her.

Hvorfor tror du akkurat dere blir valgt - igjen og igjen?

- Fordi det er det beste stedet i Norge - helt objektivt. Nei, da. He, he. Men det er fordi produksjonsselskapet har en del ønsker og krav til stedet hvor de skal produsere. Det går på blant annet overnattingsmuligheter, hvor skjermet det ligger, og nærheten til Oslo. Vi forsøker å levere så godt vi kan på det og har et godt samarbeid med selskapet Mastiff og TV 2.

Hvordan startet det hele?

- Historien er enkel: Produksjonsselskapet så etter et alternativ til Hvaler gjestegård, hvor første sesong ble spilt inn. De tittet på mange alternativer i mosseregionen, blant annet på Jeløy. Så på slutten av dagen - dette var i 2012 - var det en som nevnte oss i Våler. Produksjonsselskapet tok turen hit, ble servert kringle av min kone - og var solgt! De bestemte seg veldig raskt. Det første året var sponsingen vi fikk av Moss kommune veldig viktig - det har vært et godt samarbeid for alle parter.

Hvordan har livet på gården forandret seg siden første sesong i 2013?

- Den største endringen er kanskje at jeg sluttet i jobben min i Statoil i Russland. Jeg var ferdig der i desember 2012, og i januar 2013 ble første programmet herfra sendt. Det bidra veldig positivt til markedsføringen av gården, og etterspørselen har utviklet seg veldig positivt de siste to årene. Jeg jobbet knallhardt i Moskva, men jeg jobber enda hardere nå. Også med utvikling av hele mosseregionen.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

- Jeg leser lite skjønnlitteratur, men jeg er veldig opptatt av historie. For å forstå hvordan ting er og kan bli framover, er det viktig å kjenne bakgrunnen.

Hva gjør deg lykkelig?

- Å være ute i naturen, gjerne på rypejakt med fuglehunden min, og kjenne at samarbeidet med den fungerer godt.

Hvem var din barndomshelt?

- Helge Ingstad.

Hva misliker du mest ved deg selv?

- Jeg jobber best under press - ja, kanskje til og med stress. Kunne ønske jeg ikke alltid hadde sagt ja til så mye.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Da kutter jeg ut alt, stikker av på tur i naturen, kanskje på jakt, aller helst uten mobiltelefon.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

- Mot diktatur og for demokratiet og enkeltindividets frihet og mulighet til å engasjere seg i aktuelle problemstillinger.

Er det noe du angrer på?

- Nei, det er ingen hensikt i det.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

- Erna Solberg. Fordi hun er en person som legger premisser for det jeg er opptatt av. Jeg ville spurt hva hun i bunnen og grunnen er opptatt av - hva som er hennes verdier.

Mer fra Dagsavisen