Bistandsadvokat Tone Monclair representerer den avdødes familie, mens Jon Granrud er aktor. Hovedtiltalte risikerer flere års fengsel. FOTO: KENNETH STENSRUD

Trodde de kjørte på elg

Kvinnen som kjørte på en mannlig syklist hevdet i retten av kjøreforholdene var så dårlige at hun ikke kunne se ham før det var for sent. - Den dag i dag skjønner jeg fortsatt ikke hva som skjedde, sier hun.

Den 28 år gammel kvinnen står tiltalt for å ha kjørt på og drept en 42-åring fra Våler. Ulykken skjedde langs Fylkesvei 115 den 14. november 2012.

Hun innrømmet i retten i går at hun førte bilen i ruspåvirket tilstand og uten førerkort. Samtidig sa hun nei til at hun var skyldig i uaktsomt drap.

- Min klient kan ikke erkjenne noe hun ikke vet hvordan har skjedd. Dette er en tragisk sak, og det er hun den første til å erkjenne. Det har endret livet hennes også, fortalte forsvarer Tove Nissen-Sollie.

 

Hadde over 1,2 i promille

En mann fra Moss, kvinnens daværende samboer og passasjer, erkjente at han lot kvinnen kjøre hans bil uten førerkort. Han hevdet derimot at han ikke visste at kjæresten var ruset. Selv hadde han drukket alkohol den dagen, også under bilturen.

En blodprøve tatt etter ulykken viste at kvinnen hadde ruset seg på legemiddelet Rivotril, til en grad som tilsvarte over 1,2 i promille. I retten forklarte hun at pillene ble tatt tidligst dagen i forveien.

- Da jeg så at prøvene viste 1,2 promille ble jeg sjokkert. Jeg følte meg ikke ruspåvirket i det hele tatt, hevdet hun.

Ironisk nok ble kvinnens førerkort inndratt tidligere samme år på grunn av bekymringer for at hun ville kjøre i ruspåvirket tilstand.

- Jeg skulle aldri ha sittet bak rattet den kvelden, innrømmet hun.

 

Forsøkte å gjenopplive mannen

Paret kjørte i retning Moss langs det partiet av fylkesveien som kalles Vålerveien like etter klokken 17.00. Kvinnen beskriver kjøreforholdene som svært krevende.

- Det var kjempemørkt; ingen gatebelysning og kjempedårlig sikt. Jeg så ikke noe før det smalt. Det kom så brått på at NN sa til meg: «slapp av, det er bare en elg eller noe». Det var en helt surrealistisk opplevelse, forklarte hun.

Fornærmede, som syklet langs veikanten i samme retning som paret kom kjørende, ble erklært død etter at ambulansepersonellet ankom stedet.

- Selv om jeg aldri har gjort gjenopplivning på noen, gjorde jeg det beste jeg kunne. Jeg tok munn til munn, mens en dame som stoppet hjalp meg med hjertekompresjon, forklarte den drapstiltalte kvinnen.

 

- Det kunne vært meg

Et av vitnene i saken, en kvinne fra Moss som kjørte før ulykkesbilen, forklarte under rettssakens første dag at hun ble sjokkert over å se syklisten langs veien under de forholdene.

- Jeg føler meg trygg på å kjøre bil, men det gjorde jeg ikke den kvelden der. Det var veldig mørkt. Det var så vidt at jeg ikke kjørte på ham selv. Jeg måtte kaste bilen til siden. Jeg la spesielt merke til ham, fordi sønnen min har slik trehjulssykkel også. Da jeg kjørte forbi tenkte jeg at «det der kommer til å gå veldig galt». Det kunne like godt ha vært meg som kjørte på ham.

Politibetjent Jon Bjørnstad Kraft, som rykket ut til ulykken, var derimot av en annen oppfatning. Han mente det var god sikt på den rette strekningen der ulykken skjedde, men påpekte også at det var mørkt.

Kraft forklarte at bilen hadde store skader, mens sykkelen var totalvraket.

- Det var en lykt påmontert foran på sykkelen. Den sto fortsatt på og lyste. Når det gjelder bilen var fjernlysa på. Det var en politimann som skrudde de av, sa han i vitneboksen.

Tidligere hadde aktor Jon Granrud spurt den tiltalte mannen om hvorfor han tror den kvinnelige bilføreren ikke så syklisten.

- Rett før dette skjedde ble fjernlysene skrudd av da det kom en møtende bil. Rett etter det smalt det. Det er mulig de ikke var på.

- Var du inne i bilen etter ulykken?, ville mannens forsvarer, Jan Kildahl, vite.

- Ja, jeg var inne og ordnet og styra da jeg skulle sette på varsellysa, var svaret.

Hovedforhandlingene avsluttes i dag. Kvinnen risikerer inntil seks års fengsel.